Μελόνι: Επαναφέρει νόμο της εποχής Μουσολίνι - Θα χάνουν τη χρονιά οι μαθητές με κακή διαγωγή

Η κυβέρνηση Μελόνι στην Ιταλία αναβιώνει μία πολιτική από την εποχή Μουσολίνι για τους μαθητές με κακή συμπεριφορά σε μία προσπάθεια να «επαναφέρει τον σεβασμό» στις σχολικές αίθουσες

Μελόνι: Επαναφέρει νόμο της εποχής Μουσολίνι - Θα χάνουν τη χρονιά οι μαθητές με κακή διαγωγή
AP
3'

Η Ιταλία επανέφερε ένα μέτρο για τους μαθητές με κακή συμπεριφορά, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την επιθετικότητα κατά των δασκάλων. Η πολιτική των «βαθμών συμπεριφοράς», παρόμοια με ένα μέτρο που εισήγαγε για πρώτη φορά η φασιστική κυβέρνηση του Μπενίτο Μουσολίνι το 1924, είναι μέρος ενός νομοσχεδίου για την εκπαίδευση που εγκρίθηκε στο κοινοβούλιο την Τετάρτη και δίνει στα σχολεία τη δυνατότητα να κρίνει τους μαθητές με βάση τη συμπεριφορά τους.

Οι μαθητές που βαθμολογούνται με πέντε ή λιγότερο στα 10 στη συμπεριφορά θα χάνουν τη χρονιά και θα χρειαστεί να την επαναλάβουν ακόμα κι αν το ακαδημαϊκό τους επίπεδο είναι καλό. Οι μαθητές γυμνασίου που έχουν μόνο έξι στη βαθμολογία συμπεριφοράς θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ αγωγής του πολίτη. Η κατάταξη με βάση της συμπεριφορά τους θα επηρεάσει επίσης σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή στις κρίσιμες απολυτήριες εξετάσεις.

Ο Τζουζέπε Βαλντιτάρα, υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Μελόνι, δήλωσε: «Η μεταρρύθμιση των βαθμών συμπεριφοράς αποκαθιστά τη σημασία της ατομικής ευθύνης, καθιστά κεντρικό τον σεβασμό των ανθρώπων και των δημοσίων αγαθών και αποκαθιστά την αυθεντία των εκπαιδευτικών». Η Μελόνι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η αλλαγή θα «επαναφέρει τον σεβασμό» στα σχολεία.

Πρόστιμα μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ έχουν επιβληθεί για επιθετικές πράξεις ή βία κατά του προσωπικού του σχολείου.Ο νόμος, τον οποίο ενστερνίστηκε η ANP, η ένωση διευθυντών της Ιταλίας, ακολουθεί μια αύξηση άνω του 110% των επιθετικών περιστατικών κατά του διδακτικού προσωπικού από την αρχή του έτους σε σύγκριση με το 2023. Σε πολλές περιπτώσεις οι δάσκαλοι χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη, ενώ σε άλλες δράστες ήταν οι γονείς των μαθητών. Οι μαθητές συχνά συγκρούονται με τους δασκάλους τους για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στην τάξη.

Ο Aντονέλο Τζιανέλι, πρόεδρος του ANP, είπε ότι το μέτρο ήταν «ένα βήμα μπροστά». «Έχουμε ακούσει για πάρα πολλές περιπτώσεις απείθαρχης και ασυνήθιστης συμπεριφοράς», είπε. «Είναι σωστό οι μαθητές να καλούνται να αναλογιστούν τις ευθύνες τους ως συνέπεια των πράξεών τους».

Ο Toμάσο Μαρτέλι, συντονιστής μιας εθνικής φοιτητικής ένωσης, ωστόσο είπε ότι η κίνηση αποσκοπεί στην «ενίσχυση μιας αυταρχικής και τιμωρητικής κουλτούρας». «Η πιθανότητα αποτυχίας για παραβιάσεις των κανόνων κάνει πλέον τους βαθμούς συμπεριφοράς να είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως περαιτέρω κατασταλτικό εργαλείο στα σχολεία μας», είπε.

Το μέτρο της εποχής Μουσολίνι παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, προτού καταργηθεί στα δημοτικά και γυμνάσια σχολεία μετά από μαθητικές διαμαρτυρίες. Υπέστη τροποποιήσεις με τα χρόνια προτού καταργηθεί τελικά σε όλα τα σχολεία το 2000. Το πακέτο μέτρων, που έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία, πέρασε στην Κάτω Βουλή με 154 ψήφους υπέρ, 97 κατά και επτά αποχές.

Η Άννα Ασκάνι, πολιτικός του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος, είπε ότι ο κανόνας συμπεριφοράς σηματοδοτεί «την επιστροφή σε μια εποχή που θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή