Μυρίζει μπαρούτι η Μέση Ανατολή: Πυρετός διαβουλεύσεων για την εκεχειρία - Ανυποχώρητος ο Νετανιάχου

Tην ελπίδα του για την επίτευξη εκεχειρίας εκφράζει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι στο Reuters, την ώρα ο Νετανιάχου εμφανίζεται ανυποχώρητος.  Οι φονικές επιθέσεις συνεχίζονται και η διεθνής κοινότητα πιέζει για άμεση λύση.
Associated Press
5'

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να συνεχίσει να πολεμά με «πλήρη δύναμη» και δεν ανταποκρίθηκε στο χθεσινοβραδινό κάλεσμα για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το γραφείο του. Σε απάντηση στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός που υποβλήθηκε από 12 διεθνείς συμμάχους, το γραφείο του Νετανιάχου αναφέρει:

«Η είδηση ​​για κατάπαυση του πυρός δεν είναι αλήθεια. Πρόκειται για αμερικανογαλλική πρόταση, στην οποία ο πρωθυπουργός δεν απάντησε καν. Η είδηση ​​για την υποτιθέμενη οδηγία για μετριασμό των μαχών στο βορρά είναι επίσης το αντίθετο της αλήθειας» Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στις δυνάμεις του IDF να συνεχίσουν τις μάχες με πλήρη ισχύ και σύμφωνα με τα σχέδια που του παρουσιάστηκαν. Επίσης, οι μάχες στη Γάζα θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του πολέμου»

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί σύντομα κατάπαυση του πυρός για να τερματιστούν οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης Χεζμπολάχ που έχουν κλονίσει τη χώρα του και έχουν εγείρει φόβους για χερσαία εισβολή.

Αλλά δεν υπήρχε καμία αλλαγή στο σκηνικό βίας. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας έπληξαν περίπου 75 στόχους της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα και στο νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων αποθήκευσης όπλων και εκτοξευτών έτοιμου για βολή, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός την Πέμπτη.

Στο τελευταίο φονικό χτύπημα, τουλάχιστον 23 Σύροι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν όταν το Ισραήλ χτύπησε ένα τριώροφο κτήριο στην πόλη Γιουνίνε του Λιβάνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε στο Reuters ο δήμαρχος της πόλης, Αλί Κουσάς. Ο Λίβανος φιλοξενεί περίπου 1,5 εκατομμύριο Σύρους που διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο εκεί.

Κι ενώ οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και αρκετοί σύμμαχοι απηύθυναν έκκληση για άμεση εκεχειρία 21 ημερών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, ενώ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά από έντονες συζητήσεις στα Ηνωμένα Έθνη την Τετάρτη.

Ο Μικάτι χαιρέτισε την έκκληση για εκεχειρία, αλλά είπε ότι το κλειδί για την εφαρμογή της είναι αν το Ισραήλ, το οποίο έχει μετακινήσει στρατεύματα πιο κοντά στον Λίβανο, θα δεσμευθεί στην επιβολή διεθνών ψηφισμάτων. Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί σύντομα κατάπαυση του πυρός, ο Μικάτι είπε στο Reuters: «Ελπίζουμε, ναι». Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μικάτι περιλαμβάνει υπουργούς που επιλέγονται από τη Χεζμπολάχ, που θεωρείται ευρέως ως η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη της χώρας.

Η κατάπαυση του πυρός θα ισχύει για τη «Γαλάζια Γραμμή» Ισραήλ-Λιβάνου, τη γραμμή οριοθέτησης μεταξύ των χωρών, και θα επιτρέψει στα μέρη να διαπραγματευτούν για μια πιθανή διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Το Ισραήλ έχει θέσει ως προτεραιότητα την ασφάλεια των βόρειων συνόρων του και να προωθήσει την επιστροφή περίπου 70.000 κατοίκων που εκτοπίστηκαν από τις σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών, τις οποίες ξεκίνησε η Χεζμπολάχ πριν από ένα χρόνο σε ένδειξη αλληλεγγύης με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στη Γάζα.

Το Ισραήλ επέκτεινε τις αεροπορικές του επιδρομές στον Λίβανο την Τετάρτη και τουλάχιστον 72 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου. Το υπουργείο ανέφερε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 223 τραυματίστηκαν.

Οι βαρύτερες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες εντάθηκαν τη Δευτέρα, όταν περισσότεροι από 550 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πιο θανατηφόρα ημέρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου 1975-1990 στον Λίβανο. Περίπου μισό εκατομμύριο Λιβανέζοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες. Τα νέα πλήγματα σημειώθηκαν την επομένη των συντονισμένων επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας σε συσκευές επικοινωνίας που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους και τραυμάτισαν χιλιάδες.

Ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ είπε ότι είναι πιθανή μια χερσαία επίθεση, εγείροντας φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Η Χεζμπολάχ και η Χαμάς ανήκουν σε ένα δίκτυο ένοπλων ομάδων που χρηματοδοτούνται από το Ιράν σε όλη την περιοχή. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη ότι το Ισραήλ θα χαιρετίσει μια κατάπαυση του πυρός και προτιμά μια διπλωματική λύση.

Στη συνέχεια είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το Ιράν ήταν ο σύνδεσμος της βίας στην περιοχή και η ειρήνη απαιτούσε την εξάρθρωση της απειλής αυτής. Οι παγκόσμιοι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η σύγκρουση - που διεξάγεται παράλληλα με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα - κλιμακώνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αυτή την εβδομάδα στόχευσαν ηγέτες της Χεζμπολάχ και έπληξαν εκατοντάδες τοποθεσίες βαθιά μέσα στον Λίβανο. Η ομάδα απάντησε με μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ και έναν πύραυλο με στόχο τη Μοσάντ που αναχαιτίστηκε από το Ισραήλ.