Ώρα μηδέν στο Λίβανο: Ο «εφιάλτης» της χερσαίας εισβολής και το σχέδιο εκεχειρίας των 21 ημερών
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προωθούν σχέδιο κατάπαυση του πυρός τριών εβδομάδων στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, καθώς εντείνονται οι φόβοι για χερσαία εισβολή. Ο «Λίβανος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού» προειδοποιεί ο ΟΗΕ, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των εκτοπισμένων
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανή χερσαία εισβολή στον Λίβανο την ώρα που οι παγκόσμιοι ηγέτες πιέζουν για κατάπαυση του πυρός στις εχθροπραξίες με το Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανών αξιωματούχων, μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες.
Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε εν τω μεταξύ ότι ο Λίβανος βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού», καλώντας το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να «σταματήσουν τη δολοφονία και την καταστροφή». Είπε ότι η χώρα βιώνει την πιο αιματηρή της περίοδο «εδώ και μια γενιά» από τότε που κλιμακώθηκε η σύγκρουσή τους.
Το σχέδιο εκεχειρίας τριών εβδομάδων
Εντείνοντας τις προσπάθειες για να αποφευχθεί ένας περιφερειακός πόλεμος, οι ΗΠΑ η Γαλλία και οι σύμμαχοί τους ζήτησαν κατάπαυση του πυρός τριών εβδομάδων στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου για να επιτραπούν οι διαπραγματεύσεις στην κλιμακούμενη σύγκρουση που σκότωσε περισσότερους από 600 ανθρώπους στον Λίβανο τις τελευταίες ημέρες.
Η κοινή δήλωση που εκδόθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν αναφέρει: «Είναι καιρός για μια διευθέτηση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου που θα φέρει ασφάλεια και θα επιτρέψει στους αμάχους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η ανταλλαγή πυρών από τις 7 Οκτωβρίου, και ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, απειλεί μια πολύ ευρύτερη σύγκρουση και πλήττει τους αμάχους».
Οι δύο ηγέτες, που συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δήλωσαν ότι εργάστηκαν για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός «με στόχο να δώσουν στη διπλωματία την ευκαιρία να πετύχει και να αποφευχθούν περαιτέρω κλιμακώσεις πέρα από τα σύνορα». Κάλεσαν το Ισραήλ και τον Λίβανο να υποστηρίξουν την κίνηση, την οποία προσυπέγραψαν επίσης η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία,η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.
Η εκεχειρία θα ισχύσει στη «Γαλάζια Γραμμή» Ισραήλ-Λιβάνου, τη γραμμή οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών, και θα επιτρέψει διαπραγματεύσεις για μια πιθανή διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που τόνισε οτι πιθανότατα θα εφαρμοστεί μέσα στις επόμενες ώρες.
Φόβοι για χερσαία εισβολή στον Λίβανο
Οι εκκλήσεις για αποκλιμάκωση εντάθηκαν καθώς ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι προετοιμάζεται για πιθανή χερσαία εισβολή στον Λίβανο και κάλεσε δύο εφεδρικές ταξιαρχίες «για επιχειρησιακές αποστολές στον βόρειο τομέα». Το Ισραήλ επέκτεινε τις αεροπορικές του επιδρομές στον Λίβανο την Τετάρτη και τουλάχιστον 72 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Reuters.
Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χέρτσι Χαλέβι είπε στους στρατιώτες στο βόρειο Ισραήλ ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στον Λίβανο θα συνεχιστούν προκειμένου να καταστραφούν οι υποδομές της Χεζμπολάχ και να προετοιμαστεί ο δρόμος για μια πιθανή χερσαία επίθεση.
Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν έντονα πυρά τις τελευταίες ημέρες, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Λίβανο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν πρόσφατα στον Λίβανο, ανέφερε ο ΟΗΕ, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, περίπου 500.000 άνθρωποι μπορεί τώρα να έχουν εκτοπιστεί λόγω της μαζικής εκστρατείας βομβαρδισμών του Ισραήλ σε όλο τον Λίβανο.
Τους τελευταίους μήνες, η Ουάσιγκτον είχε συνομιλίες με αξιωματούχους στο Ισραήλ και τον Λίβανο για την παύση των εχθροπραξιών, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Είχαμε αυτές τις συζητήσεις για αρκετό καιρό», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στοχεύουν να μετατρέψουν αυτές τις συζητήσεις σε μια ευρύτερη συμφωνία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εκεχειρίας των 21 ημερών.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες εκφράζουν ανησυχίες ότι η σύγκρουση -που διεξάγεται παράλληλα με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα ενάντια στους παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς που υποστηρίζονται επίσης από το Ιράν- κλιμακώνεται ραγδαία καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται στον Λίβανο και χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.
Η σύγκρουση ασκεί πιέσεις σε Μπάιντεν - Χάρις
Η αμερικανική κυβέρνηση επί σχεδόν ένα χρόνο προσπάθησε ανεπιτυχώς να πετύχει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η σύγκρουση ήταν δαπανηρή πολιτικά για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και κατ' επέκταση την προεδρική εκστρατεία της σντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, καθώς η βία στον Λίβανο αυξάνει την πίεση στην κυβέρνησή του για εξεύρεση διπλωματικής λύσης.
Νωρίτερα την Τετάρτη το Ισραήλ κατέρριψε έναν πύραυλο που το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα της Χεζμπολάχ είπε ότι είχε στόχο την έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών της Μοσάντ κοντά στη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένας πύραυλος είχε κατευθυνθεί προς περιοχές αμάχων στο Τελ Αβίβ και όχι προς τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ, προτού καταρριφθεί.
Στόχος οι ηγέτες της Χεζμπολάχ
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αυτή την εβδομάδα στόχευσαν ηγέτες της Χεζμπολάχ και έπληξαν εκατοντάδες τοποθεσίες βαθιά μέσα στον Λίβανο, ενώ η ομάδα εκτόξευσε μπαράζ με ρουκέτες προς το Ισραήλ.
Το Ισραήλ είπε ότι τα πολεμικά του αεροσκάφη χτυπούσαν τον νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Μπεκάα, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ βορειότερα. Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός, ο Νετανιάχου είπε ότι η Χεζμπολάχ πλήττεται περισσότερο από όσο θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί.
Το Ισραήλ έχει θέσει ως προτεραιότητα την ασφάλεια των βόρειων συνόρων του και την επιστροφή περίπου 70.000 κατοίκων που έχουν εκτοπιστεί από τις σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος τον Οκτώβριο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα στα νότια σύνορα του Ισραήλ.
Τα νοσοκομεία του Λιβάνου έχουν γεμίσει με τραυματίες από τη Δευτέρα, όταν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν εκατοντάδες ανθρώπους στην πιο θανατηφόρα ημέρα του Λιβάνου από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου το 1990.
.