Διεθνολόγος Ευτυχίδης στο Newsbomb.gr: Τέσσερα συμπεράσματα για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή

Ο Θράσος Ευτυχίδης, Διεθνολόγος-Οικονομολόγος, Αναλυτής του Strategy International σε ένα πρώτο σχόλιο για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή μετά το θάνατο Νασράλα
Associated Press
3'

Συνολικά 783 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου 2.312 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο από τις 23 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η διεθνής κοινότητα ασχολείται μόνο με μια απώλεια.

Το Ισραήλ χτύπησε στην «καρδιά» της Χεζμπολάχ εξοντώνοντας τον Χασάν Νασράλα.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Χέρζι Χαλέβι, σχολιάζοντας το τέλος του Χασάν Νασράλα διαβεβαίωσε πάντως ότι οι δυνάμεις του Ισραήλ θα συνεχίσουν να πολεμούν την λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ για να "εξαλείψουν την απειλή που αποτελεί για τους Ισραηλινούς".

«Ο θάνατος του Νασράλα είναι ένα κομβικό σημείο στην εξέλιξη των γεγονότων στη Μέση Ανατολή. Υπό διαφορετικές συνθήκες, θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη την περιοχή και μια πλήρη ανάφλεξη», αναφέρει στο Newsbomb.gr o κ. Θράσος Ευτυχίδης, Διεθνολόγος-Οικονομολόγος, Αναλυτής του Strategy International.

Ποια θα είναι η αντίδραση

Σύμφωνα με τον κ. Ευτυχίδη η αντίδραση θα πρέπει να θεωρείται λελογισμένη ούτε λίγο ούτε πολύ. «Πρακτικά με τις σημερινές συνθήκες – αδύναμο Ιράν, Συρία, Ιορδανία, αδιάφορες τις Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Αίγυπτο και Κατάρ σε ρόλο μεσολαβητή- δεν θα πρέπει να περιμένουμε αντιδράσεις σε στρατιωτικό επίπεδο, οπότε ο ρόλος της αντίδρασης απομένει μόνο στην ίδια τη Χεζμπολά και στους Χούτι της Υεμένης», τονίζει στο Newsbomb.gr και προσθέτει:

«Από τα πρώτα χτυπήματα, σήμερα το πρωί με εκατοντάδες ρουκέτες προς το Ισραήλ, την ώρα που συνεχίζονται οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε όλο το Λίβανο, φαίνεται ότι η Χεζμπολά διατηρεί σημαντικό μέρος των δυνάμεών της, οπότε σε μια περίπτωση χερσαίας εισβολής θα μπορούσε να αμυνθεί προκαλώντας σημαντικές απώλειες στον Ισραηλινό στρατό, αλλά μέχρι εκεί.

Σε ολόκληρη την περιοχή, δεν υπάρχουν δυνάμεις εξοπλισμένες και οργανωμένες σε τέτοιο βαθμό που να μπορούσαν να αντισταθούν σε αποτελεσματικό βαθμό στις ορέξεις του Νεντανιάχου».

Ο ρόλος της Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μέσω X ότι η Άγκυρα θα στηρίξει την κυβέρνηση του Λιβάνου ενώ πρόσθεσε ότι το Ισραήλ γίνεται όλο και πιο απερίσκεπτο.

Ο Λίβανος και ο λαός του, σύμφωνα με τον Ερντογάν, έχουν γίνει νέοι στόχοι γενοκτονίας, κατοχής και ισραηλινών επιθετικών πολιτικών. «Την περασμένη εβδομάδα, πολλοί Λιβανέζοι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων παιδιών», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Η ισραηλινή κυβέρνηση γίνεται «ολοένα και πιο απερίσκεπτη», πιστεύει ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε όλες τις δομές των οποίων οι αρμοδιότητες περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να αναλάβουν γρήγορα δράση.

Σχολιάζοντας τον τουρκικό ρόλο, ο κ. Ευτυχίδης εξηγεί μιλώντας στο Newsbomb.gr: «Η Τουρκία τέλος, θα παραμείνει σε επίπεδο απειλών αλλά θα αποφύγει να εμπλακεί στο πεδίο».

Τέσσερα βασικά συμπεράσματα για το επόμενο διάστημα

Συμπερασματικά, ο διεθνολόγος, συνόψισε σε τέσσερα βασικά συμπεράσματα τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον κ. Ευτυχίδη:

«-Η κλιμάκωση αποτελεί προνόμιο του Νεντανιάχου και θα συνεχιστεί τουλάχιστον στοn Λίβανο μια που εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμα τους σκοπούς του.

-Μακροπρόθεσμα το Ισραήλ θα εισπράξει την οργή του αραβικού κόσμου και θα είναι χαμένο.

-Φυσικά αναμένεται ένταση τρομοκρατικών χτυπημάτων αλλά και

-Αύξηση των μεταναστευτικών ρευμάτων στην περιοχή.

Όλα αυτά με τη αδιάκριτη πλέον ανοχή των ΗΠΑ και των Δυτικών συμμάχων του Ισραήλ, αλλά και της Ρωσίας».

Σχετικές ειδήσεις