Χεζμπολάχ: Εκτόξευσε για πρώτη φορά βαλλιστικό πύραυλο ενάντια στο Τελ Αβίβ - Στόχος η Μοσάντ

Σε μία σοβαρή κλιμάκωση στην κρίση της Μέσης Ανατολής, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο με στόχο τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ κοντά στο Τελ Αβίβ
4'

Σε μία σοβαρή κλιμάκωση στον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ, η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο με στόχο τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ κοντά στο Τελ Αβίβ, δηλώνοντας ότι η υπηρεσία πληροφοριών είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία ηγετών και την ανατίναξη βομβητών και walkie talkie σε μία σειρά από συντονισμένες επιθέσεις στον Λίβανο τις τελευταίες εβδομάδες

Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ είπε ότι εκτόξευσε τον πύραυλο προς το Τελ Αβίβ (στις 6:30 π.μ. τοπική ώρα) για να υποστηρίξει τη «γενναία και έντιμη αντίσταση» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και «για να υπερασπιστεί τον Λίβανο και τον λαού του». Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης επιβεβαίωσε ότι είχαν βάλει στο στόχαστρο τα κεντρικά γραφεία της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών.

Λίγο μετά ο ισραηλινός στρατός είπε ότι αναχαίτισε drone από τη Συρία. «Το UAV αναχαιτίστηκε... νότια της Θάλασσας της Γαλιλαίας. «Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε λίγο μετά ότι κατέρριψε τον πύραυλο, κοντά στη Ναφαχίγιε στον Λίβανο και οτι συνεχίζει να χτυπά εντός της χώρας, όπου οι νεκροί από τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών ξεπερνούν τους 569, εν μέσω διεθνών φόβων ότι η σύγκρουση βρίσκεται στο χείλος μιας μεγάλης κλιμάκωσης.

Φωτογραφία απο τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις από τις επιθέσεις με στόχο υποδομές της Xεζμπολάχ

Το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί για τις επιθέσεις που ξεκίνησαν τις μάχες την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτές. Το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Haaretz Ynet ανέφερε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ στοχεύει τη μητροπολιτική περιοχή του Τελ Αβίβ. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν γύρω από το Τελ Αβίβ και το κεντρικό Ισραήλ, αλλά ο πύραυλος αναχαιτίστηκε και δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή θύματα.

Οι Ισρηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) προειδοποίσαν εν τω μεταξύ τους εκτοπισμένους κατοίκους του νότιου Λιβάνου να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους. Οι εκκενώσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε κύμα σφοδρών επιδρομών σε περιοχές όπου δραστηριοποιείται η Χεζμπολάχ.

«Σε όλους τους κατοίκους των χωριών του Λιβάνου που εκκένωσαν τα σπίτια τους για τη δική τους ασφάλεια λόγω της παρουσίας όπλων ή στοιχείων των τρομοκρατικών επιδρομών της Χεζμπολάχ του IDF συνεχίζονται», έγραψε στο X ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του IDF, Avichay Adraee. «Για την ασφάλειά σας, μην επιστρέψετε στα σπίτια σας μέχρι νεοτέρας».

Ξενοδοχεία και διαμερίσματα μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, έχουν κλείσει, καθώς οι οικογένειες αναζητούν ασφαλή διαμονή. Πολλοί κάτοικοι κοιμούνται σε καταφύγια που έχουν δημιουργηθεί σε σχολεία στη Βηρυτό και στην παράκτια πόλη της Σιδώνας, ενώ άλλοι έχουν καταλύσει σε αυτοκίνητα και πάρκα.

ΟΗΕ: Καλεί τη διεθνή κοινότητα να «κινητοποιηθεί» για κατάπαυση του πυρός

Ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει» τις φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ή τη «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» από το Ισραήλ που ακολούθησε, ενώ ζήτησε τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί για μια άμεση κατάπαυση του πυρός, την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την έναρξη μιας μη αναστρέψιμης διαδικασίας προς μια λύση δύο κρατών», έγραψε στο X.

Ο Γκουτέρες δήλωσε χθες (24/9) στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι ο Λίβανος είναι κοντά στο να μετατραπεί σε μια νέα Γάζα, λέγοντας ότι η κρίση «έχει γίνει ένας ασταμάτητος εφιάλτης που απειλεί να καταστρέψει ολόκληρη την περιοχή».