Οι πιο ανατριχιαστικές μέθοδοι θανατικής ποινής - Από τις σταυρώσεις μέχρι τους αποκεφαλισμούς

Ο αριθμός των νεκρών από θανατικές ποινές φτάνει τους 1.153 όπως καταγράφηκαν το 2023
unsplash
3'

Παρότι στην Ελλάδα έχει καταργηθεί η θανατική ποινή εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλά σημεία του κόσμου.

Μερικοί από τους χειρότερους τρόπους με τους οποίους οι κρατούμενοι πεθαίνουν περιλαμβάνουν την ανατίναξη τους από εκρηκτικά και τον αποκεφαλισμό από σπαθί.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, 55 χώρες εξακολουθούν να εφαρμόζουν τη θανατική ποινή. Η οργάνωση πιστεύει ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εκτελεστής στον κόσμο, με χιλιάδες πολίτες της να σφαγιάζονται από το κράτος κάθε χρόνο.

Χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η Κίνα, όπου τα επίσημα στοιχεία είναι αδύνατο να βρεθούν, η Αμνηστία κατέγραψε 1.153 γνωστές εκτελέσεις διεθνώς το 2023. Πρόκειται για μια ανησυχητική αύξηση καθώς το 2022 οι καταγεγραμμένοι θάνατοι μέσω της ποινής έφταναν τους 883. Ίσως ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι αιματηρές μέθοδοι εκτέλεσης που χρησιμοποιούνται σε διάφορες γωνιές του κόσμου.

Αέριο Άζωτο

Ο Άλαν Γιουτζίν Μίλερ, 59 ετών, πρόκειται να εκτελεστεί με τη χρήση αερίου αζώτου σε φυλακή της νότιας Αλαμπάμα την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου. Ο Μίλερ, ο οποίος καταδικάστηκε για τη δολοφονία τριών ανδρών, πυροβολώντας τους στο χώρο εργασίας τους, πρόκειται να αντιμετωπίσει την ίδια ζοφερή μέθοδο θανατικής ποινής που υπέστη ο Κένεθ Σμιθ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Σταύρωση

Σε διάφορες περιοχές εξακολουθεί να εφαρμόζεται ο θάνατος δια της στάυρωσης, ένας βασανιστικός και αργός θάνατος. Το να κρεμάσουν κάποιον σε έναν σταυρό και να τον αφήσουν μέχρι να πεθάνει «διαδόθηκε» για πρώτη φορά από τους αρχαίους Πέρσες, οι οποίοι το εφάρμοζαν συστηματικά από τον έκτο αιώνα π.Χ. και μετά.

Στη σύγχρονη εποχή εξακολουθεί να συμβαίνει περιστασιακά. Ο τελευταίος άνθρωπος που πέθανε με αυτό τον φρικτό τρόπο ήταν ένας άνδρας από τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος καταδικάστηκε για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και σταυρώθηκε το 2019, σύμφωνα με το CNN.

Αποκεφαλισμοί

Η κύρια μέθοδος εκτέλεσης στη Σαουδική Αραβία είναι ο αποκεφαλισμός - και φέρεται να βρίσκεται σε άνοδο, καθώς 196 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα το 2022, ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων τριών ετών.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 ο αριθμός των αποκεφαλισμών είχε ήδη φτάσει τους 100, γεγονός που ώθησε τη Διεθνή Αμνηστία να επικρίνει δημοσίως τη Σαουδική Αραβία. Πολύ συχνά, οι αποκεφαλισμοί πραγματοποιούνται από κάποιον που κρατάει σπαθί.

«Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν ήδη εκτελέσει 100 ανθρώπους φέτος, αποκαλύπτοντας την ανατριχιαστική αδιαφορία τους για το δικαίωμα στη ζωή. Το ανελέητο κύμα δολοφονιών των αρχών δημιουργεί σοβαρούς φόβους για τη ζωή των θανατοποινιτών νεαρών ανδρών που ήταν κάτω των 18 ετών τη στιγμή των εγκλημάτων», δήλωσε η Heba Morayef, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Αρκετές χώρες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτή την βίαιη μέθοδο. Πρώτη μεταξύ αυτών είναι το Ιράν, μια χώρα που ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων από 850 ανθρώπων το 2023.

Ο τελευταίος άνθρωπος που απαγχονίστηκε στην Αμερική ήταν ο Μπίλι Μπέιλι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1996 μπροστά σε ένα σοκαρισμένο πλήθος σχεδόν 100 ανθρώπων. Άλλες χώρες που εφαρμόζουν τον απαγχονισμό είναι το Αφγανιστάν, η Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.

Η Ιαπωνία υπέστη εκτεταμένη κριτική το 2021 αφού κρέμασε τρεις άνδρες στις πρώτες εκτελέσεις της χώρας ύστερα από δύο χρόνια.