Aνάλυση Guardian: «Η ταπείνωση της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ είναι χορός στην άκρη της αβύσσου»
Οι επιθετικές κινήσεις του Ισραήλ ενάντια στη Χεζμπολάχ, τοποθετούν την κυβέρνηση Νετανιάχου ένα βήμα μπροστά, αυξάνουν όμως τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και αλλάζει τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες
Η έκρηξη των walkie-talkie στον Λίβανο μια μέρα μετά την ανατίναξη πολλών βομβητών που χρησιμοποιήθηκαν από αξιωματούχους της Χεζμπολάχ είναι ένα διπλό χτύπημα που αποκαλύπτει την έκταση της διείσδυσης του Ισραήλ στην άμυνα του Σιίτη εχθρού στα βόρεια σύνορά του.
Αντιπροσωπεύει την απόλυτη ταπείνωση για τη Χεζμπολάχ που η ασφάλειά της παραβιάστηκε τόσο εύκολα δύο φορές και αποδείχθηκε ανίκανη να προστατεύσει τον λαό της. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία στην περιοχή ότι αυτή ήταν μια επιχείρηση που φέρει τα χαρακτηριστικά της Μοσάντ.
Τα πιο δύσκολα ερωτήματα έχουν να κάνουν με τον σκοπό της επίθεσης: αντιπροσωπεύουν αυτές οι επιθέσεις έναν τακτικό αιφνιδιασμό για χάρη του ίδιου του αιφνιδιασμού ή αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής και πού οδηγεί αυτή η στρατηγική; Είναι αυτό ένα προοίμιο ενός ολοκληρωτικού πολέμου στον Λίβανο ή ένα υποκατάστατό του;
Οι μικροσκοπικές βόμβες εξερράγησαν στον Λίβανο σε μια εποχή αυξανόμενης πολεμικής ρητορικής από τη συμμαχία του Νετανιάχου. Σε μια συνεδρίαση αργά το βράδυ της Τρίτης, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συμφώνησε να διευρύνει τους δεδηλωμένους πολεμικούς στόχους της χώρας από τη Γάζα προς το βορρά. Στόχος του Ισραήλ να επιτραπεί η επιστροφή περισσότερων από 60.000 Ισραηλινών εκτοπισμένων λόγω διασυνοριακών ανταλλαγών με τη Χεζμπολάχ από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση. στις 7 Οκτωβρίου.
Η λογική ασφαλείας στο Ισραήλ είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε στα σπίτια τους στις βόρειες πόλεις και τα χωριά τους, ενώ η Χεζμπολάχ είναι ακόμα περιχαρακωμένη στο νότιο Λίβανο, μεταξύ των συνόρων και του ποταμού Λιτάνι. Η ελπίδα της κυβέρνησης Μπάιντεν και άλλων μεσολαβητών στην περιοχή είναι ότι μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κατόπιν διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να εκτονώσει τις εντάσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, επιτρέποντας στους εκτοπισμένους Ισραηλινούς να επιστρέψουν χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση.
Ωστόσο, καμία τέτοια κατάπαυση του πυρός δεν έχει υλοποιηθεί, ενώ η συζήτηση για νέο ισραηλινό πόλεμο στον Λίβανο έχει αποκτήσει νέα δυναμική. Το γραφείο του Νετανιάχου φέρεται να έχει ενημερώσει τις τελευταίες ημέρες ότι ένας από τους λόγους που ο πρωθυπουργός σκέφτεται να αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, είναι ότι έχει μειωθεί ο ενθουσιασμός του για έναν πόλεμο στον Λίβανο.
Όπως πάντα με τον Νετανιάχου, είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο μεγάλο μέρος αυτής της φημολογίας αφορά πραγματικά στρατιωτικές προθέσεις και πόσο αφορά την εσωτερική πολιτική και τη συνεχή ανάγκη του πρωθυπουργού να κρατήσει τον συνασπισμό του στην εξουσία. Μιλάει με τον επίδοξο αντικαταστάτη του Γκάλαντ, Γκιντεόν Σάαρ, τον ηγέτη του κόμματος «Νέα Ελπίδα», του οποίου τα μέλη θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της θέσης του συνασπισμού.
Ενώ υπάρχουν ελιγμοί στους διαδρόμους της Κνεσέτ, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια αντίστοιχων επιθετικών κινήσεων στα σύνορα του Λιβάνου. Οι μονάδες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) συνεχίζουν να απομακρύνονται από τη Γάζα για να πάνε βόρεια, αλλά είναι εξαντλημένες και ανεπαρκείς για να εξαπολύσουν επίθεση από το έδαφος.
Το Ισραήλ θα μπορούσε να εντείνει σε μεγάλο βαθμό την εναέρια εκστρατεία του στον Λίβανο, αλλά λίγοι, αν όχι καθόλου, στρατιωτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η απειλή που αντιπροσωπεύει η Χεζμπολάχ και το τρομερό οπλοστάσιο πυραύλων της μπορεί να αμβλυνθεί μόνο από τον αέρα. Την ίδια στιγμή μια χερσαία επίθεση στο έδαφος της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο θα ήταν δαπανηρή από την άποψη των ισραηλινών απωλειών και επομένως πολιτικά επικίνδυνη.
Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί στον Λίβανο προσφέρουν στον Νετανιάχου τα πλεονεκτήματα μιας θεαματικής, τολμηρής επιτυχίας, δείχνοντας ότι δίνει μάχη με τον εχθρό στο βορρά, γνωρίζοντας την ίδια στιγμή ότι η Χεζμπολάχ και οι Ιρανοί υποστηρικτές της, θέλουν να αποφύγουν να παρασυρθούν σε πόλεμο πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προσπάθησε να παραπλανήσει τους οπαδούς του υπερβάλλοντας για την επιτυχία μιας μαζικής επίθεσης με πυραύλους και drone τον περασμένο μήνα εναντίον στρατηγικών στόχων όπως τα αρχηγεία των Ισραηλινών πληροφοριών, για να μειώσει την εσωτερική πολιτική πίεση να προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στο Ισραήλ.
Ο Nασράλα βρίσκεται τώρα υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση για να επιτύχει μια θεαματική δική του επιτυχία. Η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας, Σιν Μπετ ισχυρίστηκε αυτή την εβδομάδα ότι απέτρεψε σχέδιο της Χεζμπολάχ για τη δολοφονία ενός πρώην ανώτερου στελέχους του κατεστημένου ασφαλείας της χώρας. Εάν μια τέτοια συνωμοσία είχε πετύχει, οι απαιτήσεις εντός του Ισραήλ να αντιμετωπίσει ο ισραηλινός στρατός την απειλή της Χεζμπολάχ «μια για πάντα» θα είχαν αυξηθεί σημαντικά.
Είναι μια εγγενώς ασταθής κατάσταση. Η Χεζμπολάχ πρέπει να διατηρήσει την αξιοπιστία της ως αιχμή του δόρατος της ισλαμικής αντίστασης στο Ισραήλ. Ο Νετανιάχου πρέπει να κρατήσει το Ισραήλ σε μια συνεχή κατάσταση πολέμου για να αναβάλει την απειλή εκλογών, και μαζί με αυτές τον κίνδυνο πτώσης από την εξουσία με κατηγορίες διαφθοράς που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Και οι δύο επιδιώκουν να παραμείνουν στα πρόθυρα ενός ευρύτερου πολέμου, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει η δύναμη να σταματήσουν τα γεγονότα και να μην πάρουν μία νέα τροπή που θα οδηγήσει την περιοχή στα άκρα.