Βοσνία: Αμφιλεγόμενες εμφανίσεις της Παναγίας πήραν τις «ευχές» του Βατικανού
Το 1981, έξι παιδιά και έφηβοι ανέφεραν ότι είδαν οράματα της Παναγίας σε ένα λόφο στο χωριό Μετζουγκόριε. Έκτοτε η περιοχή αναπτύσσει τον θρησκευτικό τουρισμό που πλέον πήρε και επισήμως την έγκριση του Βατικανού, παρά τις ενστάσεις των τοπικών ιερέων
Το Βατικανό έδωσε το πράσινο φως στους Καθολικούς να συνεχίσουν να συρρέουν σε ένα χωριό της νότιας Βοσνίας, όπου τα παιδιά ανέφεραν ότι είδαν οράματα της Παναγίας, προσφέροντας την έγκρισή του για αφοσίωση σε μια από τις πιο αμφισβητούμενες πτυχές της ρωμαιοκαθολικής πρακτικής τα τελευταία χρόνια.
Σε μια λεπτομερή ανάλυση μετά από σχεδόν 15 χρόνια μελέτης, το γραφείο δόγματος του Βατικανού αν και απέφυγε να χαρακτηρίσει αυθεντικές ή υπερφυσικής προέλευσης τις αναφερόμενες εμφανίσεις, έκρινε ωστόσο ότι οι «πνευματικοί καρποί» που προέρχονται από την εμπειρία του Μετζουγκόριε δικαιολογούν περισσότερο από το να επιτρέπεται στους πιστούς να οργανώνουν προσκυνήματα εκεί και σε δημόσιες πράξεις αφοσίωσης.
Η απόφαση ουσιαστικά ανατρέπει τις αμφιβολίες σχετικά με την αλήθεια των υποτιθέμενων εμφανίσεων στο Μετζουγκόριε από τους προηγούμενους επισκόπους της περιοχής. Και αγνοεί τις τρέχουσες ανησυχίες σχετικά με τα οικονομικά συμφέροντα που έχουν μετατρέψει το Μετζουγκόριε σε έναν ακμάζοντα θρησκευτικό τουριστικό προορισμό.
Το 1981, έξι παιδιά και έφηβοι ανέφεραν ότι είδαν οράματα της Παναγίας σε ένα λόφο στο χωριό Μετζουγκόριε, που βρίσκεται στην οινοπαραγωγική περιοχή της νότιας Βοσνίας. Μερικοί από αυτούς τους αρχικούς «βλέποντες» έχουν ισχυριστεί ότι τα οράματα συμβαίνουν τακτικά από τότε, ακόμη και καθημερινά, και ότι η Παναγία τους στέλνει μηνύματα.
Ως αποτέλεσμα, το Μετζουγκόριε έχει γίνει ένας σημαντικός ευρωπαϊκός προορισμός προσκυνήματος για τους χριστιανούς πιστούς, προσελκύοντας εκατομμύρια ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια. Μόνο πέρυσι, 1,7 εκατομμύρια γκοφρέτες ευχαριστίας διανεμήθηκαν κατά τη διάρκεια των λειτουργιών εκεί, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του ιερού, μια πρόχειρη εκτίμηση του αριθμού των καθολικών που επισκέφθηκαν.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τα πιο γνωστά και καθιερωμένα καθολικά ιερά στη Φατιμά της Πορτογαλίας ή στη Λούρδη της Γαλλίας, οι υποτιθέμενες εμφανίσεις στο Μετζουγκόριε δεν ανακηρύχθηκαν ποτέ αυθεντικές από το Βατικανό.
Ακόμη και ο Φραγκίσκος το 2017 εξέφρασε αμφιβολίες για τα μηνύματά τους, λέγοντας «προτιμώ η Παναγία να είναι μητέρα, μητέρα μας και όχι τηλεγραφητής που στέλνει ένα μήνυμα κάθε μέρα σε μια συγκεκριμένη ώρα», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Ο θρησκευτικός τουρισμός έχει γίνει ένα σημαντικό μέρος της τοπικής οικονομίας, με μια ολόκληρη βιομηχανία να εξυπηρετεί τους προσκυνητές.
Στην αξιολόγησή του, το γραφείο δόγματος του Βατικανού υπενθύμισε ότι τον Μάιο του τρέχοντος έτους ανακοίνωσε ότι δεν ασχολείται πλέον με την πιστοποίηση υποτιθέμενων εμφανίσεων και άλλων υποτιθέμενων υπερφυσικών φαινομένων που έχουν προσελκύσει τους Καθολικούς εδώ και αιώνες, συμπεριλαμβανομένων αγαλμάτων που φέρεται να κλαίνε αίμα ή στίγματα που λέγεται ότι ξεσπούν αυθόρμητα στα χέρια ή τα πόδια.
Τα νέα κριτήρια προβλέπουν έξι βασικά αποτελέσματα, με το πιο ευνοϊκό να είναι ότι η εκκλησία εκδίδει ένα μη δεσμευτικό δογματικό πράσινο φως, το λεγόμενο "nihil obstat", που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα σχετικά με το γεγονός που είναι αντίθετο με την πίστη και επομένως οι Καθολικοί μπορούν να εκφράσουν αφοσίωση σε αυτό.
Με την έγκριση του Φραγκίσκου, το Βατικανό έδωσε την Πέμπτη αυτό το "nihil obstat" στο Μετζουγκόριε.
Στην ανάλυσή του, το Βατικανό απαρίθμησε αυτό που αποκάλεσε ως πολλά πνευματικά οφέλη που έχουν συνδεθεί με τα προσκυνήματα στην περιοχή, χωρίς καμία αρνητική αναφορά όπως στην ανησυχια ιερέων οι εμφανίσεις ήταν ψευδείς, ή ότι ιερέας της περιοχής που συνδέεται στενότερα με τον Μετζουγκόριε και τους έξι «οραματιστές», οι οποίοι ενεργούσαν ως πνευματικοί καθοδηγητές, καθαιρέθηκε από το Βατικανό το 2009 επειδή, μεταξύ άλλων, διέδιδε ψευδείς διδασκαλίες.
Η απόφαση θα επηρεάσει σίγουρα το Μετζουγκόριε, το οποίο βρίσκεται στο δήμο Τσιτλούκ, έναν από τους μικρότερους στη Βοσνία με περίπου 18.000 κατοίκους, αλλά οικονομικά εύπορους. Εκτιμάται ότι το 2024 θα μπορούσε να είναι έτος ρεκόρ, επειδή οι χριστιανοί προσκυνητές τείνουν να μένουν μακριά από το Ισραήλ λόγω του πολέμου και επιλέγουν αντ 'αυτού το Μετζουγκόριε.