Ο Λίβανος στις φλόγες: «Η πιο επικίνδυνη στιγμή στη Μέση Ανατολή εδώ και μισό αιώνα»

Η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο είναι η «πιο επικίνδυνη» στιγμή στην περιοχή εδώ και 50 χρόνια, προειδοποίησε αναλυτής στο Al Jazeera
AP
1'

Ο Ραμί Χούρι, διακεκριμένος συνεργάτης στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, είπε ότι «το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο» για την περιοχή εν μέσω της επίθεσης του Ισραήλ στον Λίβανο, που είναι η τελευταία κλιμάκωση των εντάσεων που μαίνονται εδώ και δεκαετίες.

«Αυτή η ένταση συνεχίζεται εδώ και 30, 40, 50 χρόνια γιατί η βασική αιτία της δεν έχει επιλυθεί ποτέ – η σύγκρουση μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ», είπε ο Χούρι στο Al Jazeera. «Αυτή η στιγμή είναι η πιο επικίνδυνη που έχω βιώσει στα 50 χρόνια που καλύπτω την περιοχή ως δημοσιογράφος και αναλυτής. Αυτό οφείλεται στις πιθανότητες να εμπλακούν άλλες μεγάλες δυνάμεις», είπε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη εμπλακεί. Είναι ο κύριος προμηθευτής όπλων για το Ισραήλ και ο κύριος προστάτης του Ισραήλ στον ΟΗΕ και στα διεθνή φόρουμ. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει επίσης τεράστιες ποσότητες στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή για να βοηθήσουν το Ισραήλ εάν το χρειαστεί», είπε.

«Ο κίνδυνος τώρα είναι ότι η περιοχή στο σύνολό της να εμπλακεί στις μάχες», πρόσθεσε. «Αυτός είναι λοιπόν ο μεγάλος κίνδυνος ότι ένα ξέσπασμα ενός μεγάλου πολέμου όχι μόνο θα προκαλούσε τεράστια δεινά –και δεν θα έλυνε πολλά ζητήματα– αλλά θα απειλούσε επίσης τη θεμελιώδη ακεραιότητα πολλών από αυτές τις χώρες»