Βέλγιο: Κλιματολόγοι καλλιεργούν τα αχλάδια του «μέλλοντος»
Τα πρώτα αποτελέσματα από την πρώτη συγκομιδή των επιστημόνων το 2023 υποδηλώνουν ότι τα βελγικά αχλάδια μπορεί να γλιτώσουν μερικές από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Στην επαρχία Limburg του Βελγίου, ένας από τους οπωρώνες στην καρδιά της χώρας που καλλιεργεί αχλάδια ξεχωρίζει ως ασυνήθιστος: ένα σύμπλεγμα 12 διαφανών θόλων, τοποθετημένων ψηλά από έναν τοίχο με καθρέφτες πάνω από το γύρω φυσικό πάρκο.
Σύμφωνα με το Reuters, μέσα στους θόλους, οι ερευνητές καλλιεργούν αχλάδια σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον που προσομοιώνει πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει την περιοχή το 2040. Στόχος τους είναι να δουν τι επιφυλάσσει η υπερθέρμανση του πλανήτη στους ευρωπαίους οπωροπαραγωγούς.
«Περιμένουμε περισσότερους καύσωνες και λιγότερες ομοιόμορφες βροχοπτώσεις, άρα και περισσότερες ξηρασίες και πλημμύρες. Και συνολικά, ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες», δήλωσε ο Φρανσουά Ρινό, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάσελτ, σχετικά με το προσομοιωμένο κλίμα στο εσωτερικό των θόλων.
Τα πρώτα αποτελέσματα από την πρώτη συγκομιδή των επιστημόνων το 2023 υποδηλώνουν ότι τα βελγικά αχλάδια μπορεί να γλιτώσουν μερικές από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μειώσει ορισμένες αποδόσεις καλλιεργειών και θα αυξήσει το κόστος των καλλιεργητών για άρδευση για την καταπολέμηση της ξηρασίας.
«Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον ορίζοντα του 2040 στην ποιότητα των αχλαδιών ήταν πολύ μικρή. Ωστόσο, βρήκαμε μια διαφορά στον τρόπο λειτουργίας του οικοσυστήματος», δήλωσε ο Ρινό, σημειώνοντας ότι μια πρωιμότερη καλλιεργητική περίοδος στην προσομοίωση του 2040 φάνηκε να έχει ως αποτέλεσμα το οικοσύστημα να απορροφά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.
Η μεταβλητότητα από έτος σε έτος σημαίνει ότι ένα έτος μόνο δεν μπορεί να αποτυπώσει τις κατά διαστήματα ακραίες καιρικές συνθήκες και άλλες αλλαγές στο κλίμα που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στις καλλιέργειες. Το τριετές πείραμα θα καλύψει τρεις συγκομιδές.
Η φετινή συγκομιδή αχλαδιών της εποχής του 2040 μελετάται στο Κέντρο Μετασυλλεκτικής Τεχνολογίας της Φλάνδρας (VCBT), για να ελεγχθεί το μέγεθος, η σφριγηλότητα και η περιεκτικότητα των καρπών σε σάκχαρα - και να συγκριθούν με αχλάδια που καλλιεργούνται σε θόλους που προσομοιώνουν το σημερινό κλίμα.
«Αν έχουμε υψηλότερη θερμοκρασία στα δέντρα, τα αχλάδια τείνουν να είναι λιγότερο σφιχτά και να έχουν περισσότερη ζάχαρη», δήλωσε η ερευνήτρια του VCBT Ντόριεν Βάνχεζ.
Αυτά είναι άσχημα νέα για τους καλλιεργητές. Τα λιγότερο σφικτά φρούτα επιβιώνουν για μικρότερο χρονικό διάστημα στην αποθήκευση, μειώνοντας την ποσότητα αχλαδιών που μπορούν να πουλήσουν οι παραγωγοί.
Οι πλημμύρες, το χαλάζι και η ξηρασία έχουν ήδη επηρεάσει τους Ευρωπαίους καλλιεργητές αχλαδιών τα τελευταία χρόνια, καθώς η κλιματική αλλαγή αρχίζει να αφήνει αποτυπώματα στα καλλιεργητικά πρότυπα.
Η παραγωγή αχλαδιών του Βελγίου αναμένεται να μειωθεί κατά 27% φέτος, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών, λόγω παραγόντων όπως η ασυνήθιστα πρώιμη άνθιση και ο ασυνήθιστα αργός παγετός.