Η φονική σκιά της Μοσάντ: Από την απαγωγή του ναζί Άιχμαν στο κινηματογραφικό χτύπημα της Χεζμπολάχ

Η συντονισμένη θανατηφόρα επίθεση σε χιλιάδες βομβητές μελών της Χεζμπολάχ που οδήγησε σε 9 νεκρούς και περισσότερους από 2.700 τραυματίες στον Λίβανο αποδίδεται στο Ισραήλ.Η κλιμάκωση της σύγκρουσης και οι αυξανόμενες εντάσεις, επαναφέρουν το σενάριο ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή
7'

Η Χεζμπολάχ υποσχέθηκε αντίποινα μετά το φονικό κύμα εκρήξεων σε χιλιάδες βομβητές που άφησαν πίσω εννέα νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες στο Λίβανο το βράδυ της Τρίτης. Σκηνές χάους και πανικού επικράτησαν στα νότια προάστια της Βηρυτού, στην κοιλάδα Μπεκάα και στο νότιο Λίβανο, ενώ στη γειτονική Συρία 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία.

Περισσότεροι από 2.750 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε όλο τον Λίβανο, με περισσότερα από 300 άτομα να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, μετά την έκρηξη των συσκευών που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης Χεζμπολάχ σε διάστημα μιας ώρας χθες το απόγευμα. Οι σκηνές τρόμου σε όλο τον Λίβανο και τη Συρία φέρεται να προκλήθηκαν από τη σκιώδη υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ Μοσάντ, η οποία συνεργάστηκε με τον IDF για να τοποθετήσει εκρηκτικά στους τηλεειδοποιητές.

Η κινηματογραφική απαγωγή του Άντολφ Άιχμαν

Η Μοσάντ έχει μακρά ιστορία περίτεχνων και καλά συντονισμένων επιθέσεων σε ξένο έδαφος, ενώ για πρώτη φορά απέκτησε φήμη μετά την επιτυχή σύλληψη του υψηλόβαθμου Ναζί Άντολφ Άιχμαν το 1960, ενός από τους βασικούς αρχιτέκτονες του Ολοκαυτώματος. Για 15 χρόνια, ο συνταγματάρχης των SS υπεύθυνος για τον θάνατο έξι εκατομμυρίων Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα γκέτο, παρέμενε εξαφανισμένος.

Αφού η υπηρεσία ενημερώθηκε ότι ο Άιχμαν, ο οποίος εγκατέλειψε τη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κρυβόταν στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, έστειλαν στη χώρα έναν κορυφαίο ερευνητή. Μετά από εβδομάδες έρευνας, εντόπισαν και αναγνώρισαν τον άρρωστο Ναζί, ο οποίος μέχρι τότε ζούσε με το όνομα «Ρικάρντο Κλέμεντ», στην πρωτεύουσα της Αργεντινής ως εργάτης, μια ήσυχη και ειρηνική ζωή που βρισκόταν σε πλήρη αντίθεση με τη δυστυχία και τα βάσανα που είχε προκαλέσει σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Νταβιντ Μπεν-Γκουριόν, εκτιμώντας ότι η Αργεντινή ήταν απίθανο να εκδώσει επισήμως τον Άιχμαν, αποφάσισε να αναθέσει στη Μοσάντ να τον απαγάγει και να τον φέρει στο Ισραήλ για να δικαστεί για τα εγκλήματά του. Πράκτορες της Μοσάντ έφθασαν με άκρα μυστικότητα στην Αργεντινή και άρχισαν να τον παρακολουθούν. Έστησαν ένα τουριστικό γραφείο ταξιδιών κοντά στη γειτονιά του για να μην κινήσουν υποψίες.

Στις 11 Μαΐου του 1960, πράκτορες της Μοσάντ τον προσέγγισαν καθώς έφτανε στο σπίτι από τη δουλειά με λεωφορείο. Σε δευτερόλεπτα, τον έβαλαν σηκωτό σε ένα αυτοκίνητο και αφού του έδεσαν τα μάτια, τα χέρια και τα πόδια, τον οδήγησαν σε ασφαλές κρησφύγετο, μέχρι να βρουν την κατάλληλη ευκαιρία να τον φυγαδεύσουν. Δέκα μέρες αργότερα, η Μοσάντ τον φόρτωσε ναρκωμένο σε ένα αεροσκάφος της Ελ Αλ και τον οδήγησε στην Ιερουσαλήμ, όπου δικάστηκε για τα εγκλήματά του.

Αν και ο Άιχμαν είναι ίσως το πιο διάσημο παράδειγμα στόχου της Μοσάντ, η υπηρεσία είχε αναμειχθεί σε πολλά άλλα, ακόμη πιο θανατηφόρα, περιστατικά.

Η δολοφονία Φαχριζαντέχ

Το πιο αξιοσημείωτο ήταν το 2020, λίγο αφότου οι ΗΠΑ απέλασαν τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, όταν η Μοσάντ δολοφόνησε τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ, επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ο τελευταίος ηγούνταν του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν, καθώς και της πτέρυγας έρευνας και ανάπτυξης του στρατού

Στις 27 Νοεμβρίου του 2020, δολοφονήθηκε ενώ οδηγούσε σε αγροτικό δρόμο κοντά στην Τεχεράνη. Αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες του θανάτου του είναι προς συζήτηση, πιστεύεται ότι σκοτώθηκε με ένα τηλεχειριζόμενο πολυβόλο το οποίο κάποιοι έλεγχαν μέσω δορυφόρου. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, το hich-tech υπερόπλο είχε εγκατασταθεί σε ένα φορτηγάκι, το οποίο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κινηματογραφικής επίθεσης εξερράγη, καθώς ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.

H συντονισμένη επίθεση στη Χεζμπολάχ

Η Μοσάντ, μαζί με τον Ισραηλινό στρατό αναφέρθηκε επίσης ότι συμμετείχαν στις βομβιστικές επιθέσεις της Τρίτης στη Χεζμπολάχ. Η υπηρεσία ασφαλείας και ο IDF λέγεται ότι γέμισαν τους τηλεειδοποιητές, τους οποίους η Χεζμπολάχ παρήγγειλε από μια ταϊβανέζικη εταιρεία που ονομάζεται Gold Apollo, με μία ή δύο ουγγιές εκρηκτικό υλικό μαζί με έναν διακόπτη εκρηκτικού.

Οι πυροκροτητές ενεργοποιήθηκαν περίπου στις 3.30 μ.μ. (τοπική ώρα) αφού έλαβαν ένα μήνυμα σαν να ερχόταν από την κορυφαία ομάδα της Χεζμπολάχ. Αντίθετα, όμως, το μήνυμα ενεργοποίησε τα εκρηκτικά. Βίντεο μέσα από ένα σούπερ μάρκετ της Βηρυτού φαίνεται να δείχνει τη στιγμή που το Ισραήλ έστειλε το θανατηφόρο μήνυμά του.

Ένας επιτιθέμενος της Χεζμπολάχ εθεάθη να σηκώνει το πουκάμισό του σε ένα σούπερ μάρκετ αφού έλαβε μήνυμα στο βομβητή του. Το κοίταξε επίμονα για ένα δευτερόλεπτο προτού εκραγεί, και κατέρρευσε μέσα μια στιγμή καθώς οι εργαζόμενοι στο σούπερ μάρκετ και οι άλλοι αγοραστές πανικοβλήθηκαν και τράπηκαν σε φυγή.

Αν και το Ισραήλ μπορεί να σκόπευε να εξαλείψει μαχητές της Χεζμπολάχ, σχεδόν 3.000 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είναι άμαχοι, τραυματίστηκαν σοβαρά από τις εκρήξεις. Δραματικά βίντεο που τραβήχτηκαν μέσα σε νοσοκομεία της Βηρυτού αποκάλυψαν τις σοβαρές συνέπειες των ταυτόχρονων εκρήξεων, για τις οποίες η Χεζμπολάχ και η κυβέρνηση του Λιβάνου έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ.

2700 εκστρατείες δολοφονίας

Ίσως κανένα άλλο έθνος δεν έχει την εμπειρία του Ισραήλ στη διεξαγωγή παγκόσμιων εκστρατειών δολοφονίας. Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.700 τέτοιες επιχειρήσεις, σύμφωνα με το βιβλίο «Rise and Kill First», του Ισραηλινού δημοσιογράφου Ρόνεν Μπέρκγμαν.

Ακόμη και πριν από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, Εβραίοι μαχητές σκότωσαν Ευρωπαίους διπλωμάτες που συμμετείχαν στη βρετανική διοίκηση της Παλαιστίνης. Στη δεκαετία του 1960, Ισραηλινοί κατάσκοποι χρησιμοποίησαν εκρηκτικά για να στοχεύσουν πρώην επιστήμονες της Ναζιστικής Γερμανίας που βοηθούσαν την Αίγυπτο να αναπτύξει πυραύλους. Οι εκστρατείες μερικές φορές γύρισαν μπούμερανγκ.

Το 1997, ο Νετανιάχου, που υπηρετούσε τότε την πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός, διέταξε Ισραηλινούς κατασκόπους να σκοτώσουν τον Μεσάαλ, έναν από τους ιδρυτές της Χαμάς που ζούσε τότε στην Ιορδανία. Μέλη της ισραηλινής ομάδας μπήκαν στην Ιορδανία παριστάνοντας τους Καναδούς τουρίστες και επιτέθηκαν στον Mεσάάλ έξω από το πολιτικό γραφείο της Χαμάς στο Αμμάν. Ένας Ισραηλινός δολοφόνος ψέκασε μια τοξίνη στο αυτί του, συνελήφθη όμως μαζί με ένα άλλο μέλος της ομάδας πριν προλάβει να δραπετεύσει.

Ο Μεσάαλ έπεσε σε κώμα και η Ιορδανία απείλησε να τερματίσει τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Ο τότε Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον πίεσε τον Νετανιάχου να τερματίσει την κρίση στέλνοντας τον αρχηγό του στη Μοσάντ στο Αμμάν με το αντίδοτο που έσωσε τη ζωή του Μεσάαλ. Στη συνέχεια, το Ισραήλ εξασφάλισε την ελευθερία των στελεχών του στην Ιορδανία, συμφωνώντας να απελευθερώσει τον Γιασίν, τον πνευματικό ηγέτη της Χαμάς, και άλλους 70 Παλαιστίνιους κρατούμενους. Ο Mεσάαλ αργότερα περιέγραψε την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας ως «σημείο καμπής» που βοήθησε στην ενδυνάμωση της Χαμάς. Το Ισραήλ συνέχισε την εκστρατεία κατά της Χαμάς για χρόνια.

Το 2010, Ισραηλινοί πράκτορες που χρησιμοποιούσαν πλαστά ευρωπαϊκά διαβατήρια πέταξαν στο Ντουμπάι, όπου μεταμφιέστηκαν σε τουρίστες περιμένοντας την άφιξη του Mαχμούντ αλ Μαμπούχ, ιδρυτή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς που ήταν υπεύθυνος για την προμήθεια όπλων και κατηγορούνταν για τη δολοφονία δύο στρατιωτών.

Βίντεο παρακολούθησης έδειξαν αργότερα μέλη της ομάδας, ντυμένα ως παίκτες του τένις, να ακολουθούν τον Mαμπούχ στο δωμάτιό του, όπου σύμφωνα με αναφορές, είχε ναρκωθεί, αφού στη συνέχεια υπέστη ηλεκτροπληξία και ασφυξία. Οι αξιωματούχοι του Ντουμπάι εντόπισαν τελικά την ομάδα και κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία. Χρειάστηκαν χρόνια για να αποκατασταθεί το πλήγμα στις σχέσεις του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.