Ιδιοκτήτης απαγόρευσε να πουληθεί η συλλογή νομισμάτων του για 100 χρόνια - Ο χρόνος τελείωσε

Η συλλογή L.E. Bruun ήταν ασφαλισμένη για 500 εκατομμύρια κορώνες Δανίας, δηλαδή περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ

Ιδιοκτήτης απαγόρευσε να πουληθεί η συλλογή νομισμάτων του για 100 χρόνια - Ο χρόνος τελείωσε

Ένα χρυσό νόμισμα από τη συλλογή L. E. Bruun, στη Δανία

James Brooks/AP μέσω CNN
4'

Μετά το θάνατο του Δανού μεγιστάνα του βουτύρου Lars Emil Bruun το 1923, η διαθήκη του είχε μια περίεργη διαταγή:

Η τεράστια συσσώρευση νομισμάτων, χαρτονομισμάτων και μεταλλίων του, που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια περισσότερων από έξι δεκαετιών, θα έπρεπε να κρατηθεί ως απόθεμα έκτακτης ανάγκης για την εθνική συλλογή της Δανίας σε περίπτωση που καταστρεφόταν ποτέ. Μετά από έναν αιώνα, αν όλα πήγαιναν καλά, η δική του κρύπτη θα μπορούσε τελικά να πωληθεί προς όφελος των απογόνων του.

Σύμφωνα με το CNN, την Τρίτη, λίγο λιγότερο από ένα χρόνο από τότε που έληξε η 100ετής εντολή, το πρώτο σετ νομισμάτων από την προσωπική συλλογή 20.000 τεμαχίων του Bruun βγήκε σε δημοπρασία στην Κοπεγχάγη. Έπειτα από σχεδόν οκτώ ώρες προσφορών, οι 286 παρτίδες που άνοιξαν το διαγωνισμό πωλήθηκαν για συνολικά 14,82 εκατομμύρια ευρώ.

Θα χρειαστούν αρκετές ακόμη πωλήσεις για να αδειάσουν τα ταμεία του Bruun, αλλά όταν ολοκληρωθεί, θα είναι η ακριβότερη διεθνής συλλογή νομισμάτων που έχει πωληθεί ποτέ, σύμφωνα με τον οίκο Stack's Bowers, τον έμπορο σπάνιων νομισμάτων και τον οίκο δημοπρασιών που φιλοξενεί τις πωλήσεις.

Η συλλογή L.E. Bruun ήταν ασφαλισμένη για 500 εκατομμύρια κορώνες Δανίας, δηλαδή περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ.

Ο οίκος δημοπρασιών τη χαρακτήρισε ως την πιο πολύτιμη συλλογή νομισμάτων του κόσμου που έχει βγει ποτέ στην αγορά. Σε δελτίο Τύπου που ακολούθησε τη δημοπρασία της Τρίτης, ο πρόεδρος της Stack's Bowers Galleries, Brian Kendrella, χαρακτήρισε την πρώτη πώληση ως «πραγματικά ένα γεγονός ορόσημο για την αγορά παγκόσμιων νομισμάτων».

Το πού βρισκόταν η συλλογή του νομισματολόγου τον περασμένο αιώνα ήταν κάτι σαν μυστήριο, η τοποθεσία της ήταν γνωστή σε λίγους, αλλά ο Bruun πίστευε ότι η απόκρυψη του θησαυρού του γινόταν για ευγενή σκοπό.

Μετά την καταστροφή που είδε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, φοβόταν ότι η συλλογή νομισμάτων και μεταλλίων της Βασιλικής Δανίας θα μπορούσε μια μέρα να αντιμετωπίσει βομβαρδισμό ή λεηλασία, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Ο Bruun άρχισε να συλλέγει νομίσματα από παιδί το 1859, όταν πέθανε ο θείος του και τον ονόμασε μεταξύ των παραληπτών ορισμένων νομισμάτων του, σύμφωνα με τον κατάλογο πωλήσεων. Ο γιος ξενοδόχων και γαιοκτημόνων, έμαθε στα 20 του χρόνια ότι η οικογενειακή του κληρονομιά είχε κατασπαταληθεί και ο ίδιος είχε χρεωθεί.

Ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση στο βούτυρο έχοντας πάρει δάνειο, κερδίζοντας τελικά μια περιουσία από τις πωλήσεις και τις εξαγωγές. Με τον πλούτο του, έγινε παραγωγικός συλλέκτης νομισμάτων και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Δανικής Νομισματικής Εταιρείας το 1885.

«Το καλό με τη συλλογή νομισμάτων είναι ότι όταν είσαι αναστατωμένος για κάτι ή νιώθεις ανήσυχος, τότε πηγαίνεις και κοιτάς τα νομίσματά σου και μετά ηρεμείς μελετώντας τα ξανά και ξανά αναλογιζόμενος τα πολλά άλυτα προβλήματα που αυτά παρουσιάζουν», δήλωσε κάποτε σε ένα δανέζικο περιοδικό, σύμφωνα με τον κατάλογο. «Οι άνθρωποι που είναι αποκλειστικά αφοσιωμένοι στη δουλειά τους κάνουν ένα μεγάλο λάθος. Εγώ, πάντως, δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα σκεφτόμουν μόνο το βούτυρο μέχρι να πεθάνω».

Η δημοπρασία της Τρίτης περιελάμβανε χρυσά και ασημένια νομίσματα από τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, που χρονολογούνται από τα τέλη του 15ου αιώνα έως τα τελευταία χρόνια της ζωής του Bruun.

Η παρτίδα αστέρων ήταν ένα από τα παλαιότερα χρυσά νομίσματα της Σκανδιναβίας, σύμφωνα με τον κατάλογο, ένα ευγενές (παλιό νόμισμα) του βασιλιά Χανς που χρονολογείται από το 1496. Το νόμισμα κατέρριψε τις εκτιμήσεις του οίκου δημοπρασιών και απέσπασε 1,2 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ για σκανδιναβικό νόμισμα σε δημοπρασία, ανέφερε ο οίκος Stack's Bowers Galleries.

«Το αγαπημένο μου κομμάτι στην πώληση είναι αναμφισβήτητα το χρυσό ευγενές του βασιλιά Χανς του 1496, ο οποίος ήταν βασιλιάς της Δανίας και της Νορβηγίας στο πλαίσιο της Ένωσης του Κάλμαρ, καθώς και της Σουηδίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Matt Orsini, διευθυντής παγκόσμιας και αρχαίας νομισματικής στο Stack's Bowers Galleries, σε δήλωση Τύπου πριν από την πρώτη δημοπρασία.

«Είναι σημαντικό σε πολλά επίπεδα, είναι το πρώτο χρυσό νόμισμα που κόπηκε από τη Δανία, είναι το πρώτο χρονολογημένο νόμισμα που κόπηκε από το δανικό βασίλειο και είναι μοναδικό σε ιδιωτικά χέρια».

Τους τελευταίους μήνες, τα νομίσματα περιόδευσαν σε διάφορες εκθέσεις και εκτέθηκαν στις γκαλερί Stack's Bowers'. Εκτέθηκαν επίσης στην Κοπεγχάγη λίγο πριν από την πώληση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή