Μεξικό: Ο πρόεδρος κατηγορεί τις ΗΠΑ για την αιματοχυσία στη Σιναλόα - Η βία των καρτέλ αυξάνεται

Η πρόσφατη έξαρση του πολέμου των καρτέλ ήταν αναμενόμενη μετά την προσγείωση του Χοακίν Γκουζμάν Λόπεζ, γιου του πρώην ηγέτη του καρτέλ Σιναλόα Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν, κοντά στο Ελ Πάσο του Τέξας στις 25 Ιουλίου με ένα μικρό αεροπλάνο μαζί με τον Ισμαήλ «Ελ Μάιο» Ζαμπάντα
Eduardo Verdugo/AP
5'

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, κατηγόρησε εν μέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη για την έξαρση της βίας των καρτέλ που τρομοκρατεί τη βόρεια πολιτεία Σιναλόα, η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον 30 νεκρούς την τελευταία εβδομάδα.

Δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις του καρτέλ Σιναλόα συγκρούονται στην πρωτεύουσα της πολιτείας, την Κουλιακάν, σε μια μάχη που φαίνεται να είναι μάχη για την εξουσία μετά τη σύλληψη δύο ηγετών του στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη Ιουλίου. Ομάδες ενόπλων πυροβολούν η μία την άλλη και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, πτώματα συνέχισαν να εμφανίζονται σε όλη την πόλη. Σε μια πολυσύχναστη γωνία του δρόμου, αυτοκίνητα περνούσαν δίπλα από λίμνες αίματος που οδηγούσαν σε ένα πτώμα σε συνεργείο αυτοκινήτων, ενώ βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί με μαύρες μάσκες μετέφεραν ένα άλλο πτώμα που βρέθηκε απλωμένο σε έναν παράδρομο της πόλης Σιναλόα.

Ερωτηθείς κατά την πρωινή του ενημέρωση αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν «συνυπεύθυνη» για αυτή τη βία στη Σιναλόα, ο πρόεδρος είπε: «Ναι, φυσικά ... επειδή πραγματοποίησε αυτή την επιχείρηση».

Η πρόσφατη έξαρση του πολέμου των καρτέλ ήταν αναμενόμενη μετά την προσγείωση του Χοακίν Γκουζμάν Λόπεζ, γιου του πρώην ηγέτη του καρτέλ Σιναλόα Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν, κοντά στο Ελ Πάσο του Τέξας στις 25 Ιουλίου με ένα μικρό αεροπλάνο μαζί με τον Ισμαήλ «Ελ Μάιο» Ζαμπάντα.

Ο Ζαμπάντα ήταν η μεγαλύτερη μορφή του καρτέλ και ο απομονωμένος ηγέτης του. Μετά τη σύλληψή του, δήλωσε σε επιστολή που κυκλοφόρησε από τον δικηγόρο του ότι είχε απαχθεί από τον νεότερο Γκουζμάν και είχε μεταφερθεί στις ΗΠΑ παρά τη θέλησή του.

Το απόγευμα της Πέμπτης, μια άλλη στρατιωτική επιχείρηση κάλυψε το βόρειο τμήμα της Culiacan με στρατιωτικά και κυκλωτικά ελικόπτερα.

Η κυκλοφορία στην Culiacan ήταν πυκνή και τα περισσότερα σχολεία ήταν ανοιχτά, αν και οι γονείς εξακολουθούσαν να μην στέλνουν τα παιδιά τους στα μαθήματα. Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να κλείνουν νωρίς και λίγοι άνθρωποι τολμούν να βγουν έξω μετά το σκοτάδι. Ενώ η πόλη άνοιξε σιγά σιγά και στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους, πολλές οικογένειες συνεχίζουν να κρύβονται, με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να φοβούνται ότι θα βρεθούν στα διασταυρούμενα πυρά.

«Πού είναι η ασφάλεια για τα παιδιά μας, για εμάς τους ίδιους, για όλους τους πολίτες; Είναι τόσο επικίνδυνα εδώ, που δεν θέλεις να βγεις έξω», δήλωσε μια μητέρα από την Culiacan στο Associated Press.

Η μητέρα, η οποία δεν θέλησε να μοιραστεί το όνομά της από φόβο για τα καρτέλ, είπε ότι ενώ ορισμένα σχολεία άνοιξαν πρόσφατα, δεν επέτρεψε στην κόρη της να πάει εδώ και δύο εβδομάδες. Είπε ότι φοβήθηκε να το κάνει, αφού ένοπλοι άνδρες σταμάτησαν ένα ταξί με το οποίο ταξίδευαν στο δρόμο για το σπίτι τους, τρομοκρατώντας το παιδί της.

Κατά τη διάρκεια της πρωινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Λόπες Ομπραδόρ είχε υποστηρίξει ότι οι αμερικανικές αρχές «πραγματοποίησαν αυτή την επιχείρηση» για τη σύλληψη του Ζαμπάντα και ότι «ήταν εντελώς παράνομη και πράκτορες του Υπουργείου Δικαιοσύνης περίμεναν τον κ. Μάγιο».

«Αν αντιμετωπίζουμε τώρα αστάθεια και συγκρούσεις στη Σιναλόα, είναι επειδή αυτοί (η αμερικανική κυβέρνηση) πήραν αυτή την απόφαση», είπε.

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει σχέση συνεργασίας εάν λαμβάνουν μονομερείς αποφάσεις» όπως αυτή. Οι μεξικανικοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγγείλουν κατηγορίες για προδοσία εναντίον όσων εμπλέκονται στο σχέδιο σύλληψης του Ζαμπάντα.

Τον ίδιο επανέλαβε και η εκλεγμένη πρόεδρος Κλαούντια Σεϊνμπάουμ, η οποία δήλωσε αργότερα εντός της ημέρας ότι «δεν μπορούμε ποτέ να δεχθούμε ότι δεν υπάρχει επικοινωνία ή συνεργασία».

Πρόκειται για την τελευταία κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Μεξικού. Τον περασμένο μήνα, ο Μεξικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θέτει τις σχέσεις με τις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Καναδά «σε παύση», αφού οι πρεσβευτές άσκησαν κριτική στο αμφιλεγόμενο σχέδιό του να αναμορφώσει το δικαστικό σύστημα του Μεξικού, απαιτώντας από όλους τους δικαστές να θέσουν υποψηφιότητα για εκλογή.

Παρόλα αυτά, η σύλληψη του Ζαμπάντα τροφοδότησε τις επικρίσεις κατά του Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος καθ' όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής του αρνήθηκε να αντιμετωπίσει τα καρτέλ με μια στρατηγική που ο ίδιος αποκαλεί «αγκαλιές και όχι σφαίρες». Σε προηγούμενες περιπτώσεις, δήλωσε ψευδώς ότι τα καρτέλ σέβονται τους Μεξικανούς πολίτες και πολεμούν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους.

Ενώ ο πρόεδρος, ο οποίος πρόκειται να εγκαταλείψει το αξίωμά του στο τέλος του μήνα, υποσχέθηκε ότι το σχέδιό του θα μειώσει τη βία των καρτέλ, τέτοιου είδους συγκρούσεις εξακολουθούν να ταλαιπωρούν το Μεξικό. Τα καρτέλ χρησιμοποιούν όλο και περισσότερες τακτικές, όπως βόμβες στην άκρη του δρόμου ή αυτοσχέδιες βόμβες, χαρακώματα, αυτοσχέδια θωρακισμένα οχήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ρίχνουν βόμβες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λόπες Ομπραδόρ ζήτησε δημοσίως από τις αντιμαχόμενες φατρίες της Σιναλόα να ενεργήσουν «υπεύθυνα» και σημείωσε ότι πιστεύει ότι τα καρτέλ θα τον ακούσουν.

Αλλά η αιματοχυσία συνεχίστηκε.

Πηγή: AP News