H πυρηνική «κόκκινη» γραμμή που χάραξε ο Πούτιν στη Δύση - Τι σηματοδοτεί

Η Δύση αναρωτιέται ακόμα αν ο Ρώσος πρόεδρος εννοεί αυτά που λέει ή μπλοφάρει

H πυρηνική «κόκκινη» γραμμή που χάραξε ο Πούτιν στη Δύση - Τι σηματοδοτεί
Αρχείου AP
5'

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει χαράξει μια «κόκκινη γραμμή» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους δηλώνοντας ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαντήσει με πυρηνικά όπλα εάν επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Αλλά κάποιοι στη Δύση αναρωτιούνται ακόμα αν το εννοεί πραγματικά. Το ερώτημα είναι κρίσιμο για την πορεία του πολέμου.

Εάν ο Πούτιν μπλοφάρει, όπως πιστεύουν η Ουκρανία και ορισμένοι από τους υποστηρικτές της, τότε η Δύση μπορεί να αισθάνεται έτοιμη να εμβαθύνει τη στρατιωτική της υποστήριξη στο Κίεβο, ανεξάρτητα από τις απειλές της Μόσχας.

Εάν μιλάει σοβαρά, υπάρχει ο κίνδυνος - που έχει επανειλημμένα δηλωθεί από τη Μόσχα και αναγνωρίζεται από την Ουάσιγκτον - η σύγκρουση να μετατραπεί σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο τελευταίο από μια μακρά σειρά προειδοποιητικών σημάτων, ο Πούτιν επέκτεινε μέσα στην εβδομάδα τη λίστα με τα σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία.

Θα μπορούσε να το κάνει αυτό, είπε, ως απάντηση σε μια μεγάλη διασυνοριακή συμβατική επίθεση που περιλαμβάνει αεροσκάφη, πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μια αντίπαλη πυρηνική δύναμη που υποστήριζε μια χώρα που επιτίθεται στη Ρωσία θα θεωρηθεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν την επίθεση. Και τα δύο αυτά κριτήρια ισχύουν άμεσα για την κατάσταση που θα προέκυπτε εάν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι ΗΠΑ ATACMS και το British Storm Shadows, κάτι που ο Πούτιν είπε ότι θα χρειαζόταν δυτική υποστήριξη δορυφόρου και στόχευσης.

«Ήταν ένα πολύ σαφές μήνυμα: «Μην κάνετε λάθος – όλα αυτά τα πράγματα μπορεί να σημαίνουν πυρηνικό πόλεμο», είπε ο Νικολάι Σόκοφ, πρώην Σοβιετικός και Ρώσος διπλωμάτης.

«Πυρηνικός εκβιασμός»

Η αντίδραση από το Κίεβο ήταν γρήγορη, με τον επιτελάρχη του Ζελένσκι να κατηγορεί τον Πούτιν για «πυρηνικό εκβιασμό»."Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι μια ακόμη μπλόφα και επίδειξη της αδυναμίας του Πούτιν. Δεν θα τολμήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα γιατί αυτό θα τον καταστήσει εντελώς απόκληρο", δήλωσε στο X ο Άντον Γκερασένκο, πρώην σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η προειδοποίηση του Πούτιν ήταν ανεύθυνη και ανεπαρκώς έγκαιρη και ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που «κροτούν το πυρηνικό σπαθί».

Πολλοί άλλοι αναλυτές και ερευνητές εξέφρασαν αντικρουόμενες απόψεις για τη σοβαρότητα των ρωσικών προειδοποιήσεων.

Ωστόσο, ο Πούτιν ήταν πιο συγκεκριμένος από ό,τι στο παρελθόν σχετικά με τις συνθήκες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρηνική χρήση. Ο εκπρόσωπός του είπε την Πέμπτη ότι τα σχόλιά του είχαν σκοπό να δείξουν προς τις δυτικές χώρες ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν συμμετείχαν σε επιθέσεις στη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, οι ανακοινωθείσες αλλαγές υπολείπονταν των όσων ζητούσαν ορισμένα από τα «γεράκια» της Μόσχας, για ένα περιορισμένο πυρηνικό χτύπημα στην Ευρώπη.

Πρακτικά, οι αλλαγές επεκτείνουν την πυρηνική ομπρέλα της Ρωσίας για να καλύψει τη γειτονική Λευκορωσία, έναν στενό σύμμαχο. Μειώνουν το όριο για πυρηνική χρήση δηλώνοντας, για παράδειγμα, ότι θα μπορούσε να συμβεί ως απάντηση σε ένα συμβατικό χτύπημα που αποτελούσε «κρίσιμη απειλή για την κυριαρχία μας». Προηγουμένως, το πυρηνικό δόγμα έκανε λόγο για απειλή για «την ίδια την ύπαρξη του κράτους».

Ο Πούτιν έκανε την ανακοίνωση σε ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών, αλλά οι πραγματικοί αποδέκτες του μηνύματός του ήταν στο Κίεβο, την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, να μην κλιμακώσουν περαιτέρω τον πόλεμο στη Ρωσία.

Ο Ιγκόρ Κοροττσένκο, στρατιωτικός αναλυτής που εμφανίζεται συχνά στην κρατική τηλεόραση, είπε ότι οι αλλαγές ήταν απαραίτητες επειδή η Δύση είχε αγνοήσει μια σειρά από προηγούμενα προειδοποιητικά σήματα κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών ασκήσεων το καλοκαίρι με πρόβα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων.

Ο Σόκοφ, ο πρώην Ρώσος διπλωμάτης, είπε ότι υπάρχει μια απτή αίσθηση απογοήτευσης στη Μόσχα που η Δύση φαινόταν κωφή στις πολλές πυρηνικές προειδοποιήσεις της. Είπε ότι όταν η Ρωσία πραγματοποίησε τρεις γύρους ασκήσεων φέτος για να προσομοιώσει τις προετοιμασίες για την εκτόξευση τακτικών πυρηνικών πυραύλων, υπήρξαν παράπονα στα μέσα ενημέρωσης και μεταξύ των ειδικών ότι οι δυτικές χώρες δεν έδιναν σημασία. «Ο Πούτιν αποφάσισε ότι η Δύση είναι σαν μικρά παιδιά και πρέπει να εξηγήσεις κάθε μικρό πράγμα γιατί απλά δεν το καταλαβαίνουν» είπε ο Σόκοφ. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη «χαλαρή συζήτηση» μεταξύ πολιτικών και σχολιαστών που υποστηρίζουν ότι η Δύση έχει περάσει ατιμώρητα μια σειρά από ρωσικές κόκκινες γραμμές - προμηθεύοντας την Ουκρανία με άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη F-16, για παράδειγμα - και ότι οι προειδοποιήσεις της Μόσχας μπορούν επομένως να αγνοηθούν.

Στην πραγματικότητα, είπε, η Δύση δεν είχε ακόμη παραβιάσει δύο κόκκινες γραμμές που η Ρωσία είχε διατυπώσει ξεκάθαρα: να στείλει στρατεύματα του ΝΑΤΟ να πολεμήσουν στην Ουκρανία και να αφήσει την Ουκρανία να εκτοξεύσει δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία.

«Πώς μπορούμε να πούμε πώς (ο Πούτιν) θα αντιδράσει, αν μέχρι στιγμής δεν έχουμε ξεπεράσει καμία ρωσική κόκκινη γραμμή;» είπε σε μια τηλεφωνική συνέντευξη, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια προσέγγιση βασίστηκε σε εικασίες, όχι σε δεδομένα.

"Ανησυχώ πραγματικά για όλη τη χαλαρή συζήτηση, ακριβώς επειδή βρισκόμαστε κατά μέτωπο σε μια κατάσταση που μας είναι εντελώς άγνωστη.. Εάν δεν λάβετε υπόψη σας τους κινδύνους, είναι πιθανό να έχετε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή