Ο σουβλατζής που χαιρέτησε ο πρωθυπουργός μιλάει στο Newsbomb.gr: «Ο θείος, η καντίνα και η Ελλάδα»
Η ιστορία της «Uncle Gussy’s» ξεκινά το 1971 στους δρόμους του Μανχάταν, όταν ο Έλληνας μετανάστης, ο Κώστας Καραγιώργος αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό καρότσι για να πουλά χοτ-ντογκ. Με μεράκι, κόπο και πίστη στις παραδόσεις, η επιχείρησή του άνθισε και μετατράπηκε σε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες καντίνες της Νέας Υόρκης, προσφέροντας πλέον παραδοσιακό ελληνικό φαγητό. Μια γεύση Ελλάδας στο κέντρο της πιο πολυπολιτισμικής πόλης του κόσμου.
Το καρότσι του 1971 έγινε το μπλε φορτηγάκι που γνωρίζουμε σήμερα, το «Uncle Gussy’s», και παραμένει στο ίδιο σημείο στο Μανχάταν, λειτουργώντας αδιάκοπα εδώ και πάνω από πέντε δεκαετίες. Το 2009, η σκυτάλη πέρασε στα ανίψια του Κώστα, τον Νίκο και τον Φώτη Καραγιώργο, οι οποίοι, αν και σπούδασαν και είχαν άλλες επαγγελματικές προοπτικές, αποφάσισαν να συνεχίσουν την οικογενειακή επιχείρηση. «Το γραφείο δεν ήταν για εμάς», αναφέρει ο Νίκος, «Θέλαμε να φτιάξουμε κάτι δικό μας, κάτι που να μας θυμίζει Ελλάδα».
Η απρόσμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Μία απρόσμενη και ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή έζησαν τα αδέρφια όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τη διοργάνωση του Atlantic Council, σταμάτησε μπροστά από την καντίνα τους. Ο πρωθυπουργός, τιμημένος με το βραβείο Global Citizen για το 2024, δεν έχασε την ευκαιρία να επισκεφθεί το φορτηγάκι της «Uncle Gussy’s» και να συγχαρεί τον Νίκο και τον Φώτη για τη διαχρονική τους επιτυχία.
Ο Νίκος Καραγιώργος, έκπληκτος από την επίσκεψη, δήλωσε στο Newsbomb.gr: «Ο πρωθυπουργός ήρθε και μας έκανε έκπληξη. Είχε ραντεβού κοντά και μας είδε καθώς έβγαινε. Εμείς ξεχωρίζουμε, είμαστε μία ελληνική καντίνα στη μέση του Μανχάταν. Είχαμε μια απλή συζήτηση, του είπα πως η καταγωγή μου είναι από την ορεινή Ναυπακτία, από την Αράχωβα, και τότε μου ανέφερε πως και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα κατάγεται από τον Πλάτανο Ναυπακτίας».
Η συνάντηση έκλεισε με μια αναμνηστική φωτογραφία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τα αδέρφια για την προσπάθειά τους να διαφημίζουν την Ελλάδα μέσα από το ελληνικό φαγητό που προσφέρουν στους δρόμους της Νέας Υόρκης.
Από το 1971 έως σήμερα: Μια οικογενειακή παράδοση
Η ιστορία της οικογενειακής αυτής επιχείρησης έχει τις ρίζες της πίσω στο 1971, όταν ο θείος Κώστας Καραγιώργος βρέθηκε στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε να πουλά φαγητό από ένα μικρό καροτσάκι στους πολυσύχναστους δρόμους του Μανχάταν. Μετά από χρόνια αδιάκοπης εργασίας, ο Κώστας ήταν έτοιμος να συνταξιοδοτηθεί, όταν οι ανιψιοί του, Νίκος και Φώτης, αποφάσισαν να αναλάβουν την επιχείρηση και να την εξελίξουν. Με τη βοήθεια της μητέρας τους, που τους έφτιαχνε παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, μετέτρεψαν το καρότσι σε καντίνα, παραμένοντας πιστοί στις ελληνικές ρίζες τους και στις συνταγές της οικογένειας.
«Το φορτηγάκι μας ήταν το πρώτο που διαφήμιζε την Ελλάδα στο Μανχάταν», αναφέρει ο Νίκος στο Newsbomb.gr. «Ο θείος μου μας έδωσε τις βάσεις, και εμείς χτίσαμε πάνω σε αυτό, προσθέτοντας παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις που θυμίζουν πατρίδα. Το όνομα ‘Uncle Gussy’s’ το είχε δώσει ο θείος μας, και το κρατήσαμε για να τον τιμήσουμε».
Σήμερα, το φορτηγάκι της οικογένειας Καραγιώργου τιμά τη μαγειρική παράδοση της Ελλάδας στην καρδιά της Νέας Υόρκης.
Η ιστορία της «Uncle Gussy’s» είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς η αγάπη για την πατρίδα μπορεί να γίνει «γέφυρα» ανάμεσα σε δύο κόσμους.