Ζωολογικός κήπος θα στείλει γιγάντια πάντα πίσω στην Κίνα επειδή είναι πολύ ακριβή η συντήρησή τους

Ο ζωολογικός κήπος ήλπιζε ότι τα πάντα θα προσέλκυαν επισκέπτες στην τοποθεσία στην κεντρική Φινλανδία, αλλά πέρυσι δήλωσε ότι αντ' αυτού είχε συσσωρεύσει αυξανόμενα χρέη καθώς η πανδημία περιόρισε τα ταξίδια

Τα γιγάντια πάντα Λούμι και Πίρι παίζουν στο Ahtari Zoo Snowpanda Resort στη Φινλανδία.

Lehtikuva/Roni Rekomaa/Reuters μέσω CNN
2'

Η Φινλανδία θα επιστρέψει δύο γιγάντια πάντα στην Κίνα τον Νοέμβριο, περισσότερο από οκτώ χρόνια πριν τον προκαθορισμένο χρόνο, καθώς ο ζωολογικός κήπος όπου ζουν δεν μπορεί πλέον να αντέξει οικονομικά τη συντήρησή τους, δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ζωολογικού κήπου.

Σύμφωνα με το CNN, τα πάντα, που ονομάστηκαν Λούμι και Πίρι, μεταφέρθηκαν στη Φινλανδία τον Ιανουάριο του 2018, μήνες αφότου ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε τη σκανδιναβική χώρα και υπέγραψε κοινή συμφωνία για την προστασία των ζώων.

Από την ίδρυσή της το 1949, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει στείλει πάντα σε ξένους ζωολογικούς κήπους για να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς, να εδραιώσει τις εξωτερικές σχέσεις και να ενισχύσει τη διεθνή της εικόνα.

Η φινλανδική συμφωνία αφορούσε παραμονή 15 ετών, αλλά αντ' αυτού τα πάντα θα μπουν σύντομα σε καραντίνα διάρκειας ενός μήνα πριν μεταφερθούν πίσω στην Κίνα, σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο Ahtari, το σημερινό σπίτι των πάντα.

Ο ζωολογικός κήπος, μια ιδιωτική εταιρεία, είχε επενδύσει πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ στις εγκαταστάσεις όπου ζουν τα ζώα και αντιμετώπιζε ετήσιο κόστος 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για τη συντήρησή τους, συμπεριλαμβανομένου του τέλους διατήρησης που καταβάλλεται στην Κίνα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ahtari Ρίστο Σίβονεν.

Ο ζωολογικός κήπος ήλπιζε ότι τα πάντα θα προσέλκυαν επισκέπτες στην τοποθεσία στην κεντρική Φινλανδία, αλλά πέρυσι δήλωσε ότι αντ' αυτού είχε συσσωρεύσει αυξανόμενα χρέη καθώς η πανδημία περιόρισε τα ταξίδια και ότι συζητούσε την επιστροφή τους.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός είχε προστεθεί στο κόστος, είπε ο ζωολογικός κήπος, και η κυβέρνηση της Φινλανδίας το 2023 απέρριψε τις εκκλήσεις για κρατική χρηματοδότηση.

Συνολικά, οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ζώων διήρκεσαν τρία χρόνια, δήλωσε ο Σίβονεν.

«Τώρα φτάσαμε σε ένα σημείο όπου οι Κινέζοι είπαν ότι μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Σίβονεν.

Η επιστροφή των πάντα ήταν μια επιχειρηματική απόφαση του ζωολογικού κήπου που δεν αφορούσε την κυβέρνηση της Φινλανδίας και δεν θα έπρεπε να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Φινλανδίας.

Παρά τις προσπάθειες της Κίνας να βοηθήσει τον ζωολογικό κήπο, οι δύο χώρες κατέληξαν τελικά από κοινού μετά από φιλικές διαβουλεύσεις στην επιστροφή των πάντα, ανέφερε η κινεζική πρεσβεία στο Ελσίνκι σε δήλωσή της στο Reuters.