SOS για την κλιματική κρίση: Η υπερθέρμανση «διπλασίασε» την πιθανότητα ακραίων βροχοπτώσεων στην ΕΕ

Η παγκόσμια υπερθέρμανση «διπλασίασε» την πιθανότητα ακραίων βροχοπτώσεων στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο
AP
2'

Η ρύπανση από τη θέρμανση του πλανήτη διπλασίασε την πιθανότητα των ακραίων επιπέδων βροχής που έπληξαν την κεντρική Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με μια μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση επιδείνωσε τις τέσσερις ημέρες έντονων βροχοπτώσεων που οδήγησαν σε θανατηφόρες πλημμύρες σε χώρες από την Αυστρία έως τη Ρουμανία.

Οι βροχοπτώσεις έγιναν τουλάχιστον 7% ισχυρότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την World Weather Attribution (WWA), η οποία οδήγησε σε πόλεις να «πνιγούν» κατω από όγκους νερού που θα είχαν τις μισές πιθανότητες να εμφανιστούν αν οι άνθρωποι δεν είχαν θερμάνει τον πλανήτη.

«Η τάση είναι σαφής», δήλωσε ο Bogdan Chojnicki, κλιματικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής του Πόζναν και συγγραφέας της μελέτης. «Αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να γεμίζουν την ατμόσφαιρα με εκπομπές ορυκτών καυσίμων, η κατάσταση θα επιδεινωθεί».

Η καταιγίδα Μπόρις έπληξε την κεντρική Ευρώπη στα μέσα Σεπτεμβρίου και προκάλεσε ρεκόρ βροχοπτώσεων στην Αυστρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Οι έντονες βροχοπτώσεις μετέτρεψαν ήρεμα ρυάκια σε άγρια ​​ποτάμια, προκαλώντας πλημμύρες που κατέστρεψαν σπίτια και σκότωσαν 20 ανθρώπους.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα μέτρα προσαρμογής μείωσαν τον αριθμό των νεκρών σε σύγκριση με παρόμοιες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή το 1997 και το 2002. Ζήτησαν καλύτερα συστήματα αντιπλημμυρικής άμυνας, συστήματα προειδοποίησης και σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών και προειδοποίησαν να μην συνεχιστεί η ανοικοδόμηση σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε πλημμύρες.

«Αυτές οι πλημμύρες δείχνουν πόσο δαπανηρή γίνεται η κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Maja Vahlberg, τεχνική σύμβουλος στο Κλιματικό Κέντρο του Ερυθρού Σταυρού Ερυθράς Ημισελήνου που συνέγραψε τη μελέτη. «Ακόμη και με μέρες προετοιμασίας, τα νερά από τις πλημμύρες κατέστρεψαν πόλεις, κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια και οδήγησαν την ΕΕ να δεσμευθεί για βοήθεια 10 δισεκατομμυρίων ευρώ».