Εκατόμβη νεκρών στον Λίβανο: Στα όπλα ο «άξονας αντίστασης» - Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Oι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο σκότωσαν περισσότερους από 558 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πάνω απο 100 γυναίκες και παιδιά, δήλωσαν οι αρχές της χώρας, στο πιο θανατηφόρο μπαράζ από τον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006. Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους του νότιου και ανατολικού Λιβάνου να απομακρυνθούν από την περιοχή, πριν ενταθεί η αεροπορική εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ.
Χιλιάδες πολίτες του Λιβάνου έφυγαν από το νότο και ο κύριος αυτοκινητόδρομος έξω από τη νότια πόλη-λιμάνι της Σιδώνας ήταν μποτιλιαρισμένος με αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς τη Βηρυτό στην πιο μαζική έξοδο από το 2006.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου είπε ότι οι ισραηλινές επιδρομές σκότωσαν 492 άτομα, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά και 94 γυναίκες, και τραυμάτισαν 1.645 άτομα - ένας συγκλονιστικός απολογισμός μιας ημέρας για μια χώρα που βυθίστηκε στο χάος μετά από μια θανατηφόρα επίθεση σε συσκευές επικοινωνίας την περασμένη εβδομάδα.
«Φύγετε τώρα. Δεν αποκλείουμε χερσαία εισβολή»
Σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους Λιβανέζους αμάχους να λάβουν υπόψη τις ισραηλινές εκκλήσεις για εκκένωση, λέγοντας «πάρτε αυτή την προειδοποίηση στα σοβαρά». «Παρακαλώ να εγκαταλείψετε την περιοχή των επιθέσεων τώρα», είπε ο Νετανιάχου. «Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρησή μας, μπορείτε να επιστρέψετε με ασφάλεια στα σπίτια σας».
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, είπε ότι ο στρατός θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να απωθήσει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ. Ο Χάγκαρι ισχυρίστηκε ότι οι εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές της Δευτέρας είχαν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στη Χεζμπολάχ. Ωστόσο, δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επιχείρηση και είπε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να εξαπολύσει χερσαία εισβολή στον Λίβανο εάν χρειαστεί.
«Δεν ψάχνουμε για πολέμους. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις απειλές», είπε. «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να πετύχουμε αυτή την αποστολή». Ο Χαγκάρι είπε ότι η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει περίπου 9.000 ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ από τον περασμένο Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένων 250 μόνο τη Δευτέρα.
Ο στρατός είπε ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν 1.600 στόχους της Χεζμπολάχ τη Δευτέρα, καταστρέφοντας πυραύλους κρουζ, ρουκέτες μεγάλου και μικρού βεληνεκούς και επιθετικά drones. Ο εκπρόσωπος είπε ότι πολλοί ήταν κρυμμένοι σε κατοικημένες περιοχές, δείχνοντας φωτογραφίες που, όπως είπε, δείχνουν κρυμμένα όπλα σε ιδιωτικές κατοικίες.
«Η Χεζμπολάχ έχει μετατρέψει τον νότιο Λίβανο σε εμπόλεμη ζώνη», είπε σε συνέντευξη Τύπου. Το Ισραήλ εκτιμά ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει περίπου 150.000 ρουκέτες και πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων κατευθυνόμενων πυραύλων και βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να χτυπήσουν οπουδήποτε στο Ισραήλ.
Νωρίτερα το βράδυ της Δευτέρας, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε στοχευμένη επίθεση στη Βηρυτό. Δεν έδωσε λεπτομέρειες. Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι τρεις πύραυλοι έπληξαν τη γειτονιά Beir al-Abed της νότιας Βηρυτού. Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Manar της Χεζμπολάχ ανέφερε ότι έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ δήλωσε ότι τα προηγούμενα χτυπήματα έπληξαν νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και ασθενοφόρα. Η κυβέρνηση διέταξε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να κλείσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και άρχισε να προετοιμάζει καταφύγια για τους εκτοπισμένους. Ορισμένα χτυπήματα έπληξαν κατοικημένες περιοχές στα νότια και στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα. Το ένα χτύπησε μια δασώδη περιοχή μέχρι τη Βύβλο, περισσότερο από 130 χιλιόμετρα από τα σύνορα βόρεια της Βηρυτού.
Το Ισραήλ είπε ότι επεκτείνει τις αεροπορικές επιδρομές για να συμπεριλάβει περιοχές της κοιλάδας κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του Λιβάνου με τη Συρία. Η Χεζμπολάχ είχε εδώ και καιρό παρουσία στην κοιλάδα, όπου η ομάδα ιδρύθηκε το 1982 με τη βοήθεια των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στον απόηχο της εισβολής του Ισραήλ και της κατοχής του Λιβάνου. Ο στρατιωτικός αρχηγός του Ισραήλ, υποστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, είπε ότι το Ισραήλ προετοιμάζει τις «επόμενες φάσεις» των επιχειρήσεων κατά της Χεζμπολάχ και ότι οι αεροπορικές επιδρομές του ήταν «προληπτικές», στοχεύοντας τις υποδομές της Χεζμπολάχ που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια
Καθώς η περιοχή βυθίζεται στο χάος, περισσότερες από 30 διεθνείς πτήσεις από και προς τη Βηρυτό την Τρίτη ακυρώθηκαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Διεθνούς Αεροδρομίου Ραφίκ Χαρίρι. Οι αεροπορικές εταιρείες που επηρεάστηκαν περιλαμβάνουν την Qatar Airways, την Turkish Airways και διάφορες αεροπορικές εταιρείες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το γραφείο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ανακοίνωσε ότι θα πετάξει στη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, «για περαιτέρω επαφές» μετά το κλιμακούμενο κύμα των ισραηλινών επιδρομών στον Λίβανο τη Δευτέρα.
Διπλωματικός πυρετός για την εκτόνωση της κρίσης
Οι φονικές συγκρούσεις είναι οι πρώτες του είδους τους εδώ και σχεδόν ένα χρόνο σταθερής κλιμάκωσης. Τα αυξανόμενα χτυπήματα και οι αντεπιθέσεις έχουν εγείρει φόβους για ολοκληρωτικό πόλεμο, την ώρα που το Ισραήλ μάχεται τη Χαμάς στη Γάζα και προσπαθεί να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση πολλών ομήρων που συνελήφθησαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η Χεζμπολάχ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τα χτυπήματά της σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς, μια «αδερφή» μαχητική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Εκπρόσωπος του προέδρου Τζο Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για το τι συμβαίνει μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και επέμεινε ότι η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Γάζας είναι το κλειδί για την εκτόνωση των εντάσεων στην περιοχή.
«Είναι προς το συμφέρον όλων να επιλυθεί γρήγορα και διπλωματικά», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν με τον Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη, όπου θα εκφωνήσει την τελευταία του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τρίτη.
Οι ΗΠΑ έχουν «συγκεκριμένες ιδέες» για την αποκατάσταση της ηρεμίας που θα παρουσιάσουν στους συμμάχους και τους εταίρους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του. Δεν διευκρίνισε ποιες ήταν οι «συγκεκριμένες ιδέες» επειδή είπε ότι έπρεπε ακόμη να παρουσιαστούν σε συμμάχους και εταίρους για αυτό που ονόμασε «τεστ άγχους» για την πιθανότητα επιτυχίας τους. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο κοντά στα ισραηλινά σύνορα, εν τω μεταξύ, σταμάτησαν τις περιπολίες τους και παραμένουν στις βάσεις τους «δεδομένου του όγκου των ανταλλαγών πυρών», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
Οι φονικές επιθέσεις στους βομβητές - Ένας χρόνος αιματοχυσίας στη Γάζα
Ο αριθμός των νεκρών της Δευτέρας ξεπέρασε κατά πολύ αυτόν της καταστροφικής έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020, όταν εκατοντάδες τόνοι νιτρικού αμμωνίου που ήταν αποθηκευμένα σε μια αποθήκη πυροδοτήθηκαν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 218 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 6.000.
Την περασμένη εβδομάδα, χιλιάδες συσκευές επικοινωνίας, που χρησιμοποιούνται κυρίως από μέλη της Χεζμπολάχ, εξερράγησαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, σκοτώνοντας 39 ανθρώπους και τραυματίζοντας σχεδόν 3.000, πολλοί από τους οποίους ήταν άμαχοι. Ο Λίβανος κατηγόρησε το Ισραήλ, αλλά το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη.
Η Χεζμπολάχ άρχισε να πυροβολεί προς το Ισραήλ μια ημέρα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε μια, όπως είπε, απόπειρα καταστολής των ισραηλινών δυνάμεων για να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα. Το Ισραήλ αντέδρασε με αεροπορικές επιδρομές και έκτοτε η σύγκρουση εντείνεται σταθερά. Η Χεζμπολάχ έχει πει ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις έως ότου υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά αυτό φαίνεται όλο και πιο άπιαστο καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στην πρώτη επέτειό του.
Μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και απαγάγοντας περίπου 250. Περίπου 100 αιχμάλωτοι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, εκ των οποίων το ένα τρίτο πιστεύεται ότι είναι νεκροί.
Η επίθεση του Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 41.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών. Λέει ότι γυναίκες και παιδιά αποτελούν λίγο περισσότερο από τους μισούς από αυτούς που σκοτώθηκαν. Το Ισραήλ λέει ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 17.000 μαχητές, χωρίς να παρέχει στοιχεία.
Ο «άξονας αντίστασης» στο Ισραήλ
Οι μάχες έχουν εγείρει φόβους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενός σύμμαχος του Ισραήλ και η περιφερειακή δύναμη Ιράν, το οποίο έχει πληρεξούσιους σε όλη τη Μέση Ανατολή, Χεζμπολάχ, Χούθι της Υεμένης και ένοπλες ομάδες στο Ιράκ, θα παρασυρθούν σε έναν ευρύτερο πόλεμο
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Aμπάς Αράγκτσι δήλωσε ότι η Τεχεράνη «δεν θα μείνει αδιάφορη» στις ενέργειες του Ισραήλ στον Λίβανο και τη Γάζα. «Τα εγκλήματα του Ισραήλ, τα οποία επέτρεψαν οι ΗΠΑ, είναι πεντακάθαρα για τον κόσμο να τα δει. Μην κοιτάτε μακριά», είπε στο X.
«Αυτή η βάναυση και εγκληματική περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να επιτραπεί να συνεχιστεί».
Σε ανάρτησή του στο X, ο ηγέτης των σιιτών του Ιράκ Mουκτάντα αλ Σαντρ ζήτησε οικονομική υποστήριξη για τον λιβανέζικο λαό με στόχο να βοηθήσει τους τραυματίες και τους εκτοπισμένους. Το γραφείο του Πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τις ταξιδιωτικές βίζες για τους Λιβανέζους πολίτες που βρίσκονται επί του παρόντος στο Ιράκ για μια ανανεώσιμη περίοδο 30 ημερών και θα συνεχίσει να χορηγεί δωρεάν βίζα εισόδου για Λιβανέζους πολίτες στα συνοριακά περάσματα του Ιράκ.
Φόβοι περιφερειακής αστάθειας
Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος θα μπορούσε να δημιουργήσει αστάθεια σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή την ώρα που ο καταστροφικός πόλεμος στη Γάζα που δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης.
Οι πιθανές επιλογές του Ισραήλ θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εισβολή στον νότιο Λίβανο και περαιτέρω διεύρυνση αεροπορικών επιδρομών για να χτυπήσουν περισσότερα από τα νότια προάστια της Βηρυτού που ελέγχονται από τη Χεζμπολάχ ή τις λιβανικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων γεφυρών και αυτοκινητοδρόμων που ανατινάχτηκαν στον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006.
Ο Λίβανος δεν μπορεί να αντέξει μια τέτοια καταστροφή, καθώς εξακολουθεί να υποφέρει από μια καταστροφική οικονομική κατάρρευση που γιγαντώνεται εδώ και πέντε χρόνια. Η Χεζμπολάχ θα ήταν πιθανότατα πιο υπολογίσιμος εχθρός για το Ισραήλ σε μια χερσαία εισβολή από τη Χαμάς. Δημιουργήθηκε το 1982 από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν για να αντιμετωπίσει την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο, έχει τεράστια εμπειρία, είναι εξαιρετικά πειθαρχημένη και διαθέτει καλύτερα όπλα από τον Παλαιστίνιο σύμμαχό του.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ισραήλ αντιμετωπίζει δημόσια πίεση για να εξασφαλίσει τα βόρεια σύνορά της και να επιστρέψει με ασφάλεια τους κατοίκους εκεί, μια κορυφαία προτεραιότητα πολέμου. Ανώτερη πηγή εξοικειωμένη με τη σκέψη της Χεζμπολάχ είπε ότι η ομάδα βρισκόταν σε μια άνευ προηγουμένου φάση αντιπαράθεσης και το Ισραήλ ενεργούσε σαν να ήθελε να τη σπρώξει ακόμη περισσότερο στον τοίχο. Η Χεζμπολάχ λέει ότι δεν θέλει έναν ευρύτερο πόλεμο.