Βασίλισσα Ελισάβετ: Στο σφυρί κολιέ που φόρεσε στη στέψη της - Το... σκάνδαλο πίσω από τα διαμάντια

Ένα κολιέ που φορέθηκε στη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' θα μπορούσε να «πιάσει» 2 εκατομμύρια λίρες σε δημοπρασία 
3'

Ένα ιστορικό διαμαντένια κολιέ που φορέθηκε στη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β' και μπορεί να συνδέεται με ένα γαλλικό σκάνδαλο που αφορούσε τη Μαρία Αντουανέτα θα μπορούσε να αγγίξει τα 2 εκατομμύρια λίρες σε δημοπρασία.

Το περιδέραιο των 300 καρατίων, φορέθηκε επίσης στη στέψη του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' από μέλη της οικογένειας Marquess of Anglesey, που είχαν τα διαμάντια μέχρι τη δεκαετία του 1960, όταν τα πούλησαν. Δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και μισό αιώνα μέχρι τώρα και εκτιμάται ότι θα έχει υψηλή τιμή –ανάμεσα σε 1.348.416 και 2.097.536 λίρες όταν πουληθεί από τον οίκο Sotheby’s στη Γενεύη τον Νοέμβριο.

Το κολιέ με τα 500 διαμάντια θα εκτεθεί σε μια παγκόσμια περιοδεία που θα ξεκινήσει από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's στο Λονδίνο πριν πετάξει για το Χονγκ Κονγκ, τη Νέα Υόρκη, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊπέι και το Ντουμπάι.

Ορισμένοι ιστορικοί κοσμημάτων πιστεύουν ότι περιέχει διαμάντια από το διαβόητο κομμάτι που δημιούργησε ένα σκάνδαλο για τη Μαρία Αντουανέτα. Η «υπόθεση του περιδέραιου», όταν η Γαλλίδα βασίλισσα κατηγορήθηκε ψευδώς ότι δεν πλήρωσε για να το αποκτήσει – ενώ στην ουσία το είχε πάρει ένας απατεώνας που προσποιήθηκε ότι ενεργούσε για λογαριασμό της.

Ο Andres White Correal, ο πρόεδρος και επικεφαλής των βασιλικών και ευγενών πωλήσεων του Sotheby's για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PA: «Νομίζω ότι το πιο σημαντικό μέρος, εκτός από την αξία των διαμαντιών, είναι το γεγονός ότι έχει επιβιώσει.

«Βλέπεις αυτά τα πράγματα στα μουσεία μόνο όταν προέρχονται από βασιλικές οικογένειες που εξακολουθούν να βρίσκονται στο θρόνο, όπως οι συλλογές εδώ στη Βρετανία, ή όταν πηγαίνεις σε πρώην αυτοκρατορικές και βασιλικές συλλογές σε μέρη όπως η Αγία Πετρούπολη ή η Μόσχα, όπου μπορείς να δεις συλλογές του τσάρου. Πηγαίνεις σε ένα μουσείο και μπορείς να δεις ένα κόσμημα αυτού του επιπέδου. Κανονικά, δεν το βλέπεις σε ιδιωτικά χέρια».

Ο Correal είπε ότι ελπίζει οτι το κολιέ θα καταλήξει σε ένα ίδρυμα ή μια ιδιωτική συλλογή που θα «εκτιμά» τα κοσμήματα και θα επιτρέψει στο κοινό να μάθει για την ιστορία του και πώς οι άνθρωποι συνήθιζαν να φορούν κοσμήματα. «Και αν δεν συμβεί αυτό, θα μου άρεσε πολύ το κολιέ να πάει σε μια συμπαγή και υπέροχη συλλογή όπου ένας άνθρωπος που εκτιμά αυτό το είδος κοσμήματος θα το φυλάξει για την επόμενη γενιά», πρόσθεσε.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα αντικείμενα σαν αυτό, θα είναι απλώς ο θεματοφύλακας ενός τόσο απίστευτου αντικειμένου για να το μεταδώσει, είτε σε μια νέα γενιά είτε σε ένα ίδρυμα όπου πολλοί άλλοι μπορούν να το απολαύσουν». Το κολιέ θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby’s στις 11 Νοεμβρίου στο Mandarin Oriental στη Γενεύη.