Λίβανος: Πώς «φυτεύτηκαν» τα εκρηκτικά στους βομβητές της Χεζμπολάχ - Ο σκοτεινός ρόλος της Μοσάντ

Η παραβίαση της ασφάλειας πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα μιας σκιώδους επιχείρησης που εκτείνεται από την Ουγγαρία έως την Ταϊβάν, η οποία σχεδιάστηκε - όπως εκτιμάται από την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ

Λίβανος: Πώς «φυτεύτηκαν» τα εκρηκτικά στους βομβητές της Χεζμπολάχ -  Ο σκοτεινός ρόλος της Μοσάντ
7'

«Πάγωσε» ο κόσμος από την πρωτόγνωρη υβριδική επίθεση με στόχο την Χαζμπολάχ στον Λίβανο και τη Συρία, όπου χιλιάδες βομβητές εξερράγησαν ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν - μέχρι στιγμής - 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν σχεδόν 3.000

Η παραβίαση της ασφάλειας πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα μιας σκιώδους επιχείρησης που εκτείνεται από την Ουγγαρία έως την Ταϊβάν, η οποία σχεδιάστηκε - όπως εκτιμάται από την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ.

Υποστηρίζεται ότι η Μοσάντ, σε συνεργασία με στοιχεία των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF), κατάφερε να διεισδύσει στην αλυσίδα εφοδιασμού και να εγκαταστήσει τα εκρηκτικά στις συσκευές επικοινωνίας πριν παραδοθούν στο Λίβανο κάποια στιγμή την περασμένη άνοιξη.

Αυτές οι στημένες συσκευές διανεμήθηκαν στη συνέχεια σε χιλιάδες ανυποψίαστα μέλη σε όλους τους πολιτικούς, στρατιωτικούς, επιχειρησιακούς και ιατρικούς κλάδους της Χεζμπολάχ πριν τελικά πυροδοτηθούν το απόγευμα της Τρίτης.

Αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να σχολιάσουν το περιστατικό, αλλά η Χεζμπολάχ κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ και απειλεί με αντίποινα.

Εν τω μεταξύ, μια σειρά από πηγές ασφαλείας, περιφερειακούς αναλυτές και εμπειρογνώμονες πυρομαχικών συμφωνούν ότι η Μοσάντ και ο IDF είναι οι μόνες οντότητες που μπορούν να φέρουν εις πέρας μια τέτοια επιχείρηση.

Γιατί η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε βομβητές;

Μόλις μία ημέρα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησαν τον πόλεμο στη Γάζα, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου μπήκε στη μάχη για να υποστηρίξει τον σύμμαχό της και άρχισε να ανταλλάσσει επιθέσεις με το Ισραήλ κατά μήκος των κοινών συνόρων τους.

Από τότε, εκατοντάδες πράκτορες της οργάνωσης έχουν σκοτωθεί σε στοχευμένες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ανώτερων διοικητών και ενός κορυφαίου αξιωματούχου της Χαμάς στη Βηρυτό.

Φοβούμενος ότι τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούν τα μέλη της Χεζμπολάχ για να επικοινωνούν παρουσιάζουν τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια, ο ειπκεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι οι συσκευές ήταν «πιο επικίνδυνες από τους ισραηλινούς κατασκόπους» και οι αξιωματούχοι του άρχισαν να καταρτίζουν σχέδια για την αντιμετώπιση των κενών στην υποδομή πληροφοριών της ομάδας.

Σε τηλεοπτική ομιλία του στις 13 Φεβρουαρίου, ο Νασράλα διέταξε αυστηρά τους οπαδούς και τους υποστηρικτές του να σπάσουν, να θάψουν ή να κλειδώσουν τα τηλέφωνά τους σε ένα σιδερένιο κουτί.

Η ομάδα επέλεξε να αντικαταστήσει τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν προηγουμένως τα μέλη της για να επικοινωνούν με τηλεειδοποιητές - δέκτες μονής κατεύθυνσης που είναι πιο ασφαλείς από τα smartphones και δεν λειτουργούν στο ίδιο δίκτυο.

Έχουν επίσης εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, με ορισμένα μοντέλα να μπορούν να διαρκέσουν έως και τρεις μήνες με μία φόρτιση - ένα βασικό πλεονέκτημα δεδομένης της οικονομικής κρίσης του Λιβάνου και της αναξιόπιστης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το χρονοδιάγραμμα

Μια λιβανέζικη πηγή ασφαλείας επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η Χεζμπολάχ έδωσε παραγγελία για χιλιάδες τηλεειδοποιητές τον Φεβρουάριο σε μια εταιρεία με έδρα την Ταϊβάν που ονομάζεται Gold Apollo.

Το AR-924 pager που παρήγγειλε η Χεζμπολάχ διαφημίζεται ως μια «ανθεκτική» συσκευή που επιτρέπει στους χρήστες να επικοινωνούν με ασφάλεια σε μηνύματα των 100 χαρακτήρων.

Ωστόσο, η Gold Apollo ανέφερε σε δήλωσή της την Τετάρτη ότι δεν κατασκεύασε τις συσκευές που παραδόθηκαν στον Λίβανο, υποστηρίζοντας αντ 'αυτού ότι κατασκευάστηκαν στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας από μια άλλη οντότητα που ονομάζεται BAC Consulting Kft στο πλαίσιο συμφωνίας αδειοδότησης εμπορικών σημάτων.

Ο ιδρυτής του Gold Apollo, Hsu Ching-Kuang, δήλωσε: «Το προϊόν δεν ήταν δικό μας. Ήταν μόνο ότι είχε το εμπορικό σήμα μας σε αυτό», με επίσημη δήλωση από την εταιρεία να προσθέτει: «Η Apollo Gold Corporation έχει καθιερώσει μια μακροπρόθεσμη άδεια ιδιωτικής ετικέτας και περιφερειακή συνεργασία με την BAC ... αλλά ο σχεδιασμός και η κατασκευή των προϊόντων αναλαμβάνονται εξ ολοκλήρου από την BAC.»

Ένα στέλεχος της BAC Consulting Kft επιβεβαίωσε στο NBC σε τηλεφωνική κλήση ότι η εταιρεία συνεργάστηκε με το Gold Apollo, αλλά είπε: «Δεν κάνω τους τηλεειδοποιητές. Είμαι απλώς ο μεσάζων», πριν κλείσω το τηλέφωνο.

Η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης καταχωρήθηκε τον Μάιο του 2022, με αρχεία που δείχνουν ότι είχε έσοδα 725,768 $ το 2022 και 593,972 $ το 2023.

Οι δημοσιογράφοι εντόπισαν την καταχωρημένη διεύθυνση του BAC Consulting στη Βουδαπέστη, αλλά ένα άτομο στο κτίριο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε ότι η εταιρεία δεν είχε φυσική παρουσία εκεί.

Πώς σαμποτάρισαν τους βομβητές;

Η ακριβής μέθοδος με την οποία σαμποτάζ των τηλε-ειδοποιητών παραμένει ανεπιβεβαίωτη.

Ωστόσο, μια ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε στο Reuters ότι φαίνεται ότι οι παγιδευμένες συσκευές που διανεμήθηκαν σε χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ είχαν τροποποιηθεί «σε επίπεδο παραγωγής».

«Η Μοσάντ έβαλε μια πλακέτα μέσα στη συσκευή που έχει εκρηκτική ύλη που λαμβάνει έναν κωδικό. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί με οποιονδήποτε τρόπο. Ακόμη και με οποιαδήποτε συσκευή ή σαρωτή», είπε η πηγή.

Μια άλλη πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι έως και τρία γραμμάρια εκρηκτικών ήταν κρυμμένα στους νέους τηλε-ειδοποιητές και είχαν περάσει «απαρατήρητα» από τη Χεζμπολάχ για μήνες.

Πώς πυροδοτήθηκαν οι τηλε-ειδοποιητές;

Η πηγή είπε ότι 3.000 από τους τηλε-ειδοποιητές εξερράγησαν όταν τους εστάλη ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τα εκρηκτικά.

Οι πρώτες εικασίες στον απόηχο των εκρήξεων πρότειναν ότι ένα ισραηλινό hack θα μπορούσε να έχει υπερφορτώσει τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που τροφοδοτούν τους τηλεειδοποιητές, οι οποίοι μπορούν να αναπτύξουν θερμοκρασία έως και 590 βαθμούς Κελσίου όταν αναφλεγούν.

Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες πυρομαχικών που εξέτασαν παραδείγματα των εκρήξεων που καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας διαπίστωσαν ότι οι βομβητές πυροδοτήθηκαν από εκρηκτική γόμωση, δεδομένης της ξαφνικής και ομοιόμορφης φύσης των εκρήξεων και του είδους των τραυματισμών που υπέστησαν τα θύματα.

Ένας πρώην αξιωματικός εξουδετέρωσης βομβών του βρετανικού στρατού εξήγησε ότι ένας εκρηκτικός μηχανισμός έχει πέντε κύρια συστατικά: Ένα δοχείο, μια μπαταρία, έναν μηχανισμό ενεργοποίησης, έναν πυροκροτητή και ένα εκρηκτικό φορτίο.

«Ένας τηλεειδοποιητής έχει ήδη τρία από αυτά», εξήγησε ο πρώην αξιωματικός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή τώρα εργάζεται ως σύμβουλος με πελάτες στη Μέση Ανατολή.

«Θα χρειαστεί μόνο να προσθέσετε τον πυροκροτητή και τη γόμωση».

«Κοιτάζοντας το βίντεο, το μέγεθος της έκρηξης είναι παρόμοιο με αυτό που προκαλείται μόνο από έναν ηλεκτρικό πυροκροτητή ή από έναν πυροκροτητή που ενσωματώνει ένα εξαιρετικά μικρό, υψηλής εκρηκτικής γόμωσης», δήλωσε ο Sean Moorhouse, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού και ειδικός στην εξουδετέρωση εκρηκτικών.

Μοσάντ: «Πιθανότερος ένοχος»

Εμπειρογνώμονες ασφαλείας, περιφερειακοί αναλυτές και στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν σχεδόν ομόφωνα δείξει με το δάχτυλο τη Μοσάντ και στοιχεία του ισραηλινού στρατού, υποστηρίζοντας ότι κανένας άλλος παράγοντας δεν έχει την ικανότητα ούτε το κίνητρο να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση.

Η Μοσάντ έχει τη φήμη ότι διεξάγει εξελιγμένες επιχειρήσεις.

Κατηγορείται για μια σειρά επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και είναι ύποπτη ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία ενός κορυφαίου Ιρανού επιστήμονα με ένα τηλεκατευθυνόμενο πολυβόλο.

Αλλά η επίθεση θα αποτελούσε μία από τις πιο περίπλοκες και τολμηρές επιχειρήσεις της υπηρεσίας και αντιπροσωπεύει «εύκολα τη μεγαλύτερη αποτυχία αντικατασκοπείας που είχε η Χεζμπολάχ εδώ και δεκαετίες», σύμφωνα με τον Jonathan Panikoff, πρώην αναπληρωτή αξιωματικό της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή