ΗΠΑ: «Αναμένουμε συμφωνία κατάπαυσης πυρός μέσα στις επόμενες ώρες στον Λίβανο»

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός να εφαρμοστεί «τις επόμενες ώρες» κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, σύμφωνα με το Sky News

ΗΠΑ: «Αναμένουμε συμφωνία κατάπαυσης πυρός μέσα στις επόμενες ώρες στον Λίβανο»
Associated Press
1'

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε τηλεφωνική ενημέρωση της τελευταίας στιγμής, αργά τη νύχτα, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η εξαντλητική παρασκηνιακή διπλωματία είχε ως αποτέλεσμα μία σχεδόν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο Sky News.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε: «Η κατάπαυση του πυρός θα είναι για 21 ημέρες κατά μήκος της μπλε γραμμής (γραμμή οριοθέτησης που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ και τα Υψίπεδα του Γκολάν).

Κατά τη διάρκεια αυτών των 21 ημερών, τα μέρη θα διαπραγματευτούν μια πιθανή επίλυση της σύγκρουσης που συνεχίζεται από τότε που η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε την επίθεση στις 8 Οκτωβρίου και θα καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία κατά μήκος της γαλάζιας γραμμής που θα επιτρέπει στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στην τόσο τον Λίβανο όσο και το Ισραήλ».

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι αυτή η πρόταση κατάπαυσης του πυρός αφορούσε μόνο τα βόρεια σύνορα και δεν επεκτάθηκε στη Γάζα όπου συνεχίζεται η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς, αλλά ότι μια παύση στις μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα δημιουργούσε τον «χώρο» για πρόοδο στη Γάζα.

«Αγοράζει λίγο χρόνο και χώρο για να προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε μια διευθέτηση στη Γάζα σύμφωνα με τις γραμμές της συμφωνίας για την ομηρεία που συζητούσαμε», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Και συνέχισε: «Πιστεύουμε, ανεξάρτητα από το τι συνέβη στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες μέρες, νιώθουμε ότι τώρα είναι η στιγμή να επιτύχουμε αυτή τη διπλωματική λύση, να φτάσουμε εκεί».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή