Γυναίκα τυφλώθηκε από βαφή μαλλιών που χρησιμοποίησε στο σπίτι

Θρίλερ με Γαλλίδα που έχασε προσωρινά την όρασή της από βαφή μαλλιών

Γυναίκα τυφλώθηκε από βαφή μαλλιών που χρησιμοποίησε στο σπίτι
2'

Ένα συστατικό στη βαφή μαλλιών που χρησιμοποιούσε μια Γαλλίδα, προκάλεσε την ανάπτυξη αμφιβληστροειδοπάθειας, μιας πάθησης που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του gizmodo.com, η όρασή της επέστρεψε μόλις σταμάτησε να χρησιμοποιεί τη βαφή, η οποία περιείχε συγκεκριμένα συστατικά που ονομάζονται αρωματικές αμίνες, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που την εξέτασε, με επικεφαλής τον Νικολά Σιρπά, οφθαλμίατρο στο Νοσοκομείο Edouard Herriot, στη Λυών.

Η 61χρονη γυναίκα, η οποία δεν είχε ιστορικό προβλημάτων όρασης, επισκέφτηκε το γιατρό της επειδή η όρασή της θόλωνε σταδιακά και στα δύο μάτια. Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι τα συμπτώματά της προκλήθηκαν από βλάβη στον αμφιβληστροειδή της. Μετά από μια σειρά εξετάσεων προκειμένου να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες, όπως λοίμωξη ή καρκίνος, διαπιστώθηκε ότι η βλάβη προκλήθηκε από μια βαφή μαλλιών που περιείχε τη χημική ουσία παρα-φαινυλενοδιαμίνη. Η παρα-φαινυλενοδιαμίνη ανήκει σε μια ομάδα χημικών ουσιών που είναι γνωστές ως αρωματικές αμίνες. Οι γιατροί που εξέτασαν τη γυναίκα, γνώριζαν και για άλλες πρόσφατες περιπτώσεις μεσήλικων γυναικών που εμφάνισαν μια μορφή αμφιβληστροειδοπάθειας η οποία σχετίζεται με τη χρήση βαφής μαλλιών που περιέχει αρωματικές αμίνες και ονομάζεται RAHDAA.

Δεδομένης της χρονικής στιγμής του προβλήματος των ματιών της και της έλλειψης άλλης σαφούς εναλλακτικής εξήγησης, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η γυναίκα είχε αναπτύξει RAHDAA. Η πάθηση αυτή μοιάζει με μια άλλη μορφή αμφιβληστροειδοπάθειας που συνδέεται με τη χρήση αντικαρκινικών φαρμάκων τα οποία αναστέλλουν τη δραστηριότητα των πρωτεϊνών ΜΕΚ. Τόσο αυτά τα φάρμακα όσο και οι αρωματικές αμίνες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον αμφιβληστροειδή παρεμποδίζοντας μια οδό σημαντική για την επιβίωση και την ομοιόσταση των επιθηλιακών κυττάρων του χρωστικού αμφιβληστροειδούς, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα. Η πάθηση φαίνεται να είναι σπάνια, αν και άτομα που έχουν πληγές στο τριχωτό της κεφαλής ενώ χρησιμοποιούν βαφές μαλλιών με αρωματικές αμίνες, θα μπορούσαν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Η περιπέτεια της 61χρονης είχε τελικά αίσιο τέλος. Τέσσερις μήνες αφού σταμάτησε να χρησιμοποιεί βαφές με τα συγκεκριμένα συστατικά, η όρασή της επανήλθε, χωρίς σημάδια αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς. Όταν εξετάστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, η όρασή της ήταν τόσο καλή όσο ποτέ, αν και φαινόταν να έχει ακόμα κάποιες ασυμπτωματικές, αλλαγές στον αμφιβληστροειδή.

Η περίπτωση της γυναίκας δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Ophthalmology».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή