Καναδάς: Ο Τριντό επιβίωσε της ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά ο κίνδυνος παραμένει

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Τριντό θα είχε πρόβλημα αν προκηρύσσονταν τώρα εκλογές
AP
2'

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό κέρδισε εύκολα την ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη, αφού ο κύριος πολιτικός του αντίπαλος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να τερματίσει την εννιάχρονη διακυβέρνηση του Φιλελεύθερου Κόμματος.

Οι νομοθέτες στη Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισαν 211-120 για να απορρίψουν την πρόταση του επίσημου αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος που διακήρυττε έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μειοψηφίας των Φιλελευθέρων του Τριντό.

Ο Τριντό, η δημοτικότητα του οποίου έχει καταρρεύσει εν μέσω δυσαρέσκειας για την άνοδο των τιμών και την κρίση στέγασης, έγινε πιο ευάλωτος πολιτικά αυτόν τον μήνα, όταν το μικρότερο Νέο Δημοκρατικό Κόμμα έσκισε μια συμφωνία του 2022 για να τον κρατήσει στην εξουσία μέχρι τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτωβρίου 2025.

Παρά την επιβίωση της ψηφοφορίας, άλλες προκλήσεις ελλοχεύουν για τον Τριντό. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο ηγέτης του αυτονομιστικού Bloc Quebecois δήλωσε ότι θα εργαστεί για την πτώση της κυβέρνησης, εκτός αν συμφωνήσει γρήγορα στα αιτήματα του.

Οι Φιλελεύθεροι του Τριντό θα αντιμετωπίσουν σύντομα μια δεύτερη ψηφοφορία για ένα από τα μέτρα του προϋπολογισμού, που είναι επίσης θέμα εμπιστοσύνης, αλλά αναμένεται να επιβιώσουν και από αυτή.

Οι Συντηρητικοί έχουν μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών που πρέπει να προκηρυχθούν έως το τέλος Οκτωβρίου 2025.

Οι Συντηρητικοί λένε ότι θέλουν εκλογές το συντομότερο δυνατό με το σκεπτικό ότι οι Καναδοί δεν μπορούν να αντέξουν την προγραμματισμένη αύξηση του ομοσπονδιακού φόρου άνθρακα. Υποστηρίζουν επίσης ότι οι ομοσπονδιακές δαπάνες και η εγκληματικότητα έχουν εκτοξευθεί επί των Φιλελευθέρων.

Ο Τριντό, ενώ αναγνώρισε τη δυσαρέσκεια του κοινού, κατηγόρησε τους Συντηρητικούς ότι παίζουν πολιτική αντί να επικεντρώνονται σε αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι.

Ο ηγέτης του Bloc Quebecois, Ιβ-Φρανσουά Μπλανσέ δήλωσε ότι θα κρατήσει τον Τριντό στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, αν δώσει περισσότερα χρήματα στους ηλικιωμένους και υποσχέθηκε να προστατεύσει ένα σύστημα δασμών και ποσοστώσεων που προστατεύει τους γαλακτοπαραγωγούς, πολλοί από τους οποίους ζουν στο Κεμπέκ.

Εάν η κυβέρνηση δεν το πράξει επίσημα αυτό μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, το Bloc θα συζητήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης με σκοπό να ρίξει τον Τριντό, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Αλλά για να το πετύχει θα χρειαζόταν την υποστήριξη του NDP, το οποίο επίσης υποστήριξε τον Τριντό την Τετάρτη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα θα είχε επίσης πρόβλημα αν προκηρύσσονταν τώρα εκλογές.