Πρώτη φορά μετά από 3.500 χρόνια το πρόσωπο του φαραώ Αμενχοτέπ - Ιδρυτή της Κοιλάδας των Βασιλέων

Επιστήμονες αναπαριστούν το πρόσωπο του 3.500 ετών Αιγύπτιου Φαραώ που ίδρυσε την Κοιλάδα των Βασιλέων
2'

Στην αναδημιουργία του προσώπου του φαραώ Αμενχοτέπ Α, ο οποίος ίδρυσε την Κοιλάδα των Βασιλέων προχώρησαν επιστήμονες.

Ο Αμενχοτέπ Α ́ - ο δεύτερος ηγεμόνας της 18ης δυναστείας της Αιγύπτου - πιστεύεται ότι πέθανε πριν από 3.500 χρόνια σε ηλικία περίπου 35 ετών πριν διατηρηθεί επιμελώς μέσω μουμιοποίησης.

Ήταν ο πρώτος που θάφτηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων - τον τόπο ανάπαυσης σχεδόν όλων των Φαραώ της 18ης, 19ης και 20ης δυναστείας.

Λατρεύτηκε ως θεός μετά το θάνατό του, κυρίως επειδή οδήγησε την Αίγυπτο σε μια νέα εποχή ειρήνης και ευημερίας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του.

Ο Cicero Morares, ένας Βραζιλιάνος σχεδιαστής 3D που ειδικεύεται στην εγκληματολογική ανακατασκευή προσώπου, δημιούργησε αυτές τις εικόνες αναμειγνύοντας πρόσωπα που έγιναν με διάφορες τεχνικές μεθόδους.

Τα μουμιοποιημένα λείψανα υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για την εμφάνισή του, τη σκελετική δομή και ορισμένα διατηρημένα εσωτερικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και του εγκεφάλου του.

Οι σαρώσεις δεν έδειξαν αιτία θανάτου, αλλά υπολόγισαν την ηλικία θανάτου σε περίπου 35 χρόνια και πρότειναν ότι υπέστη μια σειρά μεταθανάτιων τραυματισμών που πιθανώς προκλήθηκαν από τυμβωρύχους ή από ταριχευτές.

Ωστόσο η αποκάλυψη του προσώπου του Φαραώ,δεν δείχνει να μοιάζει με αυτό που έχει απεικονιστεί στα αγάλματα.

Η βασιλεία του Αμενχοτέπ Α ́ ήρθε στον απόηχο της εκδίωξης των εισβολέων Υκσώς από τον πατέρα του Άμωσι Α ́ και της επιτυχούς επανένωσης της Αιγύπτου - και αντιπροσώπευε κάτι σαν χρυσή εποχή για την αρχαία Αίγυπτο.

Όχι μόνο το «Νέο Βασίλειο» ήταν τόσο ευημερούν όσο και ασφαλές, αλλά ο Αμενχοτέπ Α ́ επέβλεψε επίσης επιτυχημένες στρατιωτικές εκστρατείες εναντίον τόσο της Λιβύης όσο και του βόρειου Σουδάν.

Το όνομα του Αμενχοτέπ σήμαινε «ο Άμμων είναι ικανοποιημένος» - αναφερόμενος στον αρχαίο Αιγύπτιο θεό του αέρα.