Στο σημείο μηδέν η Μέση Ανατολή: Φουντώνουν τα σενάρια χερσαίας ισραηλινής επιχείρησης

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με όλα τα σενάρια στο τραπέζι με τη διεθνή κοινότητα να περιμένει τις επόμενες κινήσεις των εμππλεκομένων
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved
3'

Όλα ανοιχτά πλέον στη Μέση Ανατολή, καθώς μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις του Ισράηλ, και το αν τελικά θα κάνει πράξη την προειδοποίηση της χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο.

Την ώρα, που είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την κηδεία του Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε «στοχευμένη» αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών την περασμένη Παρασκευή, στη Βηρυτό, με το Ιράν να απειλεί με αντίποινα, τα σενάρια της χερσαίας ισραηλινής εισβολής σε λιβανικό έδαφος φουντώνουν.

Το Ισραήλ «δεν θα ησυχάσει», η δολοφονία του Νασράλα δεν θα μείνει αναπάντητη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, όπως μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η περιοχή βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση, υπογράμμισε επίσης ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, πως αναλυτές εκτιμούν πως το Ισραήλ προχώρησε στο χτύπημα κατά του Νασράλα, ώστε να αποφύγει τη χερσαία επέμβαση στον Λίβανο με τον IDF να δίνει στη δημοσιότητα πλάνα από την επιχείρηση «Νέα Τάξη» όπως την ονόμασε για την εκτέλεση του ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, αν ο IDF αποφασίσει να εισβάλει, τότε θα πρόκειται για μία περιορισμένη εισβολή στο νότιο Λίβανο ή σε τμήματα του νότιου Λιβάνου, αν κι όπως επισημαίνεται δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση επί του θέματος.

Σημειώνεται, επίσης πως το Ισραήλ στην παρούσα φάση προτιμά να δει αν ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ, που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, θα υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για τον τερματισμό της τρέχουσας σύγκρουσης, αν και υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με αυτό.

Οι πιθανότεροι «διάδοχοι» Νασράλα

Δύο είναι οι επικρατέστεροί για την ηγεσία της Χεζμπολάχ αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρει το Al Jazzera για να καλύψουν το «κενό εξουσίας» στην οργάνωση.

Ο Ναίμ Κασίμ, ο οποίος υπηρετεί ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, και ο Χασέμ Σαφιεντίν, ξάδερφος του Νασράλα και επί του παρόντος επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της ομάδας.

Αυτό το όπλο σκότωσε τον Νασράλα

Λεπτομέρειες για το ισραηλινό «χειρουργικό» χτύπημα στη Βηρυτό, έδωσε ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής, Θεόδωρος Λιόλιος, παρουσιάζοντας το όπλο που σκότωσε τον Νασράλα.

Σχετικές ειδήσεις