Λίβανος: Το Ισραήλ πυροδότησε τους βομβητές νωρίτερα - Η Χεζμπολάχ είχε καταλάβει το σχέδιο

Το Ισραήλ αποφάσισε να ανατινάξει νωρίτερα από το προγραμματισμένο τους βομβητές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τη Συρία, υπό τον φόβο ότι η μυστική επιχείρησή του είχε ανακαλυφθεί από την οργάνωση, είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Axios.

Λίβανος: Το Ισραήλ πυροδότησε τους βομβητές νωρίτερα - Η Χεζμπολάχ είχε καταλάβει το σχέδιο
Associated Press
3'

Η Χεζμπολάχ απείλησε να αντεπιτεθεί για την επίθεση, η οποία σκότωσε τουλάχιστον εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, και τραυμάτισε περίπου 3.000 ανθρώπους. Η Χεζμπολάχ είπε ότι πολλά μέλη των στρατιωτικών μονάδων και ιδρυμάτων της ήταν μεταξύ των θυμάτων.

Ισραηλινές και αμερικανικές πηγές αναφέρουν στο Axios και στο Al-Monitor ότι οι εκρήξεις σχεδιάζονταν αρχικά ως η πρώτη κίνηση σε μια «ολομέτωπη» επίθεση κατά της Χεζμπολάχ. Αλλά τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ ανησυχούσε ότι η Χεζμπολάχ είχε συνειδητοποιήσει το σχέδιο - έτσι πυροδοτήθηκαν νωρίς. «Ήταν μια στιγμή να το χρησιμοποιήσεις ή να το χάσεις», λέει στο Axios ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Η επίθεση έλαβε χώρα καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, σε μία σύγκρουση που σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε γενικευμένο πόλεμο. «Ήταν μια στιγμή που θα παίζονταν όλα για όλα», είπε Αμερικανός αξιωματούχος περιγράφοντας το σκεπτικό για τον χρόνο της επίθεσης.

Πρώην Ισραηλινός αξιωματούχος με γνώση της επιχείρησης είπε ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τους παγιδευμένους βομβητές που κατάφερε να «φυτεύσει» στις τάξεις της Χεζμπολάχ ως αιφνιδιαστικό χτύπημα σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο για να προσπαθήσουν να «ακρωτηριάσουν» την Χεζμπολάχ.

Αλλά τις τελευταίες ημέρες, οι Ισραηλινοί ηγέτες ανησυχούσαν ότι η Χεζμπολάχ ήταν πιθανόν να ανακαλύψει το σχέδιο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι κορυφαίοι υπουργοί του και οι αρχηγοί των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών αποφάσισαν να προχωρήσουν στο σχέδιο τώρα αντί να διακινδυνεύσουν να ξεσκεπαστεί από τη Χεζμπολάχ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ισραηλινές ανησυχίες που οδήγησαν στην επίθεση αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το Al-Monitor, το οποίο είπε ότι δύο στελέχη της Χεζμπολάχ υποπτεύονταν τους βομβητές τις τελευταίες ημέρες. Όταν ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν, Άμος Χόχσταϊν επισκέφθηκε το Ισραήλ τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι συμμετείχαν σε ώρες διαβουλεύσεων για την ασφάλεια σχετικά με το ενδεχόμενο να διακυβευτεί η επιχείρηση.

Όταν συναντήθηκαν με τον Χόχσταϊν, δεν του άφησαν καμια υπόνοια για το τι συνέβαινε στα παρασκήνια, είπε Αμερικανός αξιωματούχος. Το απόγευμα της Τρίτης, τοπική ώρα, αρκετά λεπτά πριν οι βομβητές αρχίσουν να εκρήγνυνται σε όλο τον Λίβανο, ο Γκάλαντ τηλεφώνησε στον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και του είπε ότι το Ισραήλ επρόκειτο να εξαπολύσει σύντομα επιχείρηση στον Λίβανο, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι Ισραηλινοί δεν ανέφεραν στις ΗΠΑ λεπτομέρειες της επιχείρησης, αλλά πρόσθεσε ότι η κλήση του Γκάλαντ ήταν μια προσπάθεια «να μην μείνουν οι ΗΠΑ στο σκοτάδι». Ωστόσο, πρόσθεσε δεν θεωρούν την κλήση του Γκάλαντ ως σοβαρή προηγούμενη ειδοποίηση. «Δεν γνωρίζαμε αυτή την επιχείρηση και δεν εμπλεκόμασταν», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται τώρα ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ ως εκδίκηση. Θα μπορούσε να αποτραπεί βραχυπρόθεσμα από την πιθανότητα να υπάρξουν περισσότερες παραβιάσεις ασφαλείας που δεν γνωρίζει και τις οποίες το Ισραήλ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή