Στερεύει και ο Αμαζόνιος: Σε ιστορικά χαμηλά οι ποταμοί του από τη χειρότερη ξηρασία όλων των εποχών

Η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κρίσιμης ξηρασίας έχει στεγνώσει μεγάλο μέρος της βλάστησης της Βραζιλίας και έχει προκαλέσει πυρκαγιές σε όλες τις χώρες της Νότιας Αμερικής

Στερεύει και ο Αμαζόνιος: Σε ιστορικά χαμηλά οι ποταμοί του από τη χειρότερη ξηρασία όλων των εποχών

Αεροφωτογραφία ενός ξηρού τμήματος του ποταμού Solimoes, ως αποτέλεσμα της ξηρασίας

AP
1'

Η χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί έχει μειώσει τη στάθμη των υδάτων των ποταμών στη λεκάνη του Αμαζονίου σε ιστορικά χαμηλά, σε ορισμένες περιπτώσεις στερεύοντας τις κοίτες των ποταμών που ήταν προηγουμένως πλωτές οδοί.

Ο Σολιμόες, ένας από τους κύριους παραπόταμους του Αμαζονίου, τα νερά του οποίου προέρχονται από τις Περουβιανές Άνδεις, έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ταμπατίνγκα, τη βραζιλιάνικη πόλη στα σύνορα με την Κολομβία.

Το Downriver στο Tefé, ένα παρακλάδι του Σολιμόες έχει στερέψει εντελώς, σύμφωνα με το Reuters.

Η κοντινή λίμνη Tefé, όπου περισσότερα από 200 δελφίνια γλυκού νερού πέθαναν στην ξηρασία του περασμένου έτους, έχει επίσης στερέψει, στερώντας από τα απειλούμενα ροζ θηλαστικά έναν αγαπημένο βιότοπο.

Η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κρίσιμης ξηρασίας έχει στεγνώσει μεγάλο μέρος της βλάστησης της Βραζιλίας και έχει προκαλέσει πυρκαγιές σε όλες τις χώρες της Νότιας Αμερικής, καλύπτοντας τις πόλεις με σύννεφα καπνού

Ο Σολιμόες στην Ταμπατίνγκα μετρήθηκε στα 4,25 μέτρα κάτω από το μέσο όρο για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Στο Tefé, ο ποταμός ήταν 2,92 μέτρα κάτω από το μέσο επίπεδο για τις ίδιες δύο εβδομάδες πέρυσι και αναμένεται να πέσει περαιτέρω στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει ποτέ.

Στο Μανάους, τη μεγαλύτερη πόλη του Αμαζονίου, όπου ο Σολιμόες ενώνεται με τον Ρίο Νέγκρο για να σχηματίσουν τον ποταμό Αμαζόνιο, το επίπεδο του Ρίο Νέγκρο πλησιάζει το χαμηλό ρεκόρ που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή