Έλληνες του Λιβάνου στο Newsbomb.gr: «Σκοτώθηκαν και τυφλώθηκαν άνθρωποι, δεν φοβόμαστε»

Τρεις Έλληνες που ζουν στον Λίβανο περιγράφουν στο Newsbomb.gr με συγκλονιστικές λεπτομέρειες την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μετά τις πρόσφατες εκρήξεις - Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της φυγής και της παραμονής σε έναν τόπο που τους προσφέρει ασφάλεια αλλά και αβεβαιότητα

Έλληνες του Λιβάνου στο Newsbomb.gr: «Σκοτώθηκαν και τυφλώθηκαν άνθρωποι, δεν φοβόμαστε»
Newsbomb.gr
4'

«Έχασα δύο σπίτια και ίσως χάσω και το τρίτο. Ό,τι και να γίνει, πάντως, εγώ θα τα ξαναφτιάχνω». Με αυτή τη φράση η φαρμακοποιός Wijdan Baydoun που κατοικεί στο Λίβανο περιγράφει στο Newsbomb.gr τον πόλεμο και τις απώλειές του, μετά το φονικό μπαράζ επιθέσεων με στόχο τις συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ.

Μια συγκλονιστική μαρτυρία φέρνει στη δημοσιότητα το Newsbomb.gr από την ελληνικής καταγωγής, Wijdan Baydoun, μια φαρμακοποιό από τον Λίβανο, η οποία έχει βιώσει τον πόλεμο στο πετσί της. «Έχω χάσει δύο σπίτια, το ένα το 1977 και το άλλο το 2000. Τότε βρήκαμε 12 βόμβες μέσα στο σπίτι. Το ξαναφτιάξαμε και καταστράφηκε εντελώς και τώρα δεν ξέρουμε τι έχει γίνει, ίσως έχουμε χάσει και αυτό το σπίτι. Αλλά, και να έχει καταστραφεί, θα το ξαναφτιάξουμε. Τα σπίτια δεν είναι τίποτα μπροστά στον κόσμο που φεύγει», αναφέρει στο Newsbomb.gr η ίδια, επιμένοντας πως θα μείνει εκεί, για να προσφέρει αυτά που μπορεί...

Η κατάσταση στον Λίβανο έχει γίνει ιδιαίτερα κρίσιμη μετά τις απανωτές εκρήξεις βομβητών που ήταν τοποθετημένοι σε συσκευές επικοινωνιακού εξοπλισμού της Χεζμπολάχ. Οι εκρήξεις αυτές στοίχισαν τη ζωή 20 ανθρώπων και τραυμάτισαν περισσότερους από 450, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Την προηγούμενη μέρα, άλλες εκρήξεις σκότωσαν 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν πάνω από 3.000, πυροδοτώντας ανησυχίες για έναν ευρύτερο πόλεμο ανάμεσα στον Λίβανο και το Ισραήλ.

Lebanon Israel Exploding Pagers

Ο πόλεμος στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που φαίνεται να επεκτείνεται και στον βόρειο Λίβανο, αναγκάζει χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Το Ισραήλ μας χτυπάει συνεχώς από το 1948» λέει η Wijdan Baydoun, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι πολίτες του Λιβάνου δεν φοβούνται πια. «Αποκλείεται να φύγω. Είμαι φαρμακοποιός και θα μείνω εδώ να βοηθήσω όσο μπορώ», δήλωσε αποφασιστικά.

Στην περιοχή του νότιου Λιβάνου, οι συγκρούσεις έχουν αναγκάσει πολλές οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ άλλες επιλέγουν να μην φύγουν παρά τις δύσκολες συνθήκες. «Στον νότιο Λίβανο ήταν ο αδερφός μου με τα παιδιά του, αλλά πήγα και τους έφερα. Έχω αρκετούς συγγενείς εκεί που δεν θέλουν να φύγουν», αναφέρει η φαρμακοποιός. Παρά τις απώλειες και τις δυσκολίες, τονίζει ότι «τα χωριά είναι δικά μας και δεν φοβόμαστε».

Η εμπιστοσύνη της Wijdan Baydoun στη Χεζμπολάχ είναι ισχυρή, καθώς η ίδια υποστηρίζει πως η οργάνωση προστατεύει τον λαό της: «Η Χεζμπολάχ χτυπά μόνο τους στρατιώτες, ενώ το Ισραήλ χτυπά τους πολίτες», υποστηρίζει.

Lebanon Israel Exploding Pagers

Η κατάσταση στη Βηρυτό είναι εξίσου ανησυχητική, με 90 Έλληνες να έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα λόγω του φόβου, σύμφωνα με όσα είπε ο Δρ. Μπασάμ Ομπέιντ στο Newsbomb.gr. «Είναι το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί. Τυφλώθηκαν και τραυματίστηκαν σοβαρά πολίτες», ανέφερε ο ίδιος, περιγράφοντας τη σφοδρότητα των επιθέσεων.

Από τη μεριά του, ο Ιμάντ Ζάχεμ, πρόεδρος του Συνδέσμου Λιβανίων Αποφοίτων Ελληνικών Πανεπιστημίων, ανέφερε στο Newsbomb.gr ότι αν και η κατάσταση στον βόρειο Λίβανο είναι πιο ήρεμη, στον νότο τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. «Η οικογένεια και η δουλειά μου είναι εδώ, είμαστε καλά αλλά δεν σκεφτόμαστε να φύγουμε», είπε ο Ζάχεμ.

Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, με τις συνεχείς συγκρούσεις να φέρνουν όλο και πιο κοντά την πιθανότητα ενός νέου πολέμου. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της φυγής και της παραμονής σε έναν τόπο που τους προσφέρει ασφάλεια αλλά και αβεβαιότητα.

Ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν στον Λίβανο υπολογίζεται σε περίπου 2.000 άτομα συνολικά. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στη Βηρυτό και στις γύρω περιοχές, ενώ πολύ λιγότεροι κατοικούν στον νότιο Λίβανο, όπου η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων και των εκρήξεων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλοί Έλληνες που ζούσαν στον νότιο Λίβανο έχουν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή, όπως ανέφερε και ο Ιμάντ Ζάχεμ, ενώ 90 Έλληνες έχουν αποχωρήσει από τη Βηρυτό λόγω της κρίσης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή