ΗΠΑ: Φύλλο και φτερό το σπίτι του Δήμαρχου Νέα Υόρκης για τις σκοτεινές δωρεές της Τουρκίας

Η Νέα Υόρκη βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αναταραχής τον τελευταίο μήνα

ΗΠΑ: Φύλλο και φτερό το σπίτι του Δήμαρχου Νέα Υόρκης για τις σκοτεινές δωρεές της Τουρκίας
Associated Press
3'

Ομοσπονδιακοί πράκτορες έκαναν έρευνα στην κατοικία του δημάρχου της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς το πρωί της Πέμπτης, αφού κατηγορήθηκε για ποινικές αδικήματα μετά από μακροχρόνια έρευνα που έχει προκαλέσει αναταραχή στην κυβέρνηση της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του ωστόσο δεν έχει συλληφθεί, ενώ το κατηγορητήριο παραμένει μέχρι στιγμής σφραγισμένο. Είναι ασαφές εάν ο Άνταμς θα συλληφθεί ή θα παραδοθεί και πότε μπορεί να εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Ο Άνταμς, ένας Δημοκρατικός είναι ο πρώτος από τους 110 δημάρχους της πόλης που θα κατηγορηθεί ποινικά ενώ βρίσκεται στην εξουσία, είπε σε μια δήλωση βίντεο το βράδυ της Τετάρτης ότι περίμενε να του απαγγελθούν κατηγορίες - τις οποίες χαρακτήρισε «εντελώς ψευδείς, βασισμένες σε ψέματα».

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Άνταμς υποσχέθηκε να παραμείνει στο αξίωμά του, αψηφώντας τις εκκλήσεις άλλων Δημοκρατικών πολιτικών να παραιτηθεί.

eric.jpg

Κύμα παραιτήσεων

Η υπόθεση είναι πιθανό να περιπλέξει οποιαδήποτε προσπάθεια του Άνταμς για επανεκλογή το 2025. Άλλοι Δημοκρατικοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του ελεγκτή της Νέας Υόρκης Μπραντ Λάντερ, σχεδιάζουν να αμφισβητήσουν τον Άνταμς -κάποτε βασικό σύμμαχο του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν- για την υποψηφιότητα του κόμματος.

Πριν από τη δημοσιοποίηση της είδησης, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτεζ, επίσης Δημοκρατικός, έγινε το πρώτο μέλος του Κογκρέσου που τον προέτρεψε να παραιτηθεί, λέγοντας ότι θα ήταν «για το καλό της πόλης».

Οι Times, επικαλούμενοι ένταλμα έρευνας, ανέφεραν στις αρχές Νοεμβρίου 2023 ότι οι ομοσπονδιακές αρχές ερευνούσαν την πιθανή αποδοχή παράνομων δωρεών από την εκστρατεία του Adams το 2021, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής κυβέρνησης.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν, επικεντρώθηκε στο εάν η εκστρατεία του Άνταμς για τη δημαρχία του 2021 συνωμότησε με μια κατασκευαστική εταιρεία του Μπρούκλιν για να διοχετεύσει ξένα χρήματα στην εκστρατεία μέσω ενός σχεδίου δωρητών «μαϊμού», ανέφεραν οι Times.

Οι αρχές αναζήτησαν επίσης πληροφορίες για τις αλληλεπιδράσεις του Άνταμς με το Ισραήλ, την Κίνα, το Κατάρ, τη Νότια Κορέα και το Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με τους Times.

Ο 64χρονος Άνταμς, ένας πρώην αστυνομικός έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έκανε διέπραξε αδίκημα και δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί στην έρευνα.

Η Νέα Υόρκη βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αναταραχής τον τελευταίο μήνα. Ο αστυνομικός επίτροπος Έντουαρντ Κάμπαν παραιτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, μια εβδομάδα αφότου οι πράκτορες του FBI κατέσχεσαν το τηλέφωνό του.

Μέρες αργότερα, η επικεφαλής νομική σύμβουλος της Άνταμς παραιτήθηκε, λέγοντας ότι «δεν μπορούσε πλέον να υπηρετήσει αποτελεσματικά» στη θέση.

Την Τετάρτη, ο καγκελάριος των δημόσιων σχολείων της πόλης Ντέιβιντ Μπανκς δήλωσε ότι θα συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του έτους, εβδομάδες αφότου οι Times ανέφεραν ότι τα τηλέφωνά του κατασχέθηκαν από ομοσπονδιακούς πράκτορες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή