Σχέδιο από Γαλλία και ΗΠΑ για «προσωρινή» κατάπαυση του πυρός «21 ημερών» στον Λίβανο

Πρωτοβουλία Γαλλίας και ΗΠΑ για προσωρινή κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Σχέδιο από Γαλλία και ΗΠΑ για «προσωρινή» κατάπαυση του πυρός «21 ημερών» στον Λίβανο
AP Photo
1'

Η Γαλλία, από κοινού με τις ΗΠΑ, προτείνει προσωρινή κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 21 ημερών, για να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κρίση.

«Τις τελευταίες ημέρες, συνεργαστήκαμε με τους Αμερικανούς εταίρους μας για τη δημιουργία πλατφόρμας (που προβλέπει) προσωρινή κατάπαυση του πυρός 21 ημερών για να επιτραπεί η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

«Η πλατφόρμα αυτή θα δημοσιοποιηθεί πολύ σύντομα» και «υπολογίζουμε στην αποδοχή της από τις δυο πλευρές», συνέχισε, επιμένοντας πως η γενίκευση του πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ δεν είναι «αναπόφευκτη» και καλώντας «όλα» τα μέρη να δεσμευτούν «αποφασιστικά» στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

Για επίγεια «κόλαση» στον Λίβανο μιλά ο Γκουτέρες

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε πως στον Λίβανο έχει ξεσπάσει πλέον επίγεια «κόλαση», κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα την κρίση στη Μέση Ανατολή, την ώρα που οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ συνεχίζονται.

«Ο Λίβανος είναι στο χείλος της αβύσσου», επέμεινε, επαναλαμβάνοντας πως «ο κόσμος δεν μπορεί να αφήσει τον Λίβανο να μετατραπεί σε άλλη Γάζα».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή