Ντόναλντ Τραμπ: «Μόνο οι σοβαροί προέδροι δέχονται πυροβολισμούς»

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στο περιστατικό που σημειώθηκε στη Φλόριντα με τον επίδοξο δολοφόνο του να βρίσκεται στη φυλακή μετά τη σύλληψή του
The Associated Press
2'

Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε σε συγκεντρωμένο πλήθος στο δημαρχείο του Φλιντ στο Μίσιγκαν, δύο μέρες μετά την δεύτερη απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του σε διάστημα δύο μηνών την Κυριακή στη Φλόριντα.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ απέδωσε τις επιθέσεις στον «συνεπακόλουθο» χαρακτήρα της προεδρίας του, σχολιάζοντας ότι «Μόνο οι "σοβαροί πρόεδροι" δέχονται πυροβολισμούς», υπογραμμίζοντας παράλληλα τους κινδύνους που ενέχει μία υποψηφιότητα για υψηλά αξιώματα.

Η πιο πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας σημειώθηκε σε γήπεδο γκολφ στο West Palm Beach, όπου πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών συνέλαβαν τον Ryan Wesley Routh, που ήταν οπλισμένος με ΑΚ-47.

Ο Ρουθ καραδοκούσε κρυμμένος σε θάμνους κοντά στο γήπεδο σχεδιάζοντας να πυροβολήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επαίνεσε τα γρήγορα αντανακλαστικά της μυστικής υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι το περιστατικό θα μπορούσε να είχε καταλήξει πολύ χειρότερα.

Επαίνεσε επίσης της ενέργειες της γυναίκας η οποία ακολούθησε τον Ρουθ καθώς έφυγε από το σημείο και σημείωσε τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας του οχηματός του, βοηθώντας έτσι τις Αρχές να τον εντοπίσουν.

«Βλέπετε, οι γυναίκες είναι πιο έξυπνες από τους άντρες», είπε ο Τραμπ, προσθέτονας ότι θα ήθελε να γνωρίσει την άγρυπνη γυναίκα, ενώ εξέφρεσε ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη έλλειψη προσωπικού ασφαλείας.

«Η μυστική υπηρεσία κάνει εξαιρετική δουλειά», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, «αλλά διαμαρτύρονται ότι χρειάζονται περισσότερα άτομα εδώ και πολύ καιρό».

Ο 58χρονος Ράιαν Ρουθ κατηγορήθηκε για εγκλήματα με όπλα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να σημειώνει ότι η απόπειρα σε βάρος του ήταν καλά οργανωμένη.

Παρά τις συνεχιζόμενες απειλές για τη ζωή του, ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε το δεύτερο αυτό περιστατικό για να τονίσει τις προκλήσεις και τους κινδύνους της υποψηφιότητάς του. «Είναι μία επικίνδυνη επιχείρηση», είπε και συμπλήρωσε ότι «Πιστεύουν ότι η οδήγηση αγωνιστικού αυτοκινήτου είναι επικίνδυνη ή η ιππασία με ταύρο είναι τρομακτική. Όχι, αυτή είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση και πρέπει να την κρατήσουμε ασφαλή».

Θέλοντας να ελαφρύνει το κλίμα, ανέφερε ότι έλαβε ένα «πολύ ωραίο» τηλεφώνημα από την αντίπαλο του και αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις και ότι είχε μία «ευχάριστη συνομιλία» με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μετά το συμβάν.

Παρά τις πολιτικές διαφορές, και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη συμπάθειά τους στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας. Το περιστατικό έχει επιστήσει εκ νέου την προσοχή στην ασφάλεια των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.