Ειδικός αναλυτής στο Newsbomb.gr: Οι ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο και οι στρατηγικές σκέψεις
Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης επιδρομές στο νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι αεροπορικές δυνάμεις έπληξαν 100 στόχους με εκτοξευτές ρουκετών, ενώ τονίστηκε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν και ότι η Χεζμπολάχ θα «πληρώσει αυξανόμενο τίμημα». Πηγές ασφαλείας από τον Λίβανο ανέφεραν ότι αυτές οι επιδρομές ήταν οι πιο σφοδρές από την αρχή της σύγκρουσης, η οποία ξέσπασε τον Οκτώβριο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.
Ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης, αναλύοντας στο Newsbomb.gr την κατάσταση στο Λίβανο, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε πολλά δρώμενα που δεν μπορούμε να συνδέσουμε». Τόνισε ότι οι εκρήξεις από τους βομβητές αποτελούν «μία επιτυχημένη προσπάθεια του Ισραήλ να επιδείξει ισχύ, δείχνοντας ότι διαθέτουν όπλα και μέσα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη».
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «να προχωράς σε τέτοιες ενέργειες χωρίς στρατηγική δεν έχει λογική», παρατηρώντας οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν συνεχώς τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ.
Ο Καραϊωσηφίδης επεσήμανε ότι οι Ισραηλινοί έχουν ιστορικό στο Λίβανο με στρατιωτικές εισβολές, αλλά οι περισσότερες, εκτός από την επιχείρηση του 1982, ήταν επιδρομές και καταδρομές, κατά τις οποίες εισέρχονταν με σχετικά μικρές δυνάμεις, εξουδετέρωναν τους στόχους και αποχωρούσαν γρήγορα, αποφεύγοντας να εμπλακούν σε πόλεμο.
«Αν δει κανείς τις αναφορές από την ισραηλινή αεροπορία, οι επιδρομές στη Γάζα συνεχίζονται κάθε ώρα, αλλά τώρα έχουν στρέψει την προσοχή τους προς τον βορρά», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «δεν είναι το σύνολο του βορρά, αλλά κυρίως η κεντρική περιοχή».
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε πως το Ισραήλ εισέρχεται σε «νέα φάση του πολέμου», ενώ παράλληλα γίνονται μετακινήσεις επιπλέον στρατευμάτων στα σύνορα με τον Λίβανο. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστράτηγος Ερζί Χαλέβ, ανέφερε ότι έχουν εκπονηθεί σχέδια για περαιτέρω δράσεις κατά της Χεζμπολάχ, αν και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε ευρεία επίθεση.
Οι επιθέσεις ακολούθησαν τις δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έχει ξεπεράσει όλες τις «κόκκινες γραμμές» μετά από έκρηξη που προκλήθηκε σε επικοινωνιακό εξοπλισμό, σκοτώνοντας 37 άτομα και τραυματίζοντας περισσότερους από 3.000. Ο Νασράλα προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις αυτές «ενδέχεται να αποτελέσουν κήρυξη πολέμου». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε τέσσερις επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ, με δύο Ισραηλινούς στρατιώτες να σκοτώνονται την ίδια μέρα.
Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Χοσεΐν Σαλαμί, υποσχέθηκε στον Νασράλα «συντριπτική απάντηση από τον άξονα της αντίστασης», έναν όρο που αναφέρεται σε οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και οι Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Καθώς οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται, ανώτεροι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία συναντήθηκαν στο Παρίσι ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξακολουθεί να ελπίζει σε μια διπλωματική λύση για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ενώ ο Λευκός Οίκος κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν κάθε είδους κλιμάκωση.