Ανάλυση Jerusalem Post: Κατάφερε το Ισραήλ να εξαλείψει τον υπ' αριθμόν ένα εχθρό του;

Ο Χασάν Νασράλα, είναι ηγέτης της Χεζμπολάχ για τέσσερις δεκαετίες και είναι ένας από τους πιο δύσκολους αντιπάλους του Ισραήλ 
Associated Press

Ασαφής παραμένει η τύχη του Χασάν Νασράλα, του κορυφαίου στόχου του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, μετά το χτύπημα στο κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ, με τις φήμες να θέλουν τον ηγέτη της οργάνωσης να ήταν εκεί.

Η Jerusalem Post αναλύει όλους εκείνους του λόγους για τους οποίους το Ισραήλ θέλει νεκρό με κάθε κόστος τον Χασάν Νασράλα.

Πρώτα απ 'όλα, το Ισραήλ καθιστά σαφές ότι ο Νασράλα είναι σημαδεμένος για θάνατο. Δεύτερον, καταδεικνύει τις δυνατότητες πληροφοριών και την αποφασιστικότητα του Ισραήλ. Τρίτον, το Ισραήλ δείχνει ότι δεν έχει κόκκινες γραμμές στη μάχη του εναντίον της Χεζμπολάχ – κάθε φιγούρα και κάθε μέρος όπου λειτουργεί η Χεζμπολάχ θα στοχοποιηθεί αποφασιστικά.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από την 119η Μοίρα «Νυχτερίδα» της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, χρησιμοποιώντας ένα αεροσκάφος F-16i γνωστό ως «Sufa» (Καταιγίδα) στην IAF. Τα αεροπλάνα έριξαν τόνους πυρομαχικών. Το Ισραήλ πραγματοποίησε τη βομβιστική επίθεση ενώ ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, σε αμερικανικό έδαφος.

Ο Χασάν Νασράλα, στα 64 του, είναι ηγέτης της Χεζμπολάχ για τέσσερις δεκαετίες και είναι ένας από τους πιο δύσκολους αντιπάλους του Ισραήλ. Είναι στενά ευθυγραμμισμένος με το Ιράν και παρόλο που δεν βρήκε τη Χεζμπολάχ, έχει διαμορφώσει την οργάνωση σύμφωνα με την εικόνα του.

Ο Νασράλα ξεκίνησε το ταξίδι του στην οργάνωση κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων στην πόλη της Τύρου. Σύχναζε στο κεντρικό τζαμί, τραβώντας την προσοχή του ιεροκήρυκα Muhammad al-Gharawi, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από την ευφυΐα και το ενδιαφέρον του για θεολογικές σπουδές.

Ο Al-Gharawi τον συνέστησε στον Αγιατολάχ Muhammad Baqir al-Sadr, ηγετική φυσιογνωμία στις σιιτικές σχολές στη Νατζάφ του Ιράκ. Αφού ολοκλήρωσε το γυμνάσιο περίπου ένα χρόνο αργότερα, ο Νασράλα μετακόμισε στη Νατζάφ για να ξεκινήσει τις σπουδές του.

Σχηματισμός της Χεζμπολάχ

Εκεί, συναντήθηκε με τον αλ-Σαντρ, ο οποίος τον έθεσε υπό την καθοδήγηση του Αμπάς αλ-Μουσάουι, ενός Λιβανέζου φοιτητή από την κοιλάδα Μπεκάα που αργότερα έγινε ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Σε ηλικία μόλις 16 ετών, ο Νασράλα δημιούργησε έναν βαθύ δεσμό με τον αλ-Μουσάουι, του οποίου οι διδασκαλίες διαμόρφωσαν σημαντικά την κοσμοθεωρία του.

Μετά τη δολοφονία του αλ-Μουσάουι, ο Νασράλα διορίστηκε διάδοχός του.

Εκείνη την εποχή, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποτίμησαν τη δυνατότητα του νεαρού ηγέτη να ξεπεράσει τους προκατόχους του, μετατρέποντας τη Χεζμπολάχ σε μια πολύ πιο ισχυρή και επικίνδυνη οργάνωση από πριν.