Λίβανος: Κίνδυνος για ανάφλεξη σε όλη την περιοχή - Απειλές για ολοκληρωτικό πόλεμο απο το Ιράν

Τα χτυπήματα του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ συνεχίζονται και το Ιράν απειλεί με ολοκληρωτικό πόλεμο σε όλη την περιοχή.

Λίβανος: Κίνδυνος για ανάφλεξη σε όλη την περιοχή - Απειλές για ολοκληρωτικό πόλεμο απο το Ιράν
AP
3'

Συνεχίστηκαν χθες το βράδυ οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά στόχων της Χεζμπολάχ, ακόμη και εκτός Λιβάνου.

Συγκεκριμένα δώδεκα φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεών τους στην ανατολική Συρία, όπως έγινε γνωστό από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «12 φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές άγνωστης προέλευσης» στην πόλη Ντέιρ Εζόρ και τα ανατολικά περίχωρά της, καθώς και στην περιοχή Μπουκαμάλ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Επισημαίνεται ότι αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο πύραυλος στην Ιορδανία

Εκτός όμως από την Συρία, χτές το βράδυ ένας πύραυλος Grad που εκτοξεύτηκε από τον Βόρειο Λίβανο έπεσε στην Ιορδανία.
Συγκεκριμένα σε μια ακατοίκητη περιοχή της ερήμου, πλησίον πόλης στα νοτιοανατολικά της χώρας που απέχει περίπου 160 χιλιόμετρα από τα Λιβανέζικα σύνορα. Ενώ ένας άλλος πύραυλος της Χεζμπολάχ, έπεσε στην Δυτική Όχθη, κοντά στην Ιερουσαλήμ. Σηματοδοτώντας έτσι το πιο .. «βαθύ» χτύπημα της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ το τελευταίο διάστημα.

Ζητούν εκδίκηση στο Ιράκ

Χτές το βράδυ σιίτες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη για να εκφράσουν την οργή τους για τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού.

Ανεμίζοντας ιρακινές και λιβανέζικες σημαίες και κρατώντας αφίσες που απεικόνιζαν τον δολοφονηθέντα ηγέτη του σιιτικού κινήματος στον Λίβανο, οι διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό ασφαλείας με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια.

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά το Ιράν

Το Ιράν ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού, σύμφωνα με επιστολή προς το ΣΑ η οποία κοινοποιήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Στην επιστολή αυτή, ο ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας «να λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα και να αποτρέψει να οδηγηθεί η περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο».

Λίγες μόλις ώρες αργότερα, το Ισραήλ παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε βόμβες τύπου Bunker Buster στην επίθεση που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Γεγονός για το οποίο μόλις χθες το Ιράν είχε διατυπώσει κατηγορίες κατά των ΗΠΑ, χαρακτηριζοντάς τις «συνένοχες» στην δολοφονία.

Ο Τζο Μπάιντεν ζητά κατάπαυση του πυρός

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν θεωρεί πως είναι αναπόφευκτη η χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

«Είναι ώρα για κατάπαυση του πυρός» είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στη Ρεχόμποθ Μπιτς του Ντέλαγουερ.

Ερωτήθηκε επίσης εάν οι ΗΠΑ θα απαντούσαν σε ενδεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες.

Νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει απονομή δικαιοσύνης την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στη Βηρυτό.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή