Η ισραηλινή πολεμική μηχανή στοχεύει τον Νασράλα – Ισοπεδώθηκε το αρχηγείο της Χεζμπολάχ

Βομβαρδισμοί στο «αρχηγείο» της Χεζμπολάχ - Εικόνες χάους στη Βηρυτό - Νέες απειλές Νετανιάχου σε Ιράν
Twitter / X
6'

Στόχος των σφοδρότατων ισραηλινών βομβαρδισμών που έγιναν σήμερα το απόγευμα στη Βηρυτό ήταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ισραηλινή πηγή στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios αλλά και στα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα. Αντίστοιχα, ο ισραηλινός στρατός ερευνά την τύχη του Νασράλα, σύμφωνα με την ίδια.

Αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την τύχη του Νασράλα, λιβανέζικες πηγές αναφέρουν ότι ο Χασίμ Σάφι αλ-Ντιν, ο επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ, που θεωρείτο το «νούμερο 2» στην οργάνωση, σκοτώθηκε στα χτυπήματα.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 2 σκοτώθηκαν και 76 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό

Βομβαρδισμοί στο «αρχηγείο» της Χεζμπολάχ

Πρόκειται για τη σφοδρότερη επιδρομή από τον πόλεμο του 2006 που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός. Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν το «αρχηγείο» της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, με ισχυρές εκρήξεις να ακούγονται σε όλη την πόλη από τα διαδοχικά αεροπορικά πλήγματα, σύννεφα καπνού να υψώνονται, κτίρια να έχουν ισοπεδωθεί, ασθενοφόρα να τρέχουν, και κάτοικοι να φεύγουν πανικόβλητοι.

Εικόνες χάους στη Βηρυτό

Έξι κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις επιδρομές, δήλωσε μια πηγή που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ. Οι εκρήξεις προκάλεσαν τεράστιους κρατήρες σε πολλά σημεία, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Manar της Χεζμπολάχ.

Το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων και το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, Al Manar μεταδίδουν εικόνες από ένα τεράστιο κρατήρα και τεράστιο σύννεφο καπνού να έχει υψωθεί πάνω από την πόλη. Κάτοικοι άκουγαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Σειρήνες ασθενοφόρων ακούγονται σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

«Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία προέβη σε ένα πλήγμα ακριβείας στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη λιβανική πρωτεύουσα της Βηρυτού πριν από λίγο», δήλωσε λίγο πριν τις 19:00 ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο ίδιος είπε ότι το αρχηγείο ήταν χτισμένο κάτω από κτίρια όπου κατοικούσαν πολίτες στο προάστιο Νταχίγιε, προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης. Μια πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε ότι οι επιδρομές είχαν στόχο περιοχή όπου βρίσκονται ανώτατοι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ.

«Ασφαλής» ο Χασάν Νασράλα

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα "είναι καλά" ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στην οργάνωση, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε επίσης ότι ο Νασράλα είναι "ασφαλής". Ωστόσο ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Τεχεράνη ερευνά την τύχη του Νασράλα.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατηγόρησε το Ισραήλ για "πόλεμο γενοκτονίας" και σχολίασε, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι οι σημερινές επιθέσεις στα νότια προάστια της Βηρυτού δείχνουν ότι το Ισραήλ "δεν ενδιαφέρεται" για τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.

Νετανιάχου: Απειλεί το Ιράν με επίθεση

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απείλησε σήμερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι θα πλήξει το Ιράν στην περίπτωση που η χώρα του δεχτεί επίθεση και προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει τους πολέμους στη Γάζα και στον Λίβανο, εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ.

«Έχω ένα μήνυμα για τους τυράννους της Τεχεράνης: αν μας πλήξετε, θα σας πλήξουμε», είπε απευθυνόμενος στην ηγεσία του Ιράν, η οποία στηρίζει τη σιιτική Χεζμπολάχ.

Πολλοί αντιπρόσωποι και διπλωμάτες, κυρίως αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, όπως οι αντιπροσωπείες του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, αποχώρησαν από την αίθουσα κατά την άφιξη του Νετανιάχου. Το ίδιο έκαναν και οι εκπρόσωποι του Ιράν.

"Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν που το μακρύ χέρι του Ισραήλ δεν μπορεί να φθάσει. Και αυτό είναι αλήθεια σε όλη στη Μέση Ανατολή. Αντί να είναι πρόβατα που οδηγούνται στη σφαγή, οι Ισραηλινοί στρατιώτες αντεπιτίθενται με απίστευτο θάρρος", είπε ο Νετανιάχου, η ομιλία του οποίου χειροκροτήθηκε από ορισμένους αντιπροσώπους, ενώ άλλοι εξέφραζαν την αποδοκιμασία τους.

«Η χώρα μου βρίσκεται σε πόλεμο, μάχεται για την επιβίωσή της. Αφού άκουσα τα ψέματα και τις συκοφαντίες εναντίον της χώρας μου από πολλούς ομιλητές σε αυτό το βήμα, αποφάσισα να έρθω και να αποκαταστήσω την αλήθεια», συνέχισε.

Ο Νετανιάχου κάλεσε τη Χαμάς «να καταθέσει τα όπλα» στη Γάζα ώστε «να τερματιστεί ο πόλεμος».

«Αυτός ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει. Αυτό που πρέπει να κάνει η Χαμάς είναι να παραδοθεί, να καταθέσει τα όπλα και να απελευθερώσει τους ομήρους. Αν (οι μαχητές της Χαμάς) δεν το κάνουν, θα πολεμήσουμε μέχρι τη νίκη, την ολοκληρωτική νίκη. Δεν υπάρχει εναλλακτική», προειδοποίησε.

Όσον αφορά τον Λίβανο, το Ισραήλ θα συνεχίσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του πολέμου, είπε ο Νετανιάχου, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στη διεθνή πρόταση που παρουσίασαν οι ΗΠΑ και η Γαλλία, για κατάπαυση του πυρός 21 ημερών.

«Αφού η Χεζμπολάχ επιλέγει την οδό του πολέμου, το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή και έχει το δικαίωμα να βάλει τέλος σε αυτήν την απειλή και να επιστρέψει τους πολίτες τους στα σπίτια τους με ασφάλεια», συνέχισε.

Στην 35λεπτη ομιλία του ο Νετανιάχου τα έβαλε επίσης με τον ΟΗΕ, οι σχέσεις του Ισραήλ με τον οποίο είναι τεταμένες. «Σας λέω ότι, μέχρι το Ισραήλ, μέχρι το εβραϊκό κράτος, να έχει την αντιμετώπιση των άλλων κρατών, μέχρι να αποξηρανθεί αυτός ο αντισημιτικός βάλτος, ο ΟΗΕ θα θεωρείται από τους δίκαιους ανθρώπους σαν μια περιφρονητέα φάρσα», είπε.

Σχετικές ειδήσεις