Λίβανος: Ποια είναι η Χεζμπολάχ και πόσο ισχυρή είναι η στρατιωτική ισχύς της;
Η ομάδα έχει αναδειχθεί από μια σκιώδη φατρία σε μια βαριά ένοπλη δύναμη με μεγάλη επιρροή στον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή
Σε δύο κύματα, μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί η επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ με κύριο ύποπτο το Ισραήλ, σε μία καλοσχεδιασμένη, όσο και συντονισμένη επιχείρηση με απρόβλεπτα ωστόσο αποτελέσματα.
Το Ισραήλ και η υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ έχουν εμπλακεί σε έναν διασυνοριακό πόλεμο από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, τη χειρότερη τέτοια κλιμάκωση εδώ και χρόνια.
Η καταγωγή της Χεζμπολάχ
Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ίδρυσαν τη Χεζμπολάχ το 1982 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου το 1975-90, μέρος της προσπάθειας της Τεχεράνης να εξάγει την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και να πολεμήσει τις ισραηλινές δυνάμεις που είχαν εισβάλει στον Λίβανο το 1982.
Η ομάδα έχει αναδειχθεί από μια σκιώδη φατρία σε μια βαριά ένοπλη δύναμη με μεγάλη επιρροή στον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή.
Οι δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, την χαρακτηρίζουν τρομοκρατική ομάδα. Το ίδιο κάνουν και τα σουνιτικά μουσουλμανικά αραβικά κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας.
Η Χεζμπολάχ είναι μια σιιτική ισλαμιστική ομάδα και συμμερίζεται την ιδεολογία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
Πώς ενεπλάκη στον πόλεμο της Γάζας;
Η Χεζμπολάχ είναι ένα ισχυρό μέρος του «Άξονα της Αντίστασης», μιας συμμαχίας ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή που περιλαμβάνει επίσης το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα επιτιθέμενο στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Δηλώνοντας αλληλεγγύη με την Παλαιστίνιοι, η Χεζμπολάχ άρχισε να πυροβολεί ισραηλινές θέσεις στη συνοριακή περιοχή στις 8 Οκτωβρίου.
Οι πλευρές ανταλλάσσουν πυρά σε σχεδόν καθημερινή βάση από τότε, με τη Χεζμπολάχ να εκτοξεύει ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και το Ισραήλ να απαντά με αεροπορικές επιδρομές και πυροβολικά. Οι επιθέσεις γίνονταν κυρίως κοντά ή στα σύνορα, αλλά πλέον και οι δύο πλευρές έχουν διευρύνει την ακτίνα δράσης τους.
Δεκάδες χιλιάδες έχουν ξεριζωθεί στον Λίβανο και στο Ισραήλ.
Πόσο ισχυρή είναι στρατιωτικά η Χεζμπολάχ
Ενώ άλλες ομάδες αφοπλίστηκαν μετά τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ διατήρησε τα όπλα της για να πολεμήσει τις ισραηλινές δυνάμεις που κατείχαν τους σιίτες μουσουλμάνους κατά κύριο λόγο νότια της χώρας. Χρόνια ανταρτοπόλεμου οδήγησε το Ισραήλ να αποσυρθεί το 2000, αλλά η Χεζμπολάχ διατήρησε το οπλοστάσιό της. Η Χεζμπολάχ επέδειξε στρατιωτικές προόδους το 2006 κατά τη διάρκεια ενός πολέμου πέντε εβδομάδων με το Ισραήλ, ο οποίος ξέσπασε αφού πέρασε στο Ισραήλ, απήγαγε δύο στρατιώτες και σκότωσε άλλους.
Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι στον Λίβανο, κυρίως άμαχοι, και 158 Ισραηλινοί, οι περισσότεροι στρατιώτες. Η στρατιωτική ισχύς της Χεζμπολάχ αυξήθηκε μετά το 2006. Η ομάδα λέει ότι οι πύραυλοι της μπορούν να χτυπήσουν όλα τα μέρη του Ισραήλ και το οπλοστάσιό της περιλαμβάνει πυραύλους ακριβείας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας, η Χεζμπολάχ έχει ανακοινώσει επιθέσεις χρησιμοποιώντας πυραύλους εδάφους-αέρος - ένα όπλο που πιστευόταν εδώ και καιρό ότι είχε στο οπλοστάσιό της, αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν είχε επιβεβαιώσει ότι κατείχε. Έχει επίσης εκτοξεύσει εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα είπε ότι η ομάδα έχει 100.000 μαχητές.
Το World Factbook της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ αναφέρει ότι η Χεζμπολάχ εκτιμάται ότι το 2022 είχε 45.000 μαχητές, χωρισμένους σε περίπου 20.000 πλήρους απασχόλησης και 25.000 έφεδρους.
Ο ρόλος της Χεμπολάχ στον Λίβανο
Η επιρροή της Χεζμπολάχ υποστηρίζεται τόσο από τα όπλα της όσο και από την υποστήριξη πολλών Λιβανέζων Σιιτών που λένε ότι η ομάδα υπερασπίζεται τον Λίβανο από το Ισραήλ. Έχει υπουργούς στην κυβέρνηση και βουλευτές στο κοινοβούλιο.
Τα λιβανικά κόμματα που αντιτίθενται στη Χεζμπολάχ λένε ότι η ομάδα έχει υπονομεύσει το κράτος και έχει παρασύρει μονομερώς τον Λίβανο σε πολέμους.
Μπήκε στην πολιτική του Λιβάνου το 1992, διεκδικώντας εκλογές και άρχισε να διαδραματίζει πιο σημαντικό ρόλο στις κρατικές υποθέσεις το 2005 μετά την απόσυρση των δυνάμεων της Συρίας από τον Λίβανο μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ αλ-Χαρίρι, ενός σουνιτικού πολιτικού που συμβόλιζε τη Σαουδική επιρροή στη Βηρυτό.
Ένα δικαστήριο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ καταδίκασε ερήμην τρία μέλη της Χεζμπολάχ για τη δολοφονία. Η Χεζμπολάχ αρνείται οποιοδήποτε ρόλο, χαρακτηρίζοντας το δικαστήριο ως εργαλείο των εχθρών της.
Το 2008, ένας αγώνας εξουσίας μεταξύ της Χεζμπολάχ και των Λιβανέζων πολιτικών εχθρών της οδήγησε σε ένοπλη σύγκρουση, αφού η κυβέρνηση υποσχέθηκε να αναλάβει δράση κατά του στρατιωτικού δικτύου επικοινωνιών της ομάδας. Μαχητές της Χεζμπολάχ κατέλαβαν τμήματα της Βηρυτού.Το 2018 η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της που υποστηρίζουν την κατοχή όπλων κέρδισαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό χάθηκε το 2022, αλλά η ομάδα εξακολουθεί να έχει μεγάλη πολιτική επιρροή.