Μαθητές στο Λονδίνο «χτυπούν» την κλιματική αλλαγή: Πηγαίνουν με τα πόδια στο σχολείο

Οι μαθητές στο Λονδίνο επιλέγουν τις «ενεργητικές» κινήσεις για την πρόσβαση στα σχολεία τους αντί για τις «παθητικές», δηλαδή μέσω οχημάτων που παράγουν ρύπους στην ατμόσφαιρα - Τι έδειξε νέα μελέτη
Unsplash
2'

Νέα μελέτη απέδειξε πως η πόλη του Λονδίνου διαθέτει τις χαμηλότερες εκπομπές ρυπογόνων ουσιών στο περιβάλλον, κάτι που ωθεί τα παιδιά να επιλέγουν να πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια ή το ποδήλατο, καθώς επιθυμούν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.

Να σημειωθεί πως για να μπει κανείς στο κέντρο του Λονδίνου με αυτοκίνητο που δεν είναι χαμηλών εκπομπών ή ηλεκτρικό καλείται να πληρώσει 16 δολάρια (περίπου 14,5 ευρώ). Κάτι τέτοιο όμως, δεν ίσχυε πριν από λίγα χρόνια, καθώς μόνο ορισμένα μέρη του Λονδίνου θεωρούνταν ζώνες χαμηλών εκπομπών.

Ερευνητές στα πανεπιστήμια Queen Mary και Cambridge είδαν ότι η ζώνη επρόκειτο να επεκταθεί για να καλύψει ολόκληρο το μητροπολιτικό Λονδίνο και θέλησαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να μελετήσουν πώς αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει την υγεία των παιδιών.

Η μελέτη ξεκίνησε το 2018 και επικεντρώθηκε στο εσωτερικό Λονδίνο και το Λούτον, μια μικρότερη πόλη στα βόρεια. Σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 9 ετών δόθηκαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειές τους και περιστασιακά εξετάζονταν για την πνευμονική τους υγεία, με τους ερευνητές να αναμένουν ότι η πτώση των εκπομπών θα οδηγούσε σε καλύτερη ανάπτυξη των πνευμόνων.

Δύο στους πέντε μαθητές του Λονδίνου, σύμφωνα με τη μελέτη, είχαν αλλάξει τις «παθητικές» μορφές πρόσβασης στα σχολεία σε «ενεργητικές», καθώς επιλέγουν να πηγαίνουν με τα πόδια ή κάνοντας ποδήλατο.

«Η σωματική δραστηριότητα γενικά είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της παχυσαρκίας», δήλωσε η Christina Xiao, επιδημιολόγος που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Cambridge και επικεφαλής της μελέτης. «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που δείχνουν ότι αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους και έχει επίσης οφέλη όσον αφορά τη σωματική ανάπτυξη των παιδιών αλλά και την ψυχική υγεία».
Υπάρχουν περίπου 300 ζώνες χαμηλών εκπομπών σε όλη την Ευρώπη όπου, γενικά, το περπάτημα και η ποδηλασία είναι πιο συνηθισμένοι τρόποι μετακίνησης, αλλά δεν υπάρχει τέτοια νομοθετική ζώνη εκπομπών στις ΗΠΑ.

*Με πληροφορίες από goodnewsnetwork

Σχετικές ειδήσεις