Ο Σόρος πίσω από το «αλβανικό Βατικανό» στα Τίρανα; - Ο Ράμα κατηγορείται για «εσχάτη προδοσία»

Σάλος για το «κράτος» των Μπεκτασήδων που σχεδιάζει ο Ράμα στην Αλβανία.
Associated Press
4'

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις σε Αλβανία και Τουρκία μετά την εξαγγελία του Έντι Ράμα από το βήμα του ΟΗΕ ότι σκοπεύει να δημιουργήσει κοντά στα Τίρανα ένα θρησκευτικό κρατίδιο της μετριοπαθούς ισλαμικής σέκτας των Μπεκτασήδων, έκτασης 100 στρεμμάτων, κατά το πρότυπου του Βατικανού!

Σχετική ερώτηση κατέθεσε προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ , Φρέντη Μπελέρης, για το αν το εν δυνάμει νεοπαγές κράτος παραβιάζει τα συμπεφωνημένα για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, επιτρέποντας να πολιτογραφούνται στο έδαφος μόνο σιίτες μουσουλμάνοι, μέλη της θρησκευτικής κοινότητας των Σούφι/ Μπεκτασήδων.

Επιρροή

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» σε Τίρανα και Άγκυρα διατυπώνονται καταγγελίες ότι πίσω από το εγχείρημα κρύβονται ο Άλεξ Σόρος (γιός και διάδοχος του Τζόρτ Σόρος) μαζί με το Ισραήλ, προκειμένου να ενισχύσουν την επιρροή τους στην περιοχή. Ο ισχυρισμός δεν δείχνει εντελώς αβάσιμος, στον βαθμό που ως παρακλάδι του σιιτικού - αλεβιτικού Ισλάμ οι Βαλκάνιοι Μπεκτασήδες επηρεάζονται παραδοσιακά από το Ιράν, υπ' αριθμόν 1 εχθρό του Ισραήλ. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχουν στραφεί περισσότερο στις ΗΠΑ, που φιλοξενούν έναν μπεκτασίδικο τεκέ στο Μίσιγκαν από το 1954.

Τις φήμες ενίσχυσε το πρόσφατο ταξίδι του Ισραηλινού προέδρου, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, στα Τίρανα, όπου μεταξύ άλλων, συναντήθηκε επίσημα με τον αρχηγό των Αλβανών Μπεκτασήδων, Μπάμπα Μόντι, και τον υπαρχηγό της Μουσουλμανικής κοινότητας της Αλβανίας.

Υπόνοιες ότι διαθέτει ισχυρούς προστάτες - ισχυρότερους από τον Ράμα - άφησε με τις δηλώσεις του στους «New York Times» ο ίδιος ο ηγέτης του Τάγματος των Μπεκτασήδων και προαλειφόμενος θρησκευτικο - πολιτικός αρχηγός του νέου «κράτους». Ο αινιγματικός Μπάμπα Μόντι, πρώην αξιωματικός του αλβανικού στρατού με το κοσμικό όνομα Εντμόντ Μπραχιμάι, δήλωσε αλαζονικά: «Μόνο έμεις στον κόσμο λέμε την αλήθεια για το Ισλάμ και δεν αναμιγνυόμαστε με την πολιτική (!)». Ευχήθηκε μάλιστα, ΗΠΑ και Ευρώπη να αναγνωρίσουν σύντομα το «κράτος» του, δείχνοντας να βιάζεται να γίνει ένας μικρός περιφεριακός πάπας του Ισλάμ.

Οι εξουσιαστικές αυτές δηλώσεις δεν συνάδουν καθόλου με τη μετριοπαθή και ανεκτική ιδεολογία των Μπεκτασήδων, γεγονός που επεσήμαναν οι θεσμικοί ηγέτες του κινήματος στην Τουρκία. Δηλαδή τη χώρα όπου γεννήθηκε το μπεκτασικό ρεύμα τον 13ο αιώνα από τον δερβίση Χατζή Μπέκτας Βελή, ως προοδευτικότερο παρακλάδι των μυστικιστών Αλεβιτών Σουφί, που αντιμετωπίζει χαλαρά τους κανόνες του Ισλάμ, απευθύνεται στα λαϊκά στρώματα και τους αγρότες και τάσσεται υπερ της ειρηνικής συνύπαρξης με τους χριστιανούς και τις άλλες θρησκείες.

Ο πρώην πρόεδρος της Αλεβιτικής Μπεκτασίδικης Ομοσπονδίας της Τουρκίας, Αλί Μπακίζ, τόνισε πως η μπεκτασίδικη πίστη είναι συνυφασμένη με την ελευθερία και τη στήριξη των καταπιεσμένων, όχι με τη δημιουργία θρησκευτικών κρατών. Στο ίδιο πνεύμα ο διάδοχςο του, Χουσέιν Γκιουζελγκιούλ, χαρακτήροσε τα θρησκευτικά κράτη αντίθετα με το πνεύμα ανεκτικότητας, αγάπης και ειρήνης των Μπεκτασήδων.

Πάντως, ως μέλη της ευρύτερης αλεβιτικής κοινότητας, οι Μπεκτασήδες αντιμετωπίζονται γενικά με καψυποψία ή και εχθρότητα από το κυρίαρχο στην Τουρκία σουνιτικό Ισλάμ.

Στο μεταξύ οι κοσμικοί Τούρκοι αναλυτές Μελίχ Αλτινίκ και Οσμάν Αταλάι είπαν στην «Takvim» και τη «Sabah» αντίστοιχα ότι το μπεκτασικό κράτος είναι σχέδιο του Ισραήλ και του Σόρος. Για την ανάμιξη του Σόρος μίλησε και ο Αλβανός αντιπολιτευόμενος ακτιβιστής και δικηγόρος, Αλτίν Γκοτζάι, απειλώντας να μηνύσει τον Ράμα στο ανώτατο δικαστήριο για έσχατη προδοσία, επειδή «παραχωρεί τμήμα της εθνικής επικράτειας και υποκινεί θρησκευτικό μίσος».

Ανεξιθρησκία

Μιλώντας σε Αλβανούς της Αμερικής, ο Ράμα απέρριψε τις καταγγελίες περί Σόρος, υποστηρίζοντας ότι στόχος του είναι η ανάδειξη της Αλβανίας, ως διεθνούς υποδείγματος ανεξιθρησκίας και διαθρησκειακού διαλόγου. «Έχω ακούσει σημεία και τέρατα. Η Αλβανία είναι το παγκόσμιο κέντρο των Μπεκτασήδων, της μόνης από τις τέσσερις θρησκείες της χώρας μας, Ισλάμ. Ορθοδοξία και Καθολικισμό, που είναι ορφανή και δεν διαθέτει ένα κέντρο εκπαίδευσης των κληρικών της». Να σημειωθεί ότι το πληθυσμιακό κέντρο βάρους των Μπεκτασήδων (που αποτελούν το 10% των μουσουλμάνων της Αλβανίας) βρίσκεται πράγματι σε Αλβανία, Κόσοβο, Σκόπια, με αισθητή την παρουσία τους και στη Θράκη (περίπου 3500 Αλεβίτες - Μπεκτασήδες ζουν στα χωριά του Σουφλίου).

Η έδρα μετακινήθηκε στην ανεξάρτητη Αλβανία το 1925, όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ διέλυσε το τάγμα στην Τουρκία. Οι πιστοί της αίρεσης είναι μονογαμικοίμ τρώνε χοιρινό κρέας και πίνουν αλκοόλ, ενώ κάποιοι ωσμώθηκαν με τις ιδέες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, τον 18ο αιώνα. Σε αυτό το ρεύμα άνηκε ο εθνικός ποιητής της Αλβανίας, Ναϊμ Φρασέρι, ένας σούφι μυστικιστής του 19ου αιώνα με έντονες δυτικές επιρρόες: «Μήπως κι αυτός είναι πράκτορας του Σόρος;», διερωτήθηκε ειρωνικά ο Ράμα στο ακροατήριό του.

Σχετικές ειδήσεις