Αντάρτης ή «διάβολος»; Ποιος ήταν ο Σαγιέντ Χασάν Νασράλα

Ο Σαγιέντ Χασάν Νασράλα του Λιβάνου οδήγησε τη Χεζμπολάχ σε δεκαετίες συγκρούσεων με το Ισραήλ
Associated Press
9'

Tον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

«Ο Χασάν Νασράλα δεν είναι πλέον ικανός να τρομοκρατεί τον κόσμο» ανέφερε στην ανάρτησή του στο X, ενώ λίγο αργότερα αναρτήθηκε αναλυτική δήλωση. Mέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τη Χεζμπολάχ.

Για ώρες μετά τα πλήγματα, η Χεζμπολάχ δεν είχε προβεί σε δήλωση για την τύχη του.
Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο Reuters ότι ο Νασράλα ήταν ζωντανός και το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε επίσης ότι ήταν ασφαλής. Ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι η Τεχεράνη ελέγχει την κατάστασή του.

Η ιστορία της Χεζμπολάχ πηγαίνει πίσω περισσότερα από 40 χρόνια, από τα οποία ο Νασράλα αποτέλεσε απειλή για το Ισραήλ για περισσότερο από το μισό χρονικό διάστημα. Άλλωστε, στόχος της οργάνωσης ήταν η καταστροφή του Ισραήλ και η κατάληψη της Γαλιλαίας.

Τα τελευταία χρόνια, κυριολεκτικά όλοι οι εχθροί του Ισραήλ έχουν ακούσει τις ομιλίες του Νασράλα

Η πορεία του Νασράλα

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο Σαγιέντ Χασάν Νασράλα του Λιβάνου οδήγησε τη Χεζμπολάχ σε δεκαετίες συγκρούσεων με το Ισραήλ, επιβλέποντας τη μετατροπή της σε μια στρατιωτική δύναμη με περιφερειακή επιρροή και αποτελώντας μια από τις πιο εξέχουσες αραβικές προσωπικότητες εδώ και πολλές γενιές, με την υποστήριξη του Ιράν.


Μεταξύ των υποστηρικτών του, ο Νασράλα έχει επαινεθεί για το γεγονός ότι αντιστάθηκε στο Ισραήλ και αψήφησε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για τους εχθρούς, είναι επικεφαλής μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και αντιπρόσωπος της σιιτικής ισλαμιστικής θεοκρατίας του Ιράν στη διαμάχη του για επιρροή στη Μέση Ανατολή.

Έξυπνος στρατηγός, γράφει το Associated Press, ο Νασράλα αναδιαμόρφωσε τη Χεζμπολάχ σε εχθρό του Ισραήλ, εδραιώνοντας συμμαχίες με σιίτες θρησκευτικούς ηγέτες στο Ιράν και παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες όπως η Χαμάς.

Ο Νασράλα, που έχει ειδωλοποιηθεί από τους σιίτες οπαδούς του στο Λίβανο και έγινε σεβαστός από εκατομμύρια άλλους σε ολόκληρο τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο, κατέχει τον τίτλο του σαγίντ, μια τιμητική διάκριση που υποδηλώνει την καταγωγή του σιίτη κληρικού που χρονολογείται από τον Προφήτη Μωάμεθ, τον ιδρυτή του Ισλάμ.

Ένας φλογερός ρήτορας που θεωρήθηκε εξτρεμιστής στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε μεγάλο μέρος της Δύσης, εντούτοις χαρακτηρίστηκε και πραγματιστής σε σύγκριση με τους μαχητές που κυριάρχησαν στη Χεζμπολάχ μετά την ίδρυσή της το 1982, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου.

Η δράση του μετά την 7η Οκτωβρίου 2023

Η περιφερειακή επιρροή του έχει επιδειχθεί κατά τη διάρκεια σχεδόν ενός έτους συγκρούσεων που πυροδοτήθηκαν από τον πόλεμο της Γάζας, καθώς η Χεζμπολάχ μπήκε στη μάχη στοχοποιώντας το Ισραήλ από το νότιο Λίβανο για να υποστηρίξει την παλαιστινιακή σύμμαχό της Χαμάς, και ομάδες από την Υεμένη και το Ιράκ ακολούθησαν το παράδειγμα αυτό, λειτουργώντας υπό την ομπρέλα του «Άξονα της Αντίστασης».

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη μάχη», δήλωσε ο Νασράλα σε ομιλία του την 1η Αυγούστου στην κηδεία του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού που ελέγχονται από τη Χεζμπολάχ. Ωστόσο, όταν χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν και δεκάδες σκοτώθηκαν, όταν οι συσκευές επικοινωνίας τους εξερράγησαν σε μια προφανή ισραηλινή επίθεση την περασμένη εβδομάδα, η μάχη αυτή άρχισε να στρέφεται εναντίον της ομάδας του.

Απαντώντας στις επιθέσεις στο δίκτυο επικοινωνιών της Χεζμπολάχ σε ομιλία του στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Νασράλα ορκίστηκε να τιμωρήσει το Ισραήλ. «Αυτή είναι μια αναμέτρηση που θα έρθει, η φύση της, το μέγεθός της, το πώς και πού...Αυτό είναι σίγουρα αυτό που θα κρατήσουμε για τον εαυτό μας και στον στενότερο κύκλο μας, ακόμη και μέσα μας», είπε. Έκτοτε σίγησε...

Αναγνωρισμένος ακόμη και από τους εχθρούς του ως χαρισματικός ρήτορας, αναφέρει το Reuters, οι ομιλίες του Νασράλα παρακολουθούνταν από φίλους και εχθρούς.

Φορώντας το μαύρο τουρμπάνι ενός σαγιέντ ή ενός απόγονου του προφήτη Μωάμεθ, ο Νασράλα χρησιμοποιεί τις ομιλίες του για να συγκεντρώσει τη βάση της Χεζμπολάχ αλλά και για να εκφέρει προσεκτικά βαθμονομημένες απειλές, κουνώντας συχνά το δάχτυλό του καθώς το κάνει.

Γεννημένος το 1960 σε μια φτωχή σιιτική οικογένεια στο υποβαθμισμένο βόρειο προάστιο Sharshabouk της Βηρυτού, ο Νασράλα μεταφέρθηκε αργότερα στο νότιο Λίβανο. Σπούδασε θεολογία και εντάχθηκε στο κίνημα Amal, μια σιιτική πολιτική και παραστρατιωτική οργάνωση, πριν γίνει ένας από τους ιδρυτές της Χεζμπολάχ.

Έγινε γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ το 1992 σε μόλις 35 ετών, το δημόσιο πρόσωπο μιας κάποτε σκιώδους ομάδας που ιδρύθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν το 1982 για να πολεμήσει τις ισραηλινές δυνάμεις.
Το Ισραήλ σκότωσε τον προκάτοχό του, Sayyed Abbas al-Musawi, σε επίθεση με ελικόπτερο.

Ο Νασράλα ηγήθηκε της Χεζμπολάχ όταν οι αντάρτες της έδιωξαν τελικά τις ισραηλινές δυνάμεις από το νότιο Λίβανο το 2000, τερματίζοντας μια 18χρονη κατοχή.

Η σύγκρουση με το Ισραήλ έχει καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ηγεσία του. Κήρυξε τη «Θεία Νίκη» το 2006 αφού η Χεζμπολάχ διεξήγαγε 34 ημέρες πολέμου με το Ισραήλ, κερδίζοντας τον σεβασμό πολλών απλών Αράβων που είχαν μεγαλώσει βλέποντας το Ισραήλ να νικάει τους στρατούς τους.

Δίχασε τον Λίβανο

Αλλά έγινε μια ολοένα και πιο διχαστική φιγούρα στον Λίβανο και στον ευρύτερο αραβικό κόσμο καθώς η περιοχή των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ διευρύνθηκε στη Συρία και πέρα, αντανακλώντας μια εντεινόμενη σύγκρουση μεταξύ του σιιτικού Ιράν και των συμμάχων των ΗΠΑ σουνιτικών αραβικών μοναρχιών στον Κόλπο.

Ενώ ο Νασράλα χαρακτήρισε την εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη Συρία -όπου πολέμησε για να υποστηρίξει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου- ως εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών, οι επικριτές κατηγόρησαν την ομάδα ότι έγινε μέρος μιας περιφερειακής σεχταριστικής σύγκρουσης.

Στο εσωτερικό, οι επικριτές του Νασράλα είπαν ότι ο περιφερειακός τυχοδιωκτισμός της Χεζμπολάχ επέβαλε ένα αφόρητο τίμημα στον Λίβανο, με αποτέλεσμα οι κάποτε φιλικοί Άραβες του Κόλπου να αποφύγουν τη χώρα - ένας παράγοντας που συνέβαλε στην οικονομική κατάρρευση του 2019.

Στα χρόνια που ακολούθησαν τον πόλεμο του 2006, ο Νασράλα βάδισε σε τεντωμένο σκοινί για μια νέα σύγκρουση με το Ισραήλ, συσσωρεύοντας ιρανικούς πυραύλους για να σχηματίσει μια αποτρεπτική «ισορροπία τρόμου» σε έναν προσεκτικά μετρημένο αγώνα απειλής και αντιαπειλής.

Τα παιδικά και νεανικά του χρόνια

Ο Νασράλα μεγάλωσε όπως προαναφέρθηκε σε φτωχή συνοικία της Βηρυτού. Η οικογένειά του κατάγεται από το Bazouriyeh, ένα χωριό στον κυρίως σιιτικό νότο του Λιβάνου που σήμερα αποτελεί την πολιτική εστία της Χεζμπολάχ.
Είναι μέρος μιας γενιάς νεαρών Λιβανέζων Σιιτών των οποίων η πολιτική προοπτική διαμορφώθηκε από την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν το 1979.
Πριν ηγηθεί της ομάδας, περνούσε νύχτες με αντάρτες πρώτης γραμμής πολεμώντας τον ισραηλινό στρατό. Ο έφηβος γιος του, Χάντι, πέθανε στη μάχη το 1997, μια απώλεια που τον ενίσχυσε μεταξύ του πυρήνα του σιιτικού εκλογικού του σώματος στον Λίβανο.

Τι είπε για Άραβες και ΗΠΑ

Το 2020, ο Νασράλα υποσχέθηκε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα εγκαταλείψουν την περιοχή σε φέρετρα μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράκ.

Εξέφρασε τη σφοδρή αντίθεσή του στη Σαουδική Αραβία για την ένοπλη παρέμβασή της στην Υεμένη, όπου, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων, το Ριάντ προσπάθησε να ανατρέψει τους Χούθι που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν.

Καθώς οι περιφερειακές εντάσεις αυξήθηκαν το 2019 μετά από μια επίθεση σε εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, είπε ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα πρέπει να σταματήσουν τον πόλεμο στην Υεμένη για να προστατευθούν. «Μην στοιχηματίζετε σε έναν πόλεμο εναντίον του Ιράν γιατί θα σας καταστρέψουν», είπε σε ένα μήνυμα που απευθυνόταν στο Ριάντ.

Υπό την εποπτεία του Νασράλα, η Χεζμπολάχ συγκρούστηκε επίσης με αντιπάλους στο εσωτερικό του Λιβάνου. Το 2008, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Λιβάνου - την οποία υποστήριζαν τότε η Δύση και η Σαουδική Αραβία - ότι κήρυξε τον πόλεμο κινώντας την απαγόρευση του εσωτερικού δικτύου επικοινωνίας της ομάδας του. Ο Νασράλα ορκίστηκε να «κόψει το χέρι» που προσπάθησε να το διαλύσει.

Όπως προσθέτει το Reuters, προκάλεσε τετραήμερο εμφύλιο πόλεμο με τη Χεζμπολάχ με τους Σουνίτες και τους Δρούζους μαχητές και τη σιιτική ομάδα να καταλάβει τη μισή πρωτεύουσα της Βηρυτού.

Αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη της Χεζμπολάχ στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ αλ-Χαρίρι το 2005, αφού ένα δικαστήριο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ απήγγειλε κατηγορίες για τέσσερα μέλη της ομάδας.
Ο Νασράλα απέρριψε το δικαστήριο - το οποίο το 2020 τελικά καταδίκασε τρεις από αυτούς ερήμην για τη δολοφονία - ως εργαλείο στα χέρια των εχθρών της Χεζμπολάχ.

Σχετικές ειδήσεις