Le Parisien: Ιρανός κατάσκοπος «κάρφωσε» τον Νασράλα στους Ισραηλινούς 

Με εσωτερική πληροφόρηση εξαπέλυσαν την επίθεση στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, οι Ισραηλινοί - Από αμβλύ τραύμα ο θάνατος του Νασράλα, σύμφωνα με πηγές, μετά την ανάσυρση της σορού του 
Associated Press
3'

Oι Ισραηλινοί είχαν «επικηρυγμένο» εδώ και χρόνια τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, αλλά χρειάστηκαν τελικά βοήθεια εκ των έσω για να το πετύχουν.

Όπως αποκαλύπτει η γαλλική «Le Parisien» επικαλούμενη μια λιβανέζικη πηγή ασφαλείας, τις σχετικές πληροφορίες για το πού βρίσκεται ο Νασράλα, που οδήγησαν στην ισραηλινή επιχείρηση στη Βηρυτό και τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, έδωσε ένας Ιρανός κατάσκοπος, ο οποίος ειδοποίησε για την άφιξή του εκείνο το απόγευμα.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο «Ιρανός κατάσκοπος», η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, ήταν εκείνος που ενημέρωσε το Ισραήλ για την άφιξη του Νασράλα στο σημείο, πριν αυτός στοχοποιηθεί και ξεκινήσει η εκτέλεση της επιχείρησης «Νέα Τάξης» από τον IDF.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο Νασράλα έφτασε στο νότιο προάστιο της Βηρυτού με το ίδιο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής διοικητής της δύναμης Quds των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, Αμπάς Νιλφορουσάν, ο οποίος επίσης σκοτώθηκε στην επίθεση.

Η γαλλική εφημερίδα επιβεβαίωσε επίσης ότι στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο Νασράλα και ο Νιλφορουσάν, συμμετείχαν 12 υψηλόβαθμα στελέχη της Χεζμπολάχ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ περίμενε την έναρξη της συνάντησης του ηγέτη της Χεζμπολάχ με τους διοικητές της οργάνωσης, για να πραγματοποιήσει την επιδρομή.

«Βροχή» βομβών ισοπέδωσε στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ

Η επίθεση των Ισραηλινών ήταν άμεση και με χειρουργική ακρίβεια ακριβώς επειδή γνώριζαν την ακριβή τοποθεσία του ηγέτη του ισλαμιστικού κινήματος, στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Η εντολή που δόθηκε για την έναρξη της επιχείρησης ήταν να ρίξουν πολλές βόμβες μέσα σε λίγα λεπτά για να σκοτωθεί ο αρχηγός της λιβανέζικης σιιτικής ομάδας που βρισκόταν σε υπόγειο καταφύγιο « κάτω από τέσσερα κτίρια κατοικιών σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά νότια της Βηρυτού, όπου είχε μόλις συγκάλεσε συνάντηση ηγετών», σύμφωνα με τους New York Times.

Μετά από ανάλυση βίντεο, η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οκτώ μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εξοπλισμένα με βόμβες κατάρρευσης αποθηκών έριξαν τα πυρομαχικά τους.

Οι βόμβες «bunker buster» - ειδικά σχεδιασμένες για να καταστρέφουν υπόγειες κατασκευές – ισοπεδώνοντας το αρχηγείο της οργάνωσης.

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έριξε περίπου 85 τέτοιες βόμβες, βάρους 2,3 τόνων η καθεμία, στο ίδιο ακριβώς σημείο, ισοπεδώνοντας το αρχηγείο και ανοίγοντας κρατήρα σε βάθος 30 μέτρων.

Ανεπίσημα και μη επιβεβαιωμένα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν την επιχείρηση ανάσυρση της σορού του Νασράλα και άλλων αξιωματούχων της Χεζμπολάχ από τον κρατήρα.

Σύμφωνα με το Reuters, το μεσημέρι της Κυριακής ανασύρθηκε από τα ερείπια του αρχηγείου της Χεζμπολάχ η σορός του ηγέτης της.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο φέρει αμβλύ τραύμα το οποίο εικάζεται ότι προήλθε από το ωστικό κύμα της έκρηξης.

Σχετικές ειδήσεις