Ιτιμούδης στο Newsbomb.gr: «Σε σοκ και φόβο η Χεζμπολάχ μετά το χτύπημα με τους βομβητές»

Πρωτοφανές χτύπημα σε Λίβανο και Συρία. Οι βομβητές των μελών της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα στις δυο χώρες σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών και τραυματίζονταν σχεδόν 3.000 άτομα. Για το πρωτοφανές αυτό χτύπημα και πώς αλλάζει τα δεδομένα στον πόλεμο στο Ισραήλ, μίλησε στο Newsbomb.gr ο Γεωπολιτικός Αναλυτής Αλέξανδρος Ιτιμούδης.

Ιτιμούδης στο Newsbomb.gr: «Σε σοκ και φόβο η Χεζμπολάχ μετά το χτύπημα με τους βομβητές»
Families of victims who were injured Monday by their exploded handheld pagers, wait at the emergency entrance of the American University hospital, in Beirut, Lebanon, Wednesday, Sept. 18, 2024. (AP Photo/Hussein Malla)
Copyright 2024 The Associated Press. All right reserved
3'

«Το πρόσφατο κεκαλυμμένο χτύπημα απέναντι στην Χεζμπολά, φανέρωσε για άλλη μία φορά πως το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να αξιοποιήσει κάθε μέσο που διαθέτει, προκειμένου να επιτύχει αφενός μεν στρατηγικό πλεονέκτημα και αφετέρου να αδρανοποιήσει όσους περισσότερους αντιπάλους γίνεται».

Αυτό αναφέρει ο Αλέξανδρος Ιτιμούδης, Γεωπολιτικός Αναλυτής με μεγάλη γνώση στα θέματα της Μέσης Ανατολής και του Ισλάμ, σχολιάζοντας την πρωτοφανή χθεσινή επίθεση σε χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ.

Άλλωστε, συνεχίζει ο αναλυτής, «η χρήση τέτοιων μεθόδων ασφαλώς δεν είναι άγνωστη για το κράτος του Ισραήλ το οποίο ανέκαθεν αξιοποιούσε ανορθόδοξους τρόπους προκειμένου να χτυπήσει «νευραλγικά σημεία» στον εκάστοτε αντίπαλο που θεωρεί ότι θα τον παραλύσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο πρόσφατο παρελθόν ήταν οι δολοφονίες Ιρανών επιστημόνων, εργαζόμενων πάνω στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και τώρα ο σοβαρός τραυματισμός δεκάδων στελεχών της σιιτικής οργάνωσης στο Λίβανο».

Ρωτάμε τον αναλυτή ποια είναι η επόμενη ημέρα κι αν αυτή η υβριδική επίθεση μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα του πολέμου, ίσως και να προκαλέσει ραγδαία κλιμάκωση.

«Εδώ ακριβώς γεννάται το ερώτημα τι ακριβώς θα ακολουθήσει αυτήν την ανορθόδοξη ενέργεια, η οποία εντάσσεται σε ένα κόσμο πολύ πιο σκοτεινό από αυτόν των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Προσωπική εκτίμηση είναι πως το συγκεκριμένο χτύπημα, εάν κρίνουμε από τα αντίστοιχα σε ιρανικό έδαφος, δεν θα αλλάξει δραματικά την όποια αντίδραση της Χεζμπολά, η οποία έχει πολύ συγκεκριμένο τρόπο του μάχεσθαι.

Το χτύπημα αυτό ακριβώς επειδή έγινε κεκαλυμμένα προκαλεί την εξής κατάσταση σε στρατηγικό επίπεδο: Αφενός μεν βγάζει εκτός μάχης στελέχη της Χεζμπολά στερώντας μια δεξαμενή ανθρώπων σε στρατηγικό και τακτικό επίπεδο, αφετέρου λόγω του τρόπου που έγινε, καθιστά πολύ θολά τα όρια δράσης».

Κι αυτό διότι «μία επιχείρηση από πλευράς στρατού του Ισραήλ θα είχε προκαλέσει άμεσα αντίποινα διότι εμπλέκονται οι ένοπλες δυνάμεις. Τώρα όμως η ευθύνη σε επικοινωνιακό επίπεδο είναι πολύ δύσκολο να αποδοθεί τόσο άμεσα στο Ισραήλ. Αυτό σε έναν πόλεμο ο οποίος εμπλέκει σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη έχει τη σημασία του».

itimoudis.jpg

«Δεύτερον», συνεχίζει ο Αλέξανδρος Ιτιμούδης, «εκτιμώ πως η Χεζμπολά για ένα διάστημα θα βρίσκεται υπό καθεστώς αποδιοργάνωσης και φόβου εξαιτίας του σοκ από το χτύπημα. Το γεγονός ότι τραυματίστηκε σοβαρά και ο Ιρανός διπλωμάτης περιπλέκει πολύ την κατάσταση όμως. Μόνο το Ιράν δύναται και μπορεί να απαντήσει, αλλά κρίνοντας από τις τελευταίες κινήσεις και δηλώσεις αξιωματούχων του, εκτιμώ πως δεν θα ξεφύγει από την πάγια στρατηγική του».

«Επομένως«, καταλήγει, «δεν διαβλέπω μεγάλες αλλαγές στην κλιμάκωση τη κατάστασης, διότι οι δυνατότητες της Χεζμπολά είναι συγκεκριμένες. Εάν υπάρξει κάτι θα περιλαμβάνει το κλασσικό μοτίβο των ρουκετών».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή