Ποιοι προτείνουν τον Έλον Μασκ για το βραβείο της ΕΕ για την ελευθερία του λόγου
Η συντηρητική ευρώ-ομάδα «Πατριώτες για την Ευρώπη» πρότεινε τον ιδιοκτήτη του X (πρώην Twitter) Έλον Μασκ για ένα σημαντικό βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε άτομα που έχουν συμβάλει σημαντικά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης.
«Η δέσμευσή του για την ελευθερία του λόγου, τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της λογοκρισίας ευθυγραμμίζεται με τις αξίες της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έγραψε η ομάδα στο X.
Ο András László, ευρωβουλευτής του ουγγρικού Fidesz, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο ιδιοκτήτης του X αξίζει το βραβείο επειδή ο ιστότοπός του διαδραματίζει «μοναδικό» ρόλο στην υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου. «Οι άνθρωποι θέλουν περισσότερη ελευθερία του λόγου, όχι λιγότερη!» έγραψε ο ευρωβουλευτής,
Ο ρόλος του Χ στην υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου είναι μοναδικός και είναι αυτό που θα πρέπει να επιδιώκουν όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, οι περισσότερες επιλέγουν αντ' αυτού τη λογοκρισία. Είτε οικειοθελώς είτε λόγω κυβερνητικού εκφοβισμού.
Το βραβείο φέρει το όνομα του σοβιετικού φυσικού και αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ. Ο πρώτος αποδέκτης, το 1988, ήταν ο Νέλσον Μαντέλα. Η Αούνγκ Σαν Σου Κι, η Μαλάλα Γιουσαφζάι και ο Αλεξέι Ναβάλνι έχουν επίσης κερδίσει το βραβείο. Το 2022, απονεμήθηκε στον ουκρανικό λαό για τη «προστασία της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του κράτους δικαίου» μετά τη ρωσική εισβολή.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο X, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Τιερί Μαριάνι, του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, δήλωσε:
Στον 21ο αιώνα, η ελευθερία του πνεύματος και της γνώμης εξακολουθεί να είναι σημαντική, ακόμη και εδώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Elon Musk έθεσε ως προτεραιότητα την ελευθερία της έκφρασης από τότε που ανέλαβε το X, γνωστό τότε ως Twitter, το 2022. Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προσφέρει στο X «μια παράνομη μυστική συμφωνία» για τη λογοκρισία ορισμένων πολιτικών απόψεων με αντάλλαγμα να μη διερευνήσει τις φερόμενες παραβιάσεις της Πράξης Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) της ΕΕ.
Τότε, η συγκεκριμένη ευρω-ομάδα έγραψε στην Επιτροπή λέγοντας ότι αν όντως είχε προσφέρει μια τέτοια συμφωνία στον Musk, αυτό θα προκαλούσε «σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πίεση της Επιτροπής για τη λογοκρισία πολιτικά ανεπιθύμητου περιεχομένου».
*Με πληροφορίες από το EuropeanConservative