Associated Press: Ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν πτώματα από στέγες στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινοί στρατιώτες κατηγορούνται ότι έσπρωξαν άψυχα σώματα Παλαιστινίων από τις στέγες, αναφέρει δημοσιογράφος καθώς οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ξεκίνησαν έρευνα για το περιστατικό 
3'

Ισραηλινοί στρατιώτες έσπρωξαν τρία φαινομενικά άψυχα πτώματα από ταράτσες κατά τη διάρκεια επιδρομής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Associated Press που ήταν στη σκηνή και βίντεο που εξασφάλισε το πρακτορείο ειδήσεων.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε επιδρομή στην πόλη Καμπατίγια στη Δυτική Όχθη, με έναν τοπικό κυβερνήτη να ισχυρίζεται ότι Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί. Ενας δημοσιογράφος του AP αναφέρει ότι είδε τρεις στρατιώτες να σπρώχνουν πτώματα από τις στέγες παρακείμενων πολυώροφων κτηρίων, με αποτέλεσμα να βγουν έξω από την οπτική γωνία.

Είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά ύποπτων παραβιάσεων από τις ισραηλινές δυνάμεις από την έναρξη του πολέμου που οι οργανώσεις για τα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι δείχνει ένα πρότυπο υπερβολικής βίας εναντίον Παλαιστινίων. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι στρατιώτες υποτίθεται ότι διασφαλίζουν ότι τα πτώματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των εχθρικών μαχητών, τυγχάνουν αξιοπρεπούς μεταχείρισης.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι το περιστατικό είναι «υπό εξέταση» «Πρόκειται για ένα σοβαρό περιστατικό που δεν συμπίπτει με τις αξίες των IDF και τις προσδοκίες των στρατιωτών του IDF», πρόσθεσε. Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα λένε ότι ο ισραηλινός στρατός σπάνια διώκει στρατιώτες σε περιπτώσεις αναφερόμενης υπερβολικής βίας σε Παλαιστίνιους.

Το Ισραήλ είπε ότι τα στρατεύματά του σκότωσαν τέσσερις μαχητές κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων χθες, ενώ το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα είπε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε στην πόλη και 10 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της Τζενίν είπε ότι έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην επιδρομή στην Καμπατίγια.

Τι δείχνει το βίντεο;

Το βίντεο, που επαληθεύτηκε από το AP, φαίνεται να δείχνει τρεις στρατιώτες να σηκώνουν ένα άκαμπτο σώμα και να το σέρνουν προς την άκρη της οροφής καθώς τα στρατεύματα στέκονται στο έδαφος κάτω. Οι στρατιώτες στην οροφή κοιτάζουν πάνω από την άκρη πριν σηκώσουν το σώμα.

Σε μια παρακείμενη ταράτσα, οι στρατιώτες κρατούν ένα άλλο φαινομενικά άψυχο σώμα από τα άκρα του και το κουνούν πάνω από το χείλος της ταράτσας. Σε μια τρίτη περίπτωση, ένας στρατιώτης κλωτσάει ένα σώμα προς την άκρη πριν βγει από το οπτικό πεδίο. Φωτογραφίες από το σημείο δείχνουν επίσης μια μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού να κινείται κοντά στα κτήρια όπου έπεσαν τα πτώματα.

Άλλοι δημοσιογράφοι είδαν επίσης τα πτώματα να σπρώχνονται από τις στέγες. Οι ταυτότητες των νεκρών και τα αίτια του θανάτου δεν έχουν γίνει άμεσα γνωστά. Ο δημοσιογράφος του AP που είδε την επιδρομή είπε ότι είδε έναν Παλαιστίνιο με δεμένα μάτια και πουκάμισο να γονατίζει μπροστά σε ένα τζιπ του ισραηλινού στρατού και ένοπλους στρατιώτες.

Περισσότεροι από 700 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Το Ισραήλ λέει ότι οι επιδρομές είναι απαραίτητες για την εξάλειψη της μαχητικότητας. Εκείνη την εποχή, Παλαιστίνιοι ένοπλοι επιτέθηκαν στους Ισραηλινούς σε σημεία ελέγχου και οργάνωσαν επιθέσεις μέσα στο Ισραήλ.