ΗΠΑ: «Αυτή είναι μια απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ» - Ο ένοπλος είχε γράψει σημείωμα

Ο ένοπλος που σημάδευε με όπλο τον Nτόναλντ Τραμπ, ενώ έπαιζε γκολφ στη Φλόριντα, είχε γράψει πιστολή, στην οποία αναφερόταν σε απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου

O ένοπλος που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ
O ένοπλος που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ
AP
3'

Ο ένοπλος που συνελήφθη κοντά στο γήπεδο του γκολφ του Ντόναλντ Τραμπ είχε γράψει ένα σημείωμα μήνες νωρίτερα λέγοντας ότι σκόπευε να σκοτώσει τον πρώην πρόεδρο, σύμφωνα με δικαστήριο. «Αυτή ήταν μια απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ», αναφέρει το σημείωμα.

Οι εισαγγελείς συμπεριέλαβαν το σημείωμα σε δικαστική κατάθεση τη Δευτέρα και είπαν ότι θα προσπαθήσουν να ασκήσουν κατηγορίες στον 58χρονο Ράιαν Ρουθ για την απόπειρα δολοφονίας ενός σημαντικού πολιτικού υποψηφίου. Ο Ρουθ βρίσκεται υπό κράτηση από τη σύλληψή του στις 15 Σεπτεμβρίου στη Φλόριντα.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ Ryon McCabe διέταξε να παραμείνει προφυλακισμένος χωρίς εγγύηση εν αναμονή της δίκης του, λέγοντας ότι "το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων εναντίον του κατηγορούμενου είναι ισχυρό". Αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής δύο ομοσπονδιακές κατηγορίες για εγκλήματα περί όπλων, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής πυροβόλου όπλου ως καταδικασμένος.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, ωστόσο, δήλωσαν στο δικαστήριο ότι θα ζητήσουν από τους ενόρκους τις επόμενες ημέρες να κατηγορήσουν επίσης τον Ρουθ για το σοβαρότερο έγκλημα της σχεδίασης δολοφονίας ενός πολιτικού υποψηφίου, λέγοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδίαζε επίθεση στον Τραμπ. Μάρτυρας είπε στους ερευνητές ότι ο κατηγορούμενους άφησε πριν από μήνες ένα κουτί στο σπίτι του. Αυτό περιελάμβανε «πυρομαχικά, ένα μεταλλικό σωλήνα, διάφορα οικοδομικά υλικά, εργαλεία, τέσσερα τηλέφωνα και επιστολές».

Αφού έμαθε για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, ο μάρτυρας άνοιξε το κουτί. Η μία επιστολή απευθυνόταν προς «τον κόσμο» και ανέφερε: «Αυτή είναι μία απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ αλλά σας απογοήτευσα. Έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου και όλο το θάρρος που μπορούσα να επιστρατεύσω. Τώρα είναι στο χέρια σας να τελειώσω τη δουλειά. Και θα δώσω 150.000 δολάρια σε όποιον μπορέσει να τελειώσει τη δουλειά».

Στην ίδια επιστολή, έγραψε ότι ο Τραμπ «τερμάτισε τις σχέσεις με το Ιράν σαν παιδί και τώρα έχει καταρρεύσει η Μέση Ανατολή». Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο 58χρονος παραμόνευε για 12 ώρες στο γκολφ κλαμπ του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, κρυμμένος πίσω από τα δέντρα. Ένας πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας πυροβόλησε προς το σημείο όπου βρισκόταν ο Ράουθ, όταν είδε το όπλο. Ο 58χρονος διέφυγε από το σημείο, αλλά συνελήφθη λίγο αργότερα.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια χειρόγραφη λίστα στο όχημά του με ημερομηνίες από προγραμματισμένες δημόσιες εμφανίσεις του Τραμπ, μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου. Τα αρχεία τηλεφώνου δείχνουν επίσης ότι ο Ρουθ βρισκόταν κοντά στο θέρετρο Mαρ-α-Λάγο του Trump για σχεδόν ένα μήνα μεταξύ 18 Αυγούστου και 15 Σεπτεμβρίου.

Ο Ρουθ κατάγεται από τη Βόρεια Καρολίνα και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του εκεί, αν και πρόσφατα έζησε στη Χαβάη. Είχε πολλά νομικά ζητήματα στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών κατηγοριών για κλοπιμαία μεταξύ 1997 και 2010.

Το 2022, πήγε στην Ουκρανία σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να στρατολογήσει ξένους στρατιώτες για τον στρατό της Ουκρανίας μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων. Ο ύποπτος είχε επίσης παραδεχτεί ότι απορρίφθηκε ο ίδιος, ισχυριζόμενος ότι οφειλόταν στην ηλικία του και την έλλειψη εμπειρίας μαχών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή