Ο «Μπόρις» σφυροκοπάει και την Ιταλία: Πλημμύρες και καταστροφές - 24 οι νεκροί στην Ευρώπη
Περίπου 1.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στη βόρεια ιταλική περιοχή Eμίλια-Ρομάνα μετά από καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις, καθώς η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι κατηγορήθηκε ότι δεν είχε θέληση να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση.
Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από την καταιγίδα «Μπόρις», η οποία νωρίτερα είχε προκαλέσει καταστροφές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 24 ανθρώπους. Αρκετές μεγάλες πόλεις της κεντρικής Ευρώπης προετοιμάζονται για την κορύφωση των φουσκωμένων ποταμών την Πέμπτη.
Η καταρρακτώδης βροχή έπληξε τις ίδιες περιοχές στην Εμίλια Ρομάνα που επλήγησαν σοβαρά από τις πλημμύρες τον Μάιο του 2023, οι οποίες σκότωσαν 17 άτομα και προκάλεσαν ζημιές 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα σχολεία έχουν κλείσει, οι σιδηροδρομικές γραμμές έχουν διακοπεί και ορισμένοι δρόμοι έχουν αποκλειστεί από κατολισθήσεις.
Οι πυροσβέστες έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 500 επιχειρήσεις διάσωσης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ελικοπτέρων για την ανέλκυση ανθρώπων από πλημμυρισμένα σπίτια.
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης… το γεγονός μοιάζει πολύ με αυτό που είχαμε τον περασμένο Μάιο», δήλωσε στο Radio 24 ο Michele De Pascale, δήμαρχος της Ravenna. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι στις τελευταίες πλημμύρες, οι οποίες έπληξαν και τμήματα της γειτονικής περιοχής Mάρτσε. Ωστόσο, εντείνεται η οργή μεταξύ των κατοίκων για την αργή πρόοδο των εργασιών που αποσκοπούν στην προστασία της περιοχής από τις πλημμύρες.
«Το σπίτι μου καταστράφηκε για άλλη μια φορά», είπε ένας κάτοικος στη Φαέντσα, μια πόλη στην επαρχία Ραβένα, σε ένα βίντεο που συγκέντρωσε η Local Team, ένα ιταλικό πρακτορείο φωτογραφιών και βίντεο. «Είναι ντροπή. οι πολιτικοί δεν κάνουν τίποτα».
Οι ακραίες βροχοπτώσεις γίνονται όλο και πιο συχνές λόγω της ανθρωπογενούς καταστροφής του κλίματος στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς, ενώ ανθρώπινοι παράγοντες, όπως ο σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας και η χρήση γης, είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες στις πλημμύρες.
Η Ιταλία συγκαταλέγεται μεταξύ των σημείων κινδύνου για το κλίμα της Ευρώπης. Μόνο αυτό το καλοκαίρι έχει υποστεί πρωτοφανείς καύσωνες, ξηρασία, πυρκαγιές, καταιγίδες και σοβαρές πλημμύρες.
Ο Άντζελο Μπονέλι, ο οποίος ηγείται του αριστερού κόμματος Alleanza Verdi e Sinistra, κάλεσε τη Mελόνι να εξηγήσει τη στρατηγική της κυβέρνησής της για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. «Δεν υπάρχει βούληση να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση», είπε. «Η αλήθεια είναι ότι η κλιματική κρίση προκαλεί ζημιά και οικονομική ζημιά. Το ζήτημα του κλίματος δεν πρέπει να έχει πολιτικό χαρακτηρισμό. Δυστυχώς, είναι ένα αντικειμενικό γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η πρωθυπουργός, Μελόνι, πρέπει να πει στο κοινοβούλιο ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να υιοθετήσει».
Στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη, οι πλημμύρες ήταν οι χειρότερες των τελευταίων δύο δεκαετιών. Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους – πέντε στην Τσεχία, επτά στη Ρουμανία, επτά στην Πολωνία και πέντε στην Αυστρία. Οι ζημιές υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια ευρώ, με δρόμους, γέφυρες και σιδηροδρομικές γραμμές να έχουν καταστραφεί και ολόκληρες γειτονιές να βυθίζονται.