Γεννημένο αιχμάλωτο και μεγαλωμένο από θετούς γονείς, ένα απειλούμενο είδος πτηνού απελευθερώνεται

Η Milagra, που στα ισπανικά σημαίνει θαύμα, διασώθηκε από τη φωλιά της και εκκολάφθηκε σε αιχμαλωσία χάρη στη φροντίδα των θετών γονέων της κόνδορα

Αυτή η εικόνα που παρέχεται από το The Peregrine Fund δείχνει έναν νεαρό κόνδορα που ονομάζεται Milagra, ενώ βρίσκεται στο Παγκόσμιο Κέντρο για τα αρπακτικά πουλιά στο Boise του Idaho.

Kelsey Tatton/The Peregrine Fund μέσω AP
2'

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η Milagra, ο «θαυματουργός» κόνδορας της Καλιφόρνιας, δεν θα έπρεπε να ζει σήμερα.

Αλλά τώρα, σε ηλικία σχεδόν 17 μηνών, είναι ένα από τα τέσσερα γιγάντια πουλιά που απειλούνται με εξαφάνιση, τα οποία θα μπορέσουν να ανοίξουν τα φτερά τους στη φύση στο πλαίσιο μιας απελευθέρωσης αυτό το Σαββατοκύριακο κοντά στο Γκραντ Κάνυον στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει καταλληλότερο όνομα για ένα νεαρό πουλί που κατάφερε να επιβιώσει ενάντια σε όλες τις πιθανότητες. Σύμφωνα με το Associated Press, η μητέρα της πέθανε από το χειρότερο ξέσπασμα γρίπης των πτηνών στην ιστορία των ΗΠΑ αμέσως μετά την ωοτοκία της και ο πατέρας της παραλίγο να υποκύψει στην ίδια μοίρα, ενώ πάλευε να εκκολάψει μόνος του το αυγό.

Η Milagra, που στα ισπανικά σημαίνει θαύμα, διασώθηκε από τη φωλιά της και εκκολάφθηκε σε αιχμαλωσία χάρη στη φροντίδα των θετών γονέων της κόνδορα.

Η επείγουσα επιχείρηση ήταν μέρος ενός προγράμματος που θεσπίστηκε πριν από περίπου 40 χρόνια για να βοηθήσει να επανέλθουν τα πτηνά από το χείλος της εξαφάνισης, όταν ο αριθμός τους είχε πέσει σε λιγότερες από δύο δωδεκάδες.

«Η φετινή απελευθέρωση του κόνδορα θα έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο δεδομένων των απωλειών που βιώσαμε το 2023 από την HPAI και τη δηλητηρίαση από μόλυβδο», δήλωσε ο Tim Hauck, διευθυντής του προγράμματος California Condor του The Peregrine Fund.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι έως και 360 από τα πτηνά ζουν στη φύση, με ορισμένα στην Μπάχα του Μεξικού και τα περισσότερα στην Καλιφόρνια, όπου συνεχίζονται παρόμοιες απελευθερώσεις. Περισσότερα από 200 άλλα ζουν σε αιχμαλωσία.