ΗΠΑ: Νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 375 εκατομμυρίων δολαρίων

Νέα στρατιωτική βοήθεια από την κυβέρνηση Μπάιντεν προς την Ουκρανία
AP Photo
1'

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας «εκτιμώμενης αξίας 375 εκατομμυρίων δολαρίων» στην Ουκρανία, την ώρα που το Κίεβο προσπαθεί να πείσει τις κυβερνήσεις κρατών-συμμάχων του στη Δύση να επιτρέψουν στις ένοπλες δυνάμεις του να χρησιμοποιεί πυραύλους μακράς εμβέλειας εναντίον στόχων πιο βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια — κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα.

Το κατά σειρά 66ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσιγκτον, του βασικού υποστηρικτή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, περιλαμβάνει πυρομαχικά αέρος-εδάφους, εδάφους-εδάφους, αντιαρματικά όπλα, ελαφριά και βαριά τεθωρακισμένα, υλικά κατεδαφίσεων κ.λπ., σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν και νέα δέσμη στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, εκτιμώμενης αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε κατεπείγουσες διαπραγματεύσεις με το Κογκρέσο προκειμένου να εξασφαλίσει πως θα της επιτρεπόταν να αντλήσει έως και 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία πριν από την 30ή Σεπτεμβρίου – όταν ολοκληρώνεται το τρέχον οικονομικό έτος.

Ένα δεύτερο πακέτο που προορίζεται να ανακοινωθεί σήμερα Πέμπτη, αφορά βοήθεια ύψους 2,4 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο του προγράμματος Πρωτοβουλία Παροχής Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (Ukraine Security Assistance Initiative / USAI), το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να αγοράσει όπλα για την Ουκρανία από εταιρείες, αντί να τα αντλήσει από αποθέματα του αμερικανικού στρατού.