Ολλανδία: Σκληρότερη μεταναστευτική πολιτική ανακοίνωσε ο Βασιλιάς της χώρας

Η Ολλανδία έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των χωρών που θέλουν να περιορίσουν την μετανάστευση
The Associated Press
2'

Την σκλήρυνση της στάσης της Ολλανδίας στο μεταναστευτικό, ανακοίνωσε ο Βασιλέας της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ μιλώντας από το θρόνο του κατά την τελετή έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στη Χάγη την Τρίτη.

Στην ομιλία που παραδοσιακώς γίνεται προκειμένου να παρουσιαστούν τα σχέδια πολιτικής της κυβέρνησης και ο προϋπολογισμός για το 2024, ο Βασιλιάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της μετανάστευσης υπό έλεγχο, επικαλούμενος την ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του πληθυσμού και τη συνακόλουθη πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες και «τον τρόπο ζωής της κοινωνίας μας».

Σύμφωνα με τον βασιλιά η κυβέρνηση θέλει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μειώσει τον αριθμό των αιτήσεων ασύλου το συντομότερο δυνατό, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο αριθμό αιτητών ασύλου, αιτήσεων οικογενειακών επανενώσεων και οικονομικών μεταναστών.

«Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου και να δημιουργηθούν ειδικές εγκαταστάσεις για όσους έχουν ελάχιστες πιθανότητες να λάβουν άδεια παραμονής. Θα πρέπει να θεσπιστούν άμεσες κυρώσεις κατά των ατόμων από ασφαλείς χώρες που επιδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά», δήλωσε.

Ο Βίλεμ-Αλεξάντερ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται έναν νόμο για την προσφυγική κρίση προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, συνάπτει συμφωνίες με άλλες χώρες για να σταματήσει η εμπορία ανθρώπων και το λαθρεμπόριο και να συμβάλει στην εξάλειψη των παράνομων μεταναστευτικών οδών.

«Η Ολλανδία πιέζει σκληρά για πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα και στην Ευρώπη. Πριν από την εισαγωγή του νέου συμφώνου της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο το 2026, οι Κάτω Χώρες θα εισαγάγουν ένα πολύ αυστηρότερο σύστημα υποδοχής. Η μη συνεργασία σε περίπτωση απόρριψης θα αποτελεί ποινικό αδίκημα και οι προϋποθέσεις για την απόκτηση ολλανδικού διαβατηρίου θα αυστηροποιηθούν», ανακοίνωσε.

Ο Ολλανδός μονάρχης μίλησε επίσης για το πώς τα περισσότερα από τα κύρια προβλήματα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, της κατάστασης της γεωργίας και της συρρικνούμενης αγοράς κατοικίας, οφείλονται σε «πάρα πολλούς κανόνες και υπερβολική πολυπλοκότητα των διαδικασιών».

Σχετικές ειδήσεις