Χεζμπολάχ: «Μade in» Βουδαπέστη οι βομβητές που εξερράγησαν στο Λίβανο - Η προφητική δήλωση Νασράλα

Οι βομβητές που εξερράγησαν σε Λίβανο και Συρία στην πιο συντονισμένη επίθεση ενάντια στη Χεζμπολάχ εδώ και δεκαετίες, κατασκευάστηκαν από μια εταιρεία στη Βουδαπέστη, λέει η ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo. 

Χεζμπολάχ: «Μade in» Βουδαπέστη οι βομβητές που εξερράγησαν στο Λίβανο - Η προφητική δήλωση Νασράλα
AP
6'

Οι βομβητές που χρησιμοποιούνταν από εκατοντάδες μέλη της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα την Τρίτη σε Λίβανο και Συρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα 9χρονο κορίτσι, και τραυματίζοντας περισσότερους από 2.000. Η Χεζμπολάχ και η κυβέρνηση του Λιβάνου κατηγόρησαν το Ισραήλ για κάτι που φαινόταν να είναι μια συντονισμένη επίθεση δολιοφοθοράς που ήταν στα σκαριά επί μήνες.

Σε μία νέα εξέλιξη, η εταιρεία Gold Apollo με έδρα την Ταϊπέι δήλωσε ότι είχε δώσει εξουσιοδότηση για το σήμα της στους βομβητές, αλλά ότι τους κατασκεύαζε άλλη εταιρεία με έδρα τη Βουδαπέστη. Οι τηλεειδοποιητές AR-924 που είχαν στα χέρια τους μαχητές της Χεζμπολάχ κατασκευάστηκαν από την BAC Consulting KFT, με έδρα την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που κυκλοφόρησε την Τετάρτη από την Gold Apollo.

«Με βάση τη συμφωνία συνεργασίας, εξουσιοδοτούμε την BAC να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα μας για πωλήσεις προϊόντων σε καθορισμένες περιοχές, αλλά ο σχεδιασμός και η κατασκευή των προϊόντων είναι αποκλειστικά ευθύνη της BAC», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι εκρήξεις έγιναν κυρίως σε περιοχές όπου η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία, ιδιαίτερα σε ένα νότιο προάστιο της Βηρυτού και στην περιοχή Μπεκάα του ανατολικού Λιβάνου, καθώς και στη Δαμασκό, σύμφωνα με λιβανέζους αξιωματούχους ασφαλείας και αξιωματούχο της Χεζμπολάχ.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα εκρηκτικά τοποθετήθηκαν στους βομβητές πριν από την παράδοση και τη χρήση τους σε μια εξελιγμένη επιχείρηση διείσδυσης στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ο πρόεδρος της Gold Apollo, Χσού Τσινγκ-Κουάνγκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα την Τετάρτη ότι η εταιρεία του έχει συνάψει συμφωνία εξουσιοδότησης με την BAC τα τελευταία τρία χρόνια.

Lebanon

«Αυτή η εταιρεία έχει συνεργαστεί μαζί μας και αντιπροσωπεύει πολλά από τα προϊόντα μας», είπε «Ήθελαν επίσης να φτιάξουν τηλεειδοποιητές και με ρώτησαν αν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το εμπορικό σήμα της εταιρείας μας». Οι τηλεειδοποιητές που ανατινάχθηκαν προφανώς αποκτήθηκαν από τη Χεζμπολάχ αφού ο ηγέτης της ομάδας διέταξε τα μέλη του τον Φεβρουάριο να σταματήσουν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να εντοπιστούν από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ είπε στο Associated Press ότι ήταν μια νέα μάρκα, αλλά αρνήθηκε να πει πόσο καιρό χρησιμοποιούνταν.

Τον περασμενο Φεβρουάριο, η Χεζμπολάχ εκπόνησε ένα πολεμικό σχέδιο που είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει τα κενά στην υποδομή πληροφοριών της ομάδας. Περίπου 170 μαχητές είχαν ήδη σκοτωθεί σε στοχευμένα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου διοικητή και ενός ανώτατου αξιωματούχου της Χαμάς στη Βηρυτό.

Σε τηλεοπτική ομιλία στις 13 Φεβρουαρίου, ο γενικός γραμματέας της ομάδας Χασάν Νασράλα προειδοποίησε αυστηρά τους υποστηρικτές τους ότι τα τηλέφωνά τους ήταν πιο επικίνδυνα από τους Ισραηλινούς κατασκόπους, λέγοντας ότι πρέπει να τα σπάσουν, να τα θάψουν ή να τα κλειδώσουν σε ένα σιδερένιο κουτί. Αντίθετα, η ομάδα επέλεξε να διανείμει τηλεειδοποιητές στα μέλη της Χεζμπολάχ στα διάφορα παραρτήματα της ομάδας – από μαχητές μέχρι γιατρούς που εργάζονται στις υπηρεσίες παροχής βοήθειας.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ είπε στο δίκτυο Al Jazeera του Κατάρ οτι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα 8χρονο κορίτσι, και περίπου 2.750 τραυματίστηκαν - 200 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση - από τις εκρήξεις. Οι περισσότεροι είχαν τραύματα στο πρόσωπο, το χέρι ή γύρω από την κοιλιά. Οκτώ από τους νεκρούς φαίνεται οτι ανήκαν στη Χεζμπολάχ. Η ομάδα εξέδωσε δήλωση επιβεβαιώνοντας ότι τουλάχιστον δύο μέλη σκοτώθηκαν στις βομβιστικές επιθέσεις. Ένας από αυτούς ήταν ο γιος ενός βουλευτή της Χεζμπολάχ

«Θεωρούμε τον ισραηλινό εχθρό πλήρως υπεύθυνο για αυτήν την εγκληματική επίθεση που στόχευε επίσης αμάχους», είπε η Χεζμπολάχ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «θα λάβει σίγουρα τη δίκαιη τιμωρία του». Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι ο πρεσβευτής της χώρας, Μοτζτάμπα Αμανί, τραυματίστηκε επιφανειακά από την έκρηξη και νοσηλεύεται.

Ο Σον Μουρχάουζ, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού και εμπειρογνώμονας στην εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, είπε ότι τα βίντεο από τις εκρήξεις υποδηλώνουν ότι μικρή ποσότητα εκρηκτικών είχε τοποθετηθεί στις συσκευές. Θα έπρεπε να είχαν τοποθετηθεί πριν από την παράδοση, πολύ πιθανόν από τη Μοσάντ, την υπηρεσία ξένων πληροφοριών του Ισραήλ, είπε.

Lebanon Israel Pagers Exploding

Το Ισραήλ έχει μακρά ιστορία διεξαγωγής θανατηφόρων επιχειρήσεων πολύ πέρα ​​από τα σύνορά του. Φέτος, ξεχωριστές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό σκότωσαν τον ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς Σάλεχ Αρούρι και έναν ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ. Μια μυστηριώδης έκρηξη στο Ιράν, για την οποία κατηγορείται επίσης το Ισραήλ, σκότωσε τον ανώτατο ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Το Ισραήλ έχει σκοτώσει μαχητές της Χαμάς στο παρελθόν με κινητά τηλέφωνα παγιδευμένα με εκρήξεις και πιστεύεται ευρέως ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση με τον ιό Η/Υ Stuxnet στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2010.

Οι νέες βομβιστικές επιθέσεις είναι πιθανό να πυροδοτήσουν τις ανησυχίες της Χεζμπολάχ σχετικά με τρωτά σημεία στην ασφάλεια και τις επικοινωνίες, καθώς Ισραηλινοί αξιωματούχοι απειλούνται να κλιμακώσουν τη σύγκρουσή τους που διαρκεί μήνες. Οι σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έχουν σκοτώσει εκατοντάδες στο Λίβανο και αρκετές δεκάδες στο Ισραήλ και έχουν εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Η Jeanine Hennis-Plasschaert, ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο, εξέφρασε τη λύπη της για την επίθεση και προειδοποίησε ότι σηματοδοτεί «μια εξαιρετικά ανησυχητική κλιμάκωση σε ένα ήδη απαράδεκτα ασταθές πλαίσιο».

Την Τρίτη, το Ισραήλ δήλωσε ότι η διακοπή των επιθέσεων της Χεζμπολάχ στο βορρά για να επιτραπεί στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους είναι πλέον επίσημος στόχος πολέμου. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ είπε ότι το επίκεντρο της σύγκρουσης μετατοπίζεται από τη Γάζα στο βορρά του Ισραήλ και ότι ο χρόνος τελειώνει για μια διπλωματική λύση με τη Χεζμπολάχ.

Αύριο διάγγελμα Νασράλα

Το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι «θα συνεχίσει» τις επιχειρήσεις του για να υποστηρίξει τους Παλαιστινίους στη Γάζα, παρά το φονικό κύμα εκρήξεων βομβητών στον Λίβανο με στόχο μέλη της και το οποίο απέδωσε στο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ διευκρίνισε, σε ανακοίνωσή της στο Telegram, πως ο δρόμος αυτός είναι «διακριτός από τον βαρύ απολογισμό που ο εγκληματίας εχθρός (σ.σ.: το Ισραήλ) οφείλει να περιμένει για τη σφαγή που έκανε την Τρίτη».

Μάλιστα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα, θα εκφωνήσει αύριο, Πέμπτη, ομιλία, στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με θέμα τις «τελευταίες εξελίξεις».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή