ΗΠΑ: Η Μινεσότα αναφέρει σπάνιο θάνατο ανθρώπου από λύσσα

Η λύσσα προκαλείται από έναν ιό που εισβάλλει στο κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι συνήθως θανατηφόρος σε ζώα και ανθρώπους

Αυτή η εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου που διατίθεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δείχνει ιούς λύσσας, σκοτεινούς και σε σχήμα σφαίρας, μέσα σε ένα μολυσμένο δείγμα ιστού.

F. A. Murphy/CDC μέσω AP
2'

Ένας κάτοικος της Μινεσότα που ήρθε σε επαφή με νυχτερίδα τον Ιούλιο πέθανε από λύσσα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας της πολιτείας.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο θάνατος του ατόμου σηματοδοτεί ένα σπάνιο περιστατικό, καθώς λιγότεροι από 10 άνθρωποι στις ΗΠΑ πεθαίνουν από λύσσα κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Το άτομο είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και εκτέθηκε σε νυχτερίδα στη δυτική Μινεσότα τον Ιούλιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Μινεσότα.

Αξιωματούχοι του CDC επιβεβαίωσαν τη διάγνωση της λύσσας στο εργαστήριό τους στην Ατλάντα στις 20 Σεπτεμβρίου. Σε ένα δελτίο τύπου, το κρατικό τμήμα υγείας δήλωσε ότι εργάζεται για να αξιολογήσει αν περισσότεροι άνθρωποι εκτέθηκαν στην ασθένεια, αλλά δήλωσε ότι δεν υπάρχει συνεχιζόμενος κίνδυνος για το κοινό.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το θανατηφόρο περιστατικό συμβουλεύει το κοινό να αποφεύγει την επαφή με νυχτερίδες, τα δόντια των οποίων είναι τόσο μικροσκοπικά που ένα δάγκωμα μπορεί να μην γίνει αισθητό ή ακόμη και να μην αφήσει αισθητό σημάδι.

Η λύσσα προκαλείται από έναν ιό που εισβάλλει στο κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι συνήθως θανατηφόρος σε ζώα και ανθρώπους. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η λύσσα είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα. Αλλά η θεραπεία της λύσσας έχει αποδειχθεί σχεδόν εξαιρετικά αποτελεσματική στην πρόληψη της νόσου μετά από μια έκθεση, δήλωσαν οι κρατικοί αξιωματούχοι υγείας. Η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα της λύσσας, πρόσθεσαν.

Η δρ Στέισι Χόλτσμπαουερ, η κτηνίατρος της πολιτείας για τη δημόσια υγεία, συμβούλευσε επίσης τους ανθρώπους να εμβολιάζουν τα κατοικίδια και τα ζώα τους κατά της λύσσας.

Ο αριθμός των ανθρώπινων θανάτων που σχετίζονται με τη λύσσα στις ΗΠΑ έχει μειωθεί από περισσότερους από 100 ετησίως στις αρχές του 1900 σε λιγότερα από πέντε κρούσματα ετησίως τα τελευταία χρόνια, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Περίπου το 70% των λοιμώξεων που αποκτώνται στη χώρα αποδίδονται σε έκθεση σε νυχτερίδες.